Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. lejlla

lejlla Популарен член

СЕРИОЗНО ???? :rofl::rofl::rofl: абе женични вие стварно сте биле на мака, ццц не ми се верува што се прочутав погоре (facepalm)

2. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Во контекст на темата, искрено не сум имала многу искуства со такви коментари.

Единствено од памет што ме вадеше е што знаат сите дека сум на мирување и поставуваа прашања од типот - барем и до кај нас ли неможеш да дојдеш? А малку на планина да се качиш? На одмор нема никаде да одите?

не ми беше јасно кој дел од моментот мирување не го разбираа, но добро се навикнаа па помина и тоа :)

3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Девојки, и тука да пишам се породив. Имам ќерка. Ве :hug:
    Кај сите посакувам ваква радост.

4. lejlla

lejlla Популарен член

Здрава и жива да е принцезата, голема да расти со тато и мама!!! :party::l::sun::hug:

Sexybaby86, Magic13 and Martka like this.
  5. flower30

flower30 Форумски идол

Честитки, да ти е жива и здрава, да ве радува цел живот. Тебе побрзо закрепнување:hug:

Sexybaby86, Magic13 and Martka like this.
  6. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Ооооо, вие сте се распричале од сабајле :lol: @flower30 не се плаши за брисевите, јас ги правев 3-4 пати, последен пат околу 28 недела и поминав без проблем. Докторката беше страшно внимателна и нежна, дури се чудев дали ги зема како што треба :) @Magic13 нека ти е жива и здрава :hug: Да даде Господ сите да си дочекаме!

Од коментари што ме нервираат:
    - Не купувај рано е, рано е, рано е! Божем не бев самата доволно исплашена и истрауматизирана па кој стигне уште да ми кажува дека е рано. Моиве уши го преведуваат тоа како: Можеби нема да донесеш бебе дома, не купувај џабе... И не само за купување, ете се пожалив минатиот пат за алиштенцата кога реков за перење во 35 недела и свеки: Рано е! Зошто да е рано ако очекувам да се породам во 36-37? Или прво да видиме дали ќе донесеме бебе дома па после да переме?

- И слично како @bela.m, на двапати ме прашаа: Дали природно остана трудна? Не ми е испод чест или срам да кажам дека е ивф, среќна сум само што сум трудна после сите маки ама стварно не ми се на место коментарите. Зошто таква љубопитност, да му дотураш на некого сол на рана.

- И коментари од типот: Не купувај скапа количка, џабе пари, може нема да сака да седи, не троши на алишта, 2 пати ќе ги облече и мн брзо ги израснуваат, земи си од овој од оној, не давај пари за ова за она, не вреди, што разбира бебе. Не се потресувам многу за вакви коментари ама не ми е јасно како не разбираат луѓе дека прво дете е, чекано чекано плачено молено барано со години и дека ти е мерак да купиш, да осетиш дека конечно се остварува сонот :l:

- И имаше коментари од свекрва ми, зошто си купувала боди без копчиња, патент, преклоп - тешки се за облакање, не купувај веќе такви. Демек нејзините чинат што ги купила на преклоп, а моите не :rofl: А со таков мерак ги купив, толку се слатки. Па после мајка ми купила дводелно сетче бенкица со ѕиврички преубави и она пак, Не купувајте веќе дводелни, по практични се едноделни да не му се крева кај мешето. Пак нашите не чинат, само она знае какви треба :rofl: Знам дека не е злонамерно, фина жена е, ама со хормониве стварно ме иритираат такви know it all моменти.

А ти @Poklonce, алал да ти е на живците. Ццц, какви луѓе еј!

Girl-Rabbit, LUCI 99, vaga89 and 22 others like this.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Бев на преглед на гак, докторката Ива не е тука, ме прегледа некоја друга млада, доволна количина плодова вода,постелка рече само зрела и еден лакун дека има:^)
    Вагинално ме прегледа,два прста отворена.
    Малку подизлажав дека имам мали болки за да ме прати на цтг, се консултираше со тој (не знам што е) од итна амбуланта и ме прати да направам. Само што изедов кифла и испив кока кола одма легнав.
    Кај отчукувањата за бебето е помеѓу 120 и 150, доле за контракции до 60 и после нема.
    Друга докторка(млада) го виде извештајот нешто не и беше јасно кај графикот за бебе,па ми рече да јадам уште,благо,кока кола и за 1 час да го повторам.
    Се надевам ќе се појави некој доктор специјалист за да го прочита после:D на извештајот и на распоредот од врата стои Јосиф Ѓорески.
    Таа првата др,викам колкаво е бебето сега, а па не растат многу на крај ми вика, и гледам ни во извештајот нема мерка:wasntme:

8. Martka

Martka Популарен член

Мила јаки живци за ова....Ејјјј ова во клиника за гиникологија:headbang:.Со лесно мила

Sexybaby86, Sofi.ja and Larahappy like this.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Фала ти:hug:
    Заборавив да кажам, легнувам за цтг и вработената ме прашува која недела си, викам 37ма и одма: зошто толку рано правиш цтг? Рано еј(facepalm) @koritsaki во 36та се породи,за мене рано е преглед да направат:D

10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

(facepalm)(facepalm)(facepalm)

Си требала да и речеш, Зашто сум отворена |(

11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@Sofi.ja леле што им е , како рано?
    Така мене гинекологов што ме породи , негде 35 недела кога бев ми вика спреми си ја торбицата за едно 2-3 недели и така минатиот понеделник не знаев кај ми беше паметот , дали во торбата што да ставам или како ќе биде пораѓајот :D

Вооопшто не е рано за ЦТГ , јас ете ни на крај памет дека 36та недела ќе се породам, се си мислев овојпат до 40та ќе терам :D

Girl-Rabbit, Magic13, dunika and 5 others like this.
  12. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

@Magic13 жива и најздрава да ви е ќерката гордост на мама и тато да биде. Многу убаво ми доага кога ќе прочитам вака убави вести сите да си дочекаме вака да се пофалиме со радосни вести . Јас сум 24 + до сега се е во ред освен д димерите и боцкањето клексани што ме исплаши малку но се навикнав. Во врска со темата за негативни коментари никој не смее ништо да зуцне сите само слушаат хаха секако сум тврдоглава по природа така да што и да биде кажано нема да биде прифатено. Единствено ми сметаат коментатите за да не купуваме многу алишта и непотребни ствари, епа мене ми е прво бебе одекогаш сакав женско господ ми ја исполни желбата и неможам да одолеам и плус сакам да бидам спремна со се и јас да си ги бирам работите така да никој ништо не слушам.

13. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

@Magic13 јееееее бебушка!!! Да сте живи здрави и големи да растете!!!

Иначе да не почнам јас со коментари ги имам многу, а имам многу работа, шефот сака максимално да ме искористи дур останам на породилно.
    Последно само да издвојам, мајка ми, жена што не е суеверна и никогаш не била сега почна кривини да фаќа. Нарачала транспортер од Германија по една пријателка, ама транспортерот се погодил црн со сива внатрешност( само такви имало останато). Еми кога запна не ти го давам нема да го носиш бебето во црни работи. :D Викам мамо, ај скрој му некоја бела навлака, зошто навистина ми се допаѓа транспортерот и сакам да си го искористам. А да и по нејзина иницијатива лук и сол носам во ташна, не можам да се замарам ако и значи толку неа, а мене не ми пречи.
    Ај се враќам на работа.
    П.С. Шеќерот после доручек во нормала. Денес сум многу хепи!!!! :hug:

Girl-Rabbit, Magic13, Andonia and 5 others like this.
  14. Nina1985

Nina1985 Активен член

Dojde i toj den...
    Sega bev na ctg ,mi otvorija istorija i vecer vo 20h sum prem.Sabajle sum prva na program za carski|(!E sega veke me fati panika lele majko ,prv pag vlagam vo sala nemam poim sto me ceka ,spinalna anastezija dogovoriv ama mi fufka bre ,straslivka sum najgolema na svet a vo bolnica rabotam :^).

Girl-Rabbit, Magic13, Martka and 22 others like this.
  15. VanillaSky1

VanillaSky1 Истакнат член

Само опуштено со убави и позитивни мисли. Нека не те фаќа паника и страв, нема потреба од тоа воопшто. Се ќе си помине во најдобар ред:)

dunika, Sexybaby86, Nina1985 and 2 others like this.
  16. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Со лесно се ке биде,потегни нога и за мене :P

Sexybaby86 likes this.
  17. kockichka

kockichka Популарен член

Честитки мајка @Magic13 :l:. Само убавини да ве пратат тебе и бебуш, секако и фамилијата!!!

Секој пат кога некоја мешка ќе каже дека се породила, си приплакувам - без исклучок. Без разлика каде сум. Најинтересно ми е кога ќе ме фати во автобус, па не кревам глава од мобилен дека ме пука срам. :D

@Larahappy во првата бременост кај мене беше обратно, ми викаа да јадам за двајца. Не дека заради нив, ама стварно многу се здебелив и не ослабев дека доев пред пак да останам трудна (така се тешам), а и сега слабо пазам. И баш тие со таквите коментари ми се криви. :D А и да ми викаа дека не треба да јадам за двајца, пак ќе ми беа криви. :rofl:

Околу името за бебето, истите коментари ги добивав. Секако дека никого не слушав, освен мм, баш ми е гајле кој со кого се карал. Ќерка ми до 9-ти месец се викаше Калина. Последните недели ја прекрстивме во Леа. Така и планирав, додека некое име не ме погоди повеќе од Калина, ќе биде Калина. Леа ме погоди директ во срце и еве ја, стварно е ко лавица.

Сега работен наслов ни' е Ева. Додека друго име не ме погоди, така и ќе остане. И сега има коментари, ама ... you guessed it good... ич не ми е гајле. На мене и муж ни' се свиѓа.

@EvieBabe за коментарите од типот "рано е", и кај мене беа присутни. Јас на таквите одговарав, да, рано е, нема да купуваме сабајлечки, попладне планиравме или сл.

Горенаведените и слични коментари може да ме изнервирале во моментот, но немале страшен ефект кон мојата психа, ама коментари во врска со начинот на зачнување и религиозни коментари од кожа ме вадат.

Што има врска како се споила јајце клетката со сперматозоидот. Во клиниките магии да не прават, па имаат друг начин на зачнување? Секако дека не. Науката дозволила да се помогне процесот и што повеќе да се избегнуваат негативни исходи. На крај пак природно се спојуваат јк и с. Ама необразован народ е спремен да верува во најнелогичните глупости, само да си ги храни сопствените недостатоци. И јас не знам се'. И мене ми се случило да тропнам од незнаење. Ама затоа кажувам што не знам и прашувам за да научам. Ако осетам дека со некој коментар сум навредила некого, а да бидеме реални се познава, или ќе се извинам, или ќе ја свртам на нешто позитивно, за да извлечам насмевка. Еве на пример, додека не останав трудна со првото, од паника кога не знаев што да кажам знаеше да ми се испушти коментар - ќе одите ли на второ, трето... И одма се трудев да кажам нешто реално или смешшно, как на пр. - многу убави деца правите, затоа прашувам дали планирате да го правите светот поубав и сл..

Јас сум атеист, и секојдневно морам да голтам религиозни коментари, не само заради сегашната моја состојба, туку и генерално, во врска со животот. Никого не потценувам ако верува во господ и не мислам дека помалку вреди од мене зошто јас не верувам, и да не навлегувам многу. Не ми пишува на чело дека сум атеист и не очекувам сите да се потресуваат околу тоа, ама оние во мојата околина кои знаат, бар основна почит да имаат кон мојата личност и да не се коментира за тоа што се' ќе ми се случи ако не попрскам бебе со света вода, ако не крстам дете, ако не бацувам крст :headbang::headbang::headbang:. Во врска со религиозни коментари најмногу ме погоди блиска особа кога ми кажа дека после 2 години чекање дете, јас и мм сме зачнале зошто она се молела. Уствари ова не ме погоди толку на религиозна основа, повеќе на себична основа. Каква врска има молењето на некој трет со мојата ситуација.

Треба да има закон за трудници и да се казнува за прекршоци. :D:D:D Сите да знаат дека ако не те праша трудницата нешто, не и давај совет и мислење. Ако те праша, сама си е одговорна.

Стално викам, треба посебна едукација за влијанието на хормоните на психичката состојба и емотивната интелигенција кај жената.
    Уф... многу ме инспирира форумов, кога ќе затерам, затерано е...:drunk:

Ве гушкам мешки-смешки! Имајте убав ден!:l::l::l:

Magic13, *Dariceto*, Martka and 17 others like this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Стигнав дома јас.
    Направив и второ цтг, кога отидов во амбуланта за да го види др, беше таа докторка што го виде првиот пат и уште една,рекоа дека е добро.
    На контрола за 7 до 10 дена.
    Сигурна сум дека ќе бидат 7;)
    Не е таква гужва и хаос како што се збори, не знам зошто не откачуваат за контрола на подолг период и се чудат дека бараме цтг во 9ти месец:wasntme:
    И уште не ми е јасно што сакаше да каже со тоа дека сум отворена 2 прсти,зрела постелка со еден лакун на неа?:?:

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Со лесно мајка, влечи не по тебе во сала:D

Andonia and Larahappy like this.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

072537871
    Zenata se vika Vesna.... Nejzinata mekica e najvkusnata sto sum ja probala.... Koga se pravese za moite vnuki mekicite bea meki i drugite denovi... Duri i zamrznati pa odmrznati bea vkusni....

kockichka likes this.