Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Силни мами!!! Се ќе биде во ред!!
    Гледам сите се поткаравте со мажињата, време е да го подберам и јас мојот :D.
    Вчера на контрола, буци си расте, 27+4 некаде над килце е (ми стана тешко, зошто знам од шеќерот е, дур го стабилизирам изминатиот месец) ама па читам овде во големина на плод, имало бебуши со иста килажа во 27 недела па малце ми олесни. Инаку си се развива како што треба рбет, бели дробови, крвни садови итн. Е сега големко, е епа големко е, нека биде живо и здраво.
    Единствено што ми рече докторот е да внимавам на исхрана како до сега, да си примам инсулин, за да не го збуциме уште повеќе, оти за пораѓај ќе ми било тешко. Запнал природно да е, а мене ми е сеедно, може и царски повеќе да ми одговара да не ризикуваме со вака големко бебо.
    Ми беше страв за постелката, зошто читав дека кај бремени со скриен шеќер побрзо се развива и се одделува, ама докторот ми кажа супер ти е, нема никаков аларм.
    И така мами, денес сум да ме ѕирне и матичната, зошто на 2 лекари сум уште од почеток (едниот специјалист, другиот матичната)
    И сок ми се пие ми се плаче, ама не смеам ни да помислам не да се напијам, ај ќе си истрпам уште 3 месеци.

Scorpio87, dunika, koritsaki and 7 others like this.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Читам неколку мајки примат флостерон. За што е таа инекција, баш ве читам ама не сум у тек. За зреење на плучата на плодот ако се има знаци од предвремен пораѓај?? Најчесто кај близнаци или? @bela.m

@Dikinzi се е у реду гледаш! @flower30 заштитено е не му е ништо. У 3 литра вода плива ништо не осеќа, освен нервозата и стресот кај мајката. Опушти се!

Girl-Rabbit, dunika and flower30 like this.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Има ли некоја што спиела ноќеска и не се скарала со мажот? :D
    Ноќта била таква изгледа. Одамна не сум (не)спиела полошо.

ddevojce and vekickaang like this.
  4. flower30

flower30 Форумски идол

@ddevojce фала ти. Ама јас не сум јас, ако не испаничам:D. Оо бебево мое здравје кога ќе се роди ќе ми наплати за сите стресови што му ги предизвикувам:)
    @Jana06 тешко на мажите ноќеска :) секаде имало бунт на хормоните:D

5. bela.m

bela.m Популарен член

@ddevojce Флостерон инекциите се даваат за зреење на феталното белодробие. Се дава кога има кај пациентката индикации за предвремено породување. Почесто се дава кај близначка бременост бидејќи близначињата се раѓаат порано, но не секогаш.

ddevojce likes this.
  6. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Бремена сум 14 недела. Имам 36 год и правев приска. На ехо е се супер но на приската ми излезе дека биохемискиот сооднос е во ризик. Доктор ме советува да правам нифти тест. Дали има некоја со слично искуство и со совет што да очекувам од тој тест. Ви благодарам. Инаку нова сум на форумот...

7. lejlla

lejlla Популарен член

Оо тешка ноќ мајки сме имале сите, како што напишав и вчера, таква е оваа состојба, страв, радост, нервоза.... од се по нешто.
    Јас се разбудив околу 4 часот со болка во стомакот, како менструална, не многу јака но доволно да ме вознемири да неможам да спијам. Будна бев до 7 часот, се напив магнезиум па ми помина. Сега станав и осеќам уште слаба болка, дури незнам дали од страв или реална е (facepalm) се прашувам од што може вака, дали уште се шири матката (21 недела) или па можеби од прегледот вчера, искрено докторот како да ме стискаше со сондата, а и после првиот скрининг ги имав истиве болки.....незнам од што може да биде:?: но знам дека вчера се беше во ред на прегледот така да ми преодтанува да си лежам денес и да се опуштам малку :lol:

bela.m, dunika, Sexybaby86 and 2 others like this.
  8. Miss.N

Miss.N Популарен член

Добредојде на форумот и со лесно бременоста :)

Иначе и кај мене беше истото на приската, бев на три мислења кај различни доктори.. пошо едната кај шо го правев и тоа во приватна болница ми се запна за пренатален, а потоа демек мораш амниоцинтеза ако не го правиш пренаталниот.. ме испаничи скрос.. и затоа побарав и др мислења и дури и два скрининзи направив..
    се беше во ред со мерења со се, и за приската во приватна болница ми рекоја дека е само статистика шо не е толку веродостојна, а тоа за нифти тест е вика по избор, но немаш потреба, а амниоцинтеза во тие недели ни под разно и ништо не направив искрено се е во ред засега 25 недела сме.. побарај си и второ мислење..

Ann.loves.you and MikicaBt like this.
  9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Приската е математичка калкулација врз основа на внесените параметри - не е воопшто прецизна и базирана на фактичка состојба. Додека пак Нифти или Верифи (јас го правев тој тест), даваат категоричен и прецизен резултат Да или Не за сите тестирани аномалии со 99% точност. Ако можеш да си дозволиш финансиски, јас би направила тестирање - не се оптоварувај со Приска. Ако не, терај си напред со позитивна мисла.

10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Не се секирај ништо не му е :D Мене ќерка ми на неколку пати додека и менувам пелени ме има со нозете удрено по стомак, не сака ни под разно да и се менуваат. И ја се плашам ..ама господ нека ѓи чува :)

bela.m, dunika, Sexybaby86 and 2 others like this.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Нифти и Верифи на кој начин се извршуваат ? Баш ме интересира :)

12. flower30

flower30 Форумски идол

И мене пред некое време така ќерка ми ме потчукна по стонак инпак шубе ми беше и одма прашував тука:)
    не можеме да се допазиме. Господ нека ги чува бебенцата

Инаку Нифти, односно сите пренатални тестови се прават преку крв од вена. 2 минути работа без стрес и ризик по мајката и бебето. Се прават од 10-24 недела.
    Е сега едино ризик по финансиите има:D
    700 евра. Резултати за 2 недели

bela.m, dunika, koritsaki and 7 others like this.
  13. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Преку крв, пет минути работа.

Едит: Сега видов дека Цветче пишала :)

Dikinzi and flower30 like this.
  14. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Добар ден :hai:

Да се пријавам во тие што добро спиеле ноќеска, ако има такви :D Уште ми е рано за неспиење, 13 недела сум.
    Прегледите за оваа фаза завршени. Приската покажа низок ризик за двете, оставив крв денес за тироидната, крвна слика, и за заразни болести. Ги правев последните и за првата бременост, мислев не треба пак, ама морало и сега да се прават :| Окапав во лабораторија денес, на два пати се враќав :devil: Сега на работа, ако ништо друго барем на столче ќе одморам :D

Мене за пренаталните тестови поинаку ми кажаа овде. Ми препорачаа амниоцинтеза како многу попрецизна кога се работи за близначка бременост. Според нив, на тестот преку крв доколку не дај Боже се покаже аномалија, многу тешко се утврдува кај кој плод е аномалијата. Па за да се избегне голем трошок, се препорачува амниоцинтеза. Иако докторката ми рече, според неа лично немало потреба од амниоцинтеза, ама јас сакам да направам чисто за себе, пред се’ заради возраста.

Ми се јаде, ауууу ретко кога сум толку гладна како сега :$

Bozica1980, Miss.N, Nora.A and 5 others like this.
  15. srce-9

srce-9 Популарен член

Девојки
    Вчера имав болки цел ден така не толку силни но се испаничив малку и отидов на преглед. Бебенцето е добро.
    Абре девојки кога го видов како претка со ножињата и рачињата ми надојдоа солзи од среќа. Неопишливо чувство било :inlove:
    Не успеа да го види полот не беше свртено како треба, големината одговара на 15та недела а и беше многу активно цело време мрдаше иако јас не го чувствувам уште... Рачето цело време до главата го држи :inlove::l::l:

rainbowmama, Nora.A, dunika and 11 others like this.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

@srce-9 , а која недела сте? И јас во 15та кога бев, нешто слично на твојов опис, со рачето до главче, со разлика шо кај мене се виде полот, дека напрчено беше .:):lol: Можеби кај тебе е женско хмм. Најважно е да се здрави прави радосни:l:

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ааа соленко троа :D А јас си мислев, нели има некоја постапка каде што земаат директно пример од стомакот на мајката ? Чим е венска е супер, него стварно многу скапо.. :D

flower30 likes this.
  18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Супер, него ми кажа ептен скапо е така..ама ако со тоа добиваш точен резултат, и да не му ја мислиш..тогаш супер

19. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Јас и првата бременост, и оваа бременост ѓи сетив во 15 недела. Легни на земја, опушти се,стави ги рацете на меше, и полека со едното прсте тропни на мешко, или малку буцни по мешко. Пред тоа касни блачко нешто. Немој да се плашиш дека буцкаш силно, на доктор три пати повише притискаат по стомак :D Опуштено, чекај го, како грчеви во стомак..за пола саат сигурна сум ќе го сетиш, оти зависи тоа дали спие, или е будно :*

20. flower30

flower30 Форумски идол

Од стомак се прави амниосинтеза. Со игла земаат примерок од плодовата вода(јас така знам). Сите доктори кажуваат дека постои некој ризик од спонтан после процедурата, ама и кажуваат дека докторите сега веќе се повеќе испраксирани при постапката и ризиците се помали. Ако на пренаталните тестови покаже некој ризик на крај пак се оди на амниосинтеза(се прави на ГАК или по приватниве клиники).
    А за цената- да. Премногу пари се. Ама ете, стравот и советот од гинеколог, и решаваш да направиш.

Nora.A, dunika, Sexybaby86 and 3 others like this.