Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    И јас на почетокот одев на 2 недели на контрола,не се грижи не е штетно. Подобро е во тие ризични недели да се следи дали се развива како што треба.
    Јас имам плишани шпихозни,боди на кратки, чорапи,капа,ракавички и тенко ќебенце спремно. Се надевам дека е добро, ако треба и хулахопчиња ќе купиме. А и од болнца во кола,тато ќе ја загрее па нема да смрзнеме:D

На Larahappy, lejlla, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Добро утро, јас од вчера наваму малку нерасположена и тажна, тато ми беше на гости цел месец, па си се врати во мк вчера, многу ни недостига и ќерка ми го бара, му звони на вибер у му пушти подарок едно мече :hug: :nod: Сега немам со кој да пијам кафе на сабајле и да си правам муабет и да шетам. Многу ми помагаше дома ама тоа е. Пуста далечина :( арно ќе одам уште малку на работа па ќе се мајнам од дома малку да не мислам дур влезам у шема неколку дена :mm:

инаку за мрдање на бебе веќе 23+1 шутира мава со цела сила, ќе ме идре на бешика во слабина дури ме здоболува.

Туку сум приметила веднаш по јадење се активира. Можно лине толку брзо да оди храната и до него???
    Малку е чудно 2 саати на бокс и за масажа, јас се породив во гееманија и за време на пораѓајот 45 мин раѓав испив 3 литра газирана вода, не ми ставија клизма и така раѓав. Сабајлето ми донесоа и доручек, а веднаш по пораѓајот ме сошија дека бев сечена и одма ручек, одма ме подигнаа да се движам. И јас се чудев како без клизма, ми рекоа само нема да направиш ништо ново што не сме виделе хахаха :$:D и викам вода, доле ќе те умрат, вика се потиш ти треба сила и течности.

Си купив само 2 пара труднички фармерки и еден пар класични панталони. Панталоните ќе ги вратам бидејки некако кратки ми се видеа и до зглобовите па зимно време баш и не ми се носат. Касно видев, втора рака продаваат мајки по 2-3 месеци носени само ама веќе ги замосив тