Благодарам,значи да земам фолна киселина и да ја пијам.Добро,еве имало искусни мамички,ќе ми кажуваат што како. Ќе треба да го сменам изгледа,многу незаинтересиран е,добро сепак фала ви многу.
Честито и со лесно да ги износиш бебуш. Јас пиев првите три месеци фолна киселина Алкавит од Алкалоид. Е сега, мене матичната ми ги препорача, а ти ќе земеш и ќе си се консултираш со матичниот гинеколог што треба да пиеш. Првите три месеци се пие фолна ОБАВЕЗНО или магнезиум (јас само фолна пиев). Јас од 4 месец наваму еве сега веќе 5 месец пијам Мамавит и магнезиум. Значи никако сама на рака да земаш апчиња да пиеш да си го прашаш гинекологот. Смееш само парацетамол да пиеш и витамин Ц. Други апчиња не смееш. Поздрав !
Abe mene nesto nerva ke me utepa deneska....em izleguvav sabajle me fati vozduh i nikako nemozam da iskuliram sega.....
Здраво женски Ние денес си бевме на контрола и си се видовме со бебушка и си дознавме дека е ЖЕНСКО И јас и мм многу се израдувавме, пред се си викавме нека биде живо и здраво ама јас потсвесно од секогаш сум сакала девојченце, а и мм Иначе се си е во ред, имаме 317 грама и 15 сантиметри сме долги, си одговараме супер на неделата и наредна контрола сме крај на фебруари за вториот скрининг Поздравче и имај те си убав ден
^ Аиии цуца мала нека биде најсреќна со мама и тато. Рабитче дај да се посватиме ако не. Со лесно до крај да ја носиш цуца мала лепотица. Ние сме на 12 февруари на следна контрола а тогаш и таа недела ќе треба да го правиме и вториот скрининг. Па со Господ напред се да биде во најдобар ред со бебувчињата наши. Те гушкам.
Нека ви се живи и здрави не е битен полот иако мене некој внатрешен глас ми вели дека ќе биде девојче.Признавам од малечка си фантазирав дека првото дете ќе ми биде девојче,но само нека е живо и здраво,останатото не е битно. Јас бев кај матичниот да закажам термин за на гинеколог да одам за 1 недела за да ми кажат што како минатиот пат некако многу на брзање бев.
Помина и оваа контрола, поминаа и вторите брисеви! После првите, кога докторката ми пушти крв и не беше воопшто нежна и претпазлива овојпат поминав супер! Првиот пат 4 сега 2 брисеви, веројатно бидејќи претходните ми беа сите негативни. Си ги однесов во Институт за јавно здравје и како првите, така и вториве очекувам да се негативни! Жабецот е супер, фацичката ја залепил до постелката и пак не ни дозволи да му го видиме убаво лиценцето! Битно се е како што треба, бебенцето си одговара за неделите, си расте и си се развива одлично. Тешки сме 1850 гр За две недели сум пак на контрола, едвај чекам! На секоја контрола се радувам што ќе го видам, а тој ми го трти газето и ми го крие лицето.. Кога ќе го родам, ќе му ги изгрицкам образите, ќе му го бакнувам устето и ќе му го штипкам газето.. Има да му вратам за ова што ми го прави сега!
^ Јаготче ова мажињава изгледа такви се важни се прават. Фраерчиња од мали па се кријаат. И моево маже така кога бев последен пат на преглед се криеше со рачињата не можевме со тато да му го видиме лицето со газето се имаше напрчено и со рацете туку се тегнеше, но лиценцето никако не му го видовме. Ајде здравје, нека биде се во ред со нив нека се родат здрави, живи, прави и со сите нишани има после тоа да му се изнагледаме.
ее фала девојки, јас чај немам многу навика да пијам ама изгледа ќе морам. инаку, бев кај матичната, сестрата не ме пушти да влезам внатре имаше многу деца настинати што чекаа, само таа влезе набрзина кај матичната и ми кажа капки за носот кој да ги земам, а апчиња никакви, повеќе течности да внесувам топли и тоа ми препорача. Па дај боже да оздравиме побрзо, несакам да ме држи повеќе , се повеќе и повеќе страв ме фаќа дека нешто можи да се случиии страв ми е сакав да ве прашам, мене матичната ми препиша само утрогестан, имам кажано претходно во темава, сум праела муабет со други мамииички и ми рекоа за фолна да земам, што мислите? утрогестанот ми ги препиша за превенција, ми рече се е во ред ама за да се стесни матката, не ми рече дека е нешто ризично, не ми спомна ништо за да се плашам, ама помислувам дека крија нешто, ми рече исто така никакви други лекарства да не внесувам овие 3 месеци. Што мислите за ова? Ви се има случено на некоја?
Мешиња да ве пршам нешто. Денес и вчера некако стомакот како наеднаш да ми спласна Стварно многу ми се намали. Јас во Вторникот бев на 4Д ехо и се беше во ред, но овие 2 дена гледам промени. И сакам да напоменам еве веќе ја тераме 21 недела а бебуш сеуште го немам осетено да мрда И градиве гледам ми спласнаа.Дали да се плашам или нема потреба?? Дали ви се случило и вас нешто слично? Ќе ве молам за одговор зошто многу се плашам.
Здраво мешковци, ние од денес на боледување, кашлицата и грлото не ми дозволија убаво да дишам, викендов го поминавме со чаеви, супи, цедени сокови и пробавме некои од вашите рецепти ама кашлицата беше ептен напорна, со секое кашлање мислев дека ќе излезе бебето надвор од толку шо се напрегав. Денес бевме на лекар, по крвната слика се виде дека имам закачено некоја бактерија па ми препиша докторот антибиотици панцеф, ми рече не се секирај не се штетни за бебушот, па не си ти во почетна фаза, се плашам дека може да биде полошо ако не земаш антибиотик може да премине во бронхопневмонија. Се решив да се консултирам и со матичниот гинеколог знаејќи дека е најголем противник за антибиотици но кога и тој ги виде резултатите истото го кажа како и општиот лекар, па веќе две мислења се посилни од едно, нели?! И решив да ги пијам. Не знаев дека е до толку зезната работата. Сега останува да се одмораме домче, да си правиме супи, чаеви па до петок кога треба да идеме на контрола се надевам дека ќе го избркаме овој натрапник што се закатанчил.
поздрав до новопецените идни мајкички со лесно да си ги износите бебуските и да се родат здрави и зиви ,полот не е важен вазно е здравјето на бебето и на мајката и патот на најгооолемаата срека која бог ја отвора ...Инаку јас сум многу уплашена незнам зашто оваа недела секоја втора ден сум на цтг и на контрола инаку сум 4 ден во 39 недела си имам и болки ама не се чести туку кратки ама болнички се .правам цтг добро е ..во петокот ме прегледа една добра докторка и вагинално и ехо ми праесе и ме испраса убаво од а до ш јас убаво и расказав дека сум дијабетицар од пред бременост дека имам проблем со притисок и казав за болките инаку грлото ми бесе оклу 3 цм воденикот цел и си напраив цтг добро бесе ми кажа за два дена дојди пак и прати ги движењата на бебето и јас така напраив ја послушав бев вчера на контрола пак исто ми рекоа грлото е 3цм ама цтг то бесе не нај нај бебуска некако успанка ми беше и тоа траесе се до денес бев пак на контрола пред тоа каснав благо јадев се напив сокче напраив цтг и докторката на мене девојце ај усте усте едно напраи за еден сат засто бебуска успанка е малце изгледа денес ке останес и си поцекав си напраив цтг подобро бесе малку ама не е тоа,тоа и ме фати втора смена и гужва докторката само потписала и ми вели за три дена дојди а не ме ни прегледа вагинално ни нисто и сега јас јадна само гледам како се движи мојата цуцка и стрептам сто ке се случи господ нека ни е напомош...
Djul бас се прасував каде си? сто се случува со тебе? dali si veke porodena? ama eve konecno si tuka, uste so bebuska vo meseto ja bi ti kazala da se opustis i da ne mislis premnogu, stresovi sega ne ti trebaat, ispolni si go vremeto so drugo,i ostavi na Gospod , on sigurno nema da dozvoli nesto da ne bide kako treba! samo veruvaj i imaj nadez, imaj pozitivna misla vo glava, tuka sme so tebe da te bodrime do kraj i te cekame da pises za prvata sredba so bebuska moras da bides silna da i pokazes na bebuska kolku hrabra mama ke ima ke bide se vo red, ti posakuvam lesno poroduvanje se izvinuvam za latinica od mob pisuvam