Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. maaitka

maaitka Популарен член

Дабростонот е подршка за зачувување на плодот, веројатно до 12 недела ќе пиеш. Исто и за утрогестанот, нема да имаш штета од него. Јас дабростонот го пиев до 19 недела исто и утрогестанот. Немаш штета од нив. Некои трудници се до крај со утрогестанот. Имај си школска бременост :*

2. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Јас си велев не купувам пред време,да речеме 6 месец,планирав после 8,меѓу тоа при шеткање ќе видев нешто и го купував. Супер е да си почнеш кога душа ти сака.

Girl-Rabbit, dunika and lejlla like this.
  3. Enci200

Enci200 Истакнат член

Убаво изгледа, со здравје да си ја коритите! :) колку ја плативте ако не е тајна?

4. flower30

flower30 Форумски идол

@Филотеа јас пијам Дабростон 2 х1 од почеток на бременост и ставам Утрогестан вагинално сабајле и вечер. Таа терапија е за поддршка за плодот, а повеќе доктори ми потврдија дека од нив нема штета, само корист. Тоа е прогестеронска терапија. Плус и фолна пиев во првото тромесечие. Така да не се секирај, не се страшни. Јас сум 29та недела и уште ги користам.
    Инаку за прегледи, во 12 недела прв скрининг и некои трудници прават приска. Повеќето доктори веќе и советуваат да не се прави Приска дека е статистика и може да даде лажни резултати па да има паника, па морат да прават трудницитр амниосинтеза. Ама, тоа ќе си го разговараш со твојот доктор и види што ќе ти предложи. Доколку си над 35г и си имала спонтан или некои проблеми докторите советуваат или пренатални тестови што се околу 700 е(прават преку крв од вена од мајката) или амниосинтеза. Крвна слика и урина можеш да си провериш.

Филотеа likes this.
  5. Adams

Adams Популарен член

Фала многу. Ја земавме 14000 од 18000 беше на попуст

Enci200 likes this.
  6. лукајана

лукајана Истакнат член

Не ги плашете безпотребно трудниците ако не знаете нешто. Тоа е терапија за поддршка на бременоста и скоро сите трудници ја примаат. Не е точно дека ако е се во ред се пие само фолна. Посебно во првото тромесечие подобро е трудницата да биде покриена со терапија.
    Кај мене ништо ново, си чекам болки. Божем третиве побрзо излегуваа ама се ми се чини ке си чекаме термин.

Miss.N, EvieBabe, dunika and 5 others like this.
  7. Larahappy

Larahappy Популарен член

Еве мене само фолна ми даваше и магнезиум. Малце тоа со апчињата и бизнис им е.

Jana06 and лукајана like this.
  8. maticka

maticka Истакнат член

И јас пиев и вагинално ставав утрогестан.И пред 10г со првото и сега.И тоа не памтам до која недела.Тоа се само чувари на бременоста,нема штета.Не се грижете.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Сепак треба да слушаме што ќе каже докторот. :)

10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Мене матичната ми кажа следно да појдам во 13 недела (сега сум 8ма а до сега имам само едно вагинално ехо во 6 недела, крв/мокрача и крвна група). Но, овде читам дека некои тестови правите во 10, 11 недела па си велам, да не пропуштам нешто? Тој тест за даунов кога требаше?

11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се разбира. Се согласувам.

12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Јас го правев во 11 недела.

13. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Во минатата бременост и јас лежев заради скратување и други проблеми, не ми мереа цервикс често, штом си лежиш не се секирај а плус и мерките ти се супер.
    Оваа бременост и јас имав болки до пред некоја недела а и често ми се стврднува стомакот. Докторот ми рече дека додека тие болки и стврднувања не го скратуваат цервиксот не се опасни и еве сега не лежам, ама една недела пред преглед ме фаќа параноја, ти лежи си и не се секирај, правиш се што треба за да не се скрати цервиксот. За шопинг имаш време, од 36та натака има доволно недели за шетање ако претходно не ти го прекинат мирувањето

flower30 likes this.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Јас фала богу, до сега имам супер цервикс. Во 27ма недела значи ми беше 37мм. Ама дека на секој преглед мереа вагинално и ми беше некоја сигурност. И од тие причини (болки, стврднувања, контракции) имам голем страв од предвремен пораѓај. Ама да, лежам веќе 2 месеци и се надевам ќе си терам до крај

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

И јас сум тука 21+5 ❤️ Рано е уште дури во новата година ќе му ја мислиме

Неколку пати пишав дека од полни три месеца ми се појави кафено да течам и тоа некогаш густо некогаш ретко. Тоа било крварење од матката т.е застарена крв. Најчесто ми се појавува после односи или кога сум мн изморена. За бело лигаво не се секирај ич додека не почне да пече или да прави проблеми. Леле заспав со тел во раката ајде лека ви ноќ

Girl-Rabbit, flower30 and lejlla like this.
  16. Xanty

Xanty Истакнат член

Дада само во грбот чуствував болка и дојдов на преглед и бев 6цм отворена и за неколку часа се породив природно ❤❤❤

Lavica2602, Miss.N, Adams and 4 others like this.
  17. Autumn_

Autumn_ Популарен член

И малце што секоја 3-4та спонтан има во рана бременост, па сакаат да исклучат дека е од одлепување на постелка што некогаш се превенира со терапија.
    Не си правете драми од едноставна терапија што не штети, плус што никој не знае што видел докторот на ехо, ноже му се чини дека ниско е вгнезден плодот или 1000 други работи што не ги разбираме

betty oh, Sexybaby86, Miss.N and 10 others like this.
  18. Стефанни27

Стефанни27 Истакнат член

Јас прв пат слушам за ваква терапија дека се прима ако е сè во ред.:?:
    И не плашам никого,само апелирам на претпазливост,дека не се сите доктори за машала!

Martka and Larahappy like this.
  19. Стефанни27

Стефанни27 Истакнат член

Леле,баш ми е многу мило!:l:
    Живо и здраво нека е,гушкајте се и уживајте!:sun:

Martka and Larahappy like this.
  20. Miss.N

Miss.N Популарен член

Не е страшно ништо како што ти кажаја и другите мешиња, и јас сеуште го пијам добростонот а сум 24+2 тоа е за поддршка го започнав имав кафен исцедок, а потоа продолживме и за постелката тоа е многу битно .. но сега во 25та ке го прекинам најверојатно бидејки постелката е подобра и покрената..
    секој месец крвна слика и урина, во 11та или 12та недела приска и скрининг, потоа брисеви микробиолошки, торч, д димери, хепатити, уринокултура ке ти кажат ако има потреба.. потоа следи втор скрининг итн.. полека за се ке те информира гинеколот :) само со лесно да ти е ..

Andonia and Филотеа like this.