Здраво мамички. Бремена сум 21недела со близначки дали мислите дека е време да почнам да купувам алишта ми е страв после да не не можам многу да шртам по продавници сепак се две повеќе ќе ми натежни стомакот
Ако не си сигурна во докторот подобро да кажеш НЕ,отколку да се направи некоја беља. Не знам како е Ск. ама тука се менуваат секогаш доктори,а Д од ДОКТОР немаат,така да јас би рекла не,затоа што ако се случи нешто кој ќе одговара? Во странство се потпишуваат формулари,а тука сè е наопаку за жал.. Секој си има право на избор и свој став,мојот е овој. Убав викенд ти посакувам!
Ако правиш после пораѓај мекици,не купувај многу дека брзо ги одраснуваат,а куп алишта ќе ти купат сите. Ама земи си малку,колку да имаш. Ако не правиш,тогаш најдобро купи си сега,после ќе ти биде мака од стомакот. Јас не можев да мрднам 9-ти месец,па затоа со време е најубаво.
Не знам дали веќе се јави во АВРМ.. Како и да е, со сигурност се продолжува автоматски ако не однесеш документи за одјава. Да сте живи и здрави и двете, бебушка да расте голема и да ја радува мама секој ден!
Многу се радувам за тебе мамичка,ме расплака! Жива и здрава да е,Господ само убавини да ви дари! Уживај сега во секој момент со бебко.
@kockichka da, da sredivme, taka bilo, ostanuvam vo raboten odnos bez prekin i zdravje vo april ke si koristam porodilno. Fala vo sekoj slucaj! Pozdrav
Мила,читам и не можам да поверувам! Значи како може така бе? Извини вака,ама јас не би го трпела по никоја цена. Не дај Боже да се случи нешто со бебчето,како ќе си го прости тоа? Цццц,твое си е,ама јас мислам дека тој маж не те заслужува! Срам и арам нека му е,ти и психички и физички се мачиш,тој ќеиф ќе тера. Не се секирај мила,Господ е голем и сè ќе му дојде еден ден на глава да знаеш. Ти само мисли си на бебко и не се секирај. Јас не би трпела таков човек до мене,а не сакам ни детето мое да има таков татко покрај себе. Сепак одлуката на крај е твоја! Те гушкам,биди силна за бебко!
Toa I se cudam da ti kazam sto samovolno lugeto odbiraat carski rez poradi toa sto se plasat da rodat, ne razmisluvajki pritoa deka toa e operacija koja moze da predizvika milioni komplikacii I plus mnogu potesko se oporavuva. A se razbira na doktorite im odgovara zatoa sto namesto da ja cekat trudnicata so saati, oni samo eden rez, bebeto nadvor, parite vo dzeb I gotovo. Jas ziveam vo Amerika I mnogu e interesen faktot sto tuka I pokraj naprednata medicina, site zeni sakaat da ragaat prirodno, pritoa odbivajki I epidural. Za carski da ne ni zboram. Kako da se vrakaat nazad vo vremeto no sakaat kolku moze popriroden poragaj. A kaj nas vo Mk site se pod nozot. Jas sum za carski rez samo ako ima pricina I nema drug izlez. A da zakazuvam predvreme samo zatoa sto mi e strav I zdrava da se stavam pod noz, nema sansi.
Здраво, не сум сигурна дали претходно пишував на оваа тема. Бремена сум 5 недела, гинекологот ми препиша да пијам Дабростон и Утрогестан, иако се е во ред. Ме интересира кога и кои анализи или испитувања е потребно да се направат во првото томесечие и како се одвива следењето на бременоста?
Здраво денеска од 8 часот имам тапи болки само во половината но не се на одреден временски интервал(пр.на 20 мин па на 10 мин па пак на 20 мин). Не знам што да правам утре сум на цтг а денеска ми е терминот.
Извини вака,а за што се овие апчиња или што и да се? Иначе треба да се направи тест за Даунов синдром и на колку време ќе ти каже докторот на толку да одиш на преглед за ехо. Исто така се прават и крвни анализи за да се следи состојбата на мајката.
До 12 недела прв скрининг.За генетски аномалии на плод.Јас се тоа прескокнав и направив генетски преку крв.Поскап ама раат.Во 10 недела го направив.Во второ тромесечие брисеви,ехо за аномалии на плод не дај боже.Се гледа срце,нозок,бубрези се!Скриен шеќер се прави и ди димери со хемостаза.Трето тромесечие ред.контрола крв мокрача.И брисеви.Инаку секој месец крцна слика,мокрача
Само во грбот чувствуваш болка? Стомакот не? Да ја прашаш матичната или да отидеш на една контрола да те видат на ЦТГ,најдобро. Дека јас кога се пораѓав имаше една мајка со исти симптоми како тебе и одма после прегледот ја породија,дека и доле беше отворена.
Апчињата се хормонална терапија, која се давала како поддршка во првото тромесечие. Малку ми е чудно зошто гледам дека не сите ја пиеле на почетокот... Фала за одговорот
Девојки, што најчесто купувате количка со сите елементи (обично 3: за лежење, за седење и транспортер). Или некако посебно е подобро? До кога се користи она за лежење (гондола изгледа се вика)? Докај 4-5 месец или...? Оти валда после некое време на детето му е досадно да лежи и сака да седи и да гледа додека се вози. Позз )
Еднаш-двапати направи си анализа на мокрача и крв, ти селедува од фондот еднаш месечно бесплатно. И накај 12 недела скрининг-подолго гледање на ехо и приска тест. Јас приска не правев, во мкд е задолжително приска 1 или 2. Така дознав од групава. И исто после скринингот микробиолошките брисеви. Јас толку имам поминато, 13.3 сум
Ајде добредојде таман јас се исплашив сите ќе се породат пред мене ете нови мамички... искрено да ти кажам и јас кога дознав дека сум бремена толку се осеќав изгубено.... неинформирано, читав тука ваков тест, онаков тест а матичната катастрофа, никаква информација не ми даваше, кога ќе отидев едвај чекаше да излезам. Се надевам дека имаш добар матичен кој што ќе ти ја води бременоста и ќе те информира навремено за се што треба. После првото ехо докторката ми препиша и мене терапија, дабрестон, утрогестан, фембион и магнезиум, колку што се сеќавам најпрво направив анализа на крв и мокрача, после тоа на трансфузиологија за крвна група и д-димери, па крв ми земаа на микробиологија (za toxoplasma,CMV,herpes,rubella) и после 11та недела прв скрининг (јас направив само скрининг). Е сеа јас по стоти пат пишувам дека сум со близнаци и можеби не треба овие испитувања да ги прават сите, затоа ќе си одиш на редовни контроли кај матичната и ќе те упати точно кога и што да направиш. Поздрав и со лесно до крај
Нема на што,само ми е чудно дека ако сè е во ред само фолна киселина се дава. Сепак распрашај се убаво пред да ги пиеш,не сакам да те плашам ама убаво прашувај си,имаш право да знаеш зошто и што внесуваш во своето тело!