Јас работам како сестра кај општ матичен лекар, и како што сум упатена, твојата одјава од претходниот матичен лекар ја носиш кај новиот лекар, и сега тој треба да ти издаде новаа пријава. И СЕ треба да среди тој со пријавување во ФЗО, А доколку осигурувањето ти е од друг град тогаш, пак твојот МАТИЧЕН треба СЕ да среди со тоа што ке испрати по пошта. Значи на матичниов гинеколог/ лекар ли не е е битно, му било мака сето ова да го стори. Барем така сватив и така знам. позз[/quote] е може му е подобро да му наплаќа на приватно или не сака да се замара јас одјава му однесов за од кај претходниот доктор, а пријавата ми ја даде да ја носам сама до фзо скопје... да имав шанса да одам кај друг доктор одма ке го сторев тоа, ама сите се пополнети и никој неке да се пиши матичен, а додуша и докторката е една од подобрите тука. Се надевам ке свршам работа од понеделник фала , поздравче
Добра вечер милички , ми фалевте денес, едвај чекав да седнам на комп и да ве исчитам како сте и што се случува Јас бев на лекар, повторно сум на антибиотиви Цефалексин, поради покачени леукоцити, а и Полигинакс пак ми кажаа да ставам, ама некако не сум баш за ставање, па се мислам и ми се чини дека нема да ги ставам овој пат. Се мислам дали е дозволено во бременоста Лактогин да се пие, да не имате ваква информација??? Исто така и притисокот не чини што е покачен, па мора да наоѓам начин да одам во вц, односно да исфрлам течности. Ми кажа докторот да пијам Црн чај , брусница или увин(но овој не ми помага). Па ќе видиме што ќе излезе на крај. Во 33недела, значи наредната ќе треба да ги направам брисевите, мислев дека ќе биде во 36н, но не, ете докторот што ќе ме породи ми кажа да ги правам сега. За тоа што ми се стврднува стомакот последните денови ми кажа да лежам, да мирувам. Значи повторно исто А за појачување крв и железо, ми кажа се преку храна да внесам, а не вештачки. Ете така поминав јас, додуша го изненадив што насмеана отидов, ама па како да не бидам расположена, кога после толку време одам на лекар , а причината не е крварење. Пу пу пу да не се подречам Гушки милички , имајте пријатна ноќ.
Dobro utro...kako sme denes mesinja? Mi treba sovet od vas...imeno veke 2-3 dena stomakot mi e poduen i trvd i imam mnogu gasovi.Isto taka imam i tapa bolka tamu dole vo meseto.Imam normalna i redovna stolica.Imal nekoj slicna situacija.Da ne e od utrogestanot reakcija nekakva?
мене така ми беше првите 2-3 месеци, постојано ми беше подуен стомакот и имав гасови, ама јас забележав тоа ми беше од нередовно јадење, или јадев тешка храна, а постојано бев во движење, таква ми беше работата ама после тоа се вратив на стариот режим и еве сега за сега се ми еок да не е и кај тебе од тоа можеби?? од храната
Pa mozno e da e od hranata,vcera jadev leka i mnogu zelka salata.Za vcera da receme od toa e,ama drugite denovi poim nemam od sto bi mozelo da bide.Inaku sum 6 nedela negde...
Уште си на почеток, нема од што друго да биде ,освен од исхраната. Внимавај на зрнесто јадење, како леќа, грав, грашок, а исто и зелката ствара гасови. Можно е и месото да ти ствара проблеми.
Мешиња јас само да ве поздравам бидејќи имам многу работа, по дома кречиме и средуваме, па затоа денес помалку ке ве дружам.. Поздравче до сите и имајте убав ден..
Добар ден мамички.. Еве ме и мене иако и јас ке се жалам затоа што веке 2 дена имам страшна главоболка.. Ме боли цела лева страна од главата, поготово кај левото око.. Сеуште се немам напиено никакво апче (докторката ми рече дека можам да се напијам парацетамол) но мене некако страв ми е и цело време лежам и викам ај ке помине со лежење.. Незнам што да правам,ако не ме пушти до вечер ке идам на лекар па нека ми измерат притисок, може и од тоа е.. Пробав вчера кока кола со лимон (имам тука прочитано дека помага ) но само во моментот ме пушти и потоа пак исто Поздравче до сите и имајте убав ден!!
да ти кажам и јас речиси цел јули имав страшна главоболка, мене тоа ми беше од нервот, и се напив парацетамол ама за џабе, не осетив разлика а да кока колата мене ми помага ама малку да ме наболува главата така да нема чаре пробај да издржиш, јас едвај издржвев во тој момент ама ете помина ке помини и кај тебе
И мене не ми помагаше парацетамол, па се мачкав на челото и слепоочниците со гел Билол на алкалоид. Има ладен ефект и мене многу ми помагаше.
Уник, абе ајде што направи, допрва кречење??? Јас па викам од болница пишуваш А јас да ве известам, денес бевме по Бит пазар, гледавме низ тоа продавничики, магацини ли што се, па да ве информирам за цените. Тетра пелени , пакување, македонско производство 400ден(10 парчиња). Боди, дезени какви ви душа сака од 100 и 200ден. Мушами за преповивање 150ден(големи), 100ден(мали). Торбици за ствари од 450ден -1700ден. Ќебиња од најтенки до најдебели 450-780ден. Оградички за креветче, со долно чаршавче и перничка 1900ден. Релаксатор со кенгур, торбица и мушама за преповивање 2500ден. Комплети за бебиња , цели кутии, има од по 5 парчиња по 200-400ден. од 10парчиња 400-700ден, од 12парчиња по 1000ден. На Бебето се од 2000-3200ден. Кадички за бањање 400ден, а мрежичка или сунгерче за да го држи бебето (што се монтира на самата кадичка) исто 400ден. Шпихозни 70ден. Бенкици 50-70ден. Не ми текнува што се друго гледав, ако имате некое прашање или нешто ви текне, кажете па ако сум видела да ви кажам.
I'm back, дојдов да ве поздравам, максимално го користам одморот и уживам во секој момент. Во секој случај добро ми дојде ова исклучување подалеку од се, само со Сончко мој, мешето, добра книга, море и плажа. А планирам и овде да не го уклучувам многу мозокот. И да се пофалам ги купивме првите шпихозни за бебчето, нешто како шпихозни ама за одозгора, дебели плишани со постава, како палтенце. MeU каде ги гледаше овие работи, многу ефтино, каде се тие продавници, јас на Бит-пазар ја знам само Бебето и една продавница спроти полицијата. Од понеделник ќе почнам низ Ск да шетам па да знам. А сега ви праќам позитивна енергија од југот.
E што да правиме меу инат дете бре, се запна прво во 33 недела ке искача а сега па му се уарни изгледа... Кречење дури сега да сега го начекав мм слободен па да довршиме некои работи ама тоа другиве соби , собата за бебето е одамна спремна.. Инаку на битпазар толку се цените баш и јас разгледував, и мислам дека е многу по евтино за разлика од трговски и др.. инаку јас гледав по таа улицата накај атлантик што иде тука најмногу има мислам.. А коритцето за бањање јас го земав од Базаро мислам дека беше 320ден. Ајде кај и да е ке ни дојде бебушка не се многу уште 20 дена максимум, толку издржавме па сега за малце
Спроти полицијата е и оваа продавница, додуша има неколку на таа страна, а оваа се вика HIM (црвена подлога, бели букви е логото).
Blaze si vi sto mozete da setate! Jas za prvoto setav i kupuvav i sama, ama za ova srcule morav da pratam drugi da pazaruvaat i normalno, se beshe poskapo zosto na nikoj ne mu se seta po Bitpazar znachi, zadovolna sum so toa shto kupija, no jas kje prosetav povekje i za isti pari sigurno kje najdev povekje, posebno so cenite sto gi procitav sega, ama, aj za tretoto kje znam Pozdrav
Чисто да ве поздравам, да ви кажам уште сум тука јас прваче ќе родам, нејќе и нејќе, а лажни контракции од 7 месец имав ц ц ц ц што да се прави сега следи фаза подмитување - ќе ја лажеме цурицава со материјални добра хахаххахаха Ајде убав ден!
Добро утро , како сте денес? Јас сум ок, вчера се исфорсирав со средување низ дома и шетање, па си легнав со страшна болка во половината, но денес е подобро, ама ветив дека повеќе ќе одмарам Инаку притисокот почна да ми се намалува со тоа што внесувам помалку течност од порано, што искрено ужасно ми смета, постојано сум жедна А после јадење ми се појавува некоја тахикардија ,страшна работа, пулсот ми чука дупло од вообичаено, вчера ми беше 120 што е навистина премногу(нормално за женски е 60) . Мислам дека се појавува од тоа што сега веќе сите органи се качени нагоре, се притиска, па и желудникот ако малку се наполни, дополнително ја отежнува работата на срцето. После 2ипол часа се смири се, веројатно од кога се свари малку храната се надевам само дека ова не му штети на бебушот . Ај сега имајте убав ден , а јас отидов по овошјето. Уник и Регенбоген до кај сте??? И денес правите гужва низ дома?
Здраво мешковци и идни мајчички. Конечно стигнав да го присвојам компјутеров за себе а искрено и овие денови страшни гужви по дома , дојдоа роднини од Германија Шведска ни беа кумовите од Белград и никако не можев да седнам да ве прочитам и видам што се случува со вас. А ве мислев. баш ве мислев ... Успеав да прочитам нешто баш доста сте биле активни (со оглед на тоа што јас од активност имам 1 ) гледам сите сме сеуште на број нема уште некоја на отсуство, фала Богу температуриве се намалија колку толку па полесно се дише . Денес сум на радна акција по дома сите гости ги испратив (уствари на 13 имам уште другаркава од Љубљана ама со неа ми е супер ) Да ви кажам право на одмор супер поминавме иако веќе и го заборавив одморот тоа беше кога пред три-четири недели ама си купивме многу убаво коритце како када е од Лидл, и еден транспортер само не е пластичен туку оној со платно и тоа се вкупно заедно за 10 евра (600 денари) Официјално влегов денес 20 недела значи на пола , фала БОгу супер се чувствувам бебушот го гледаме редовно на ехо (и вчера бев ) супер маженце е па здравје другата недела вториот скрининг. Добро е што постојано чувствувам позитивна енергија не дозволувам ништо да ме нервира гледам да не придавам значение на небитни работи (иако ги има претерано многу од свекрва јатрви и кој уште не ) ама кој ги шиша нив не ги тркалам . и да не забегувам уживајте мамички мислам на сите вас ............ Поздравче одмам јас да се дружам со усисивачот крпата и останатите другари Ве мислам секојдневно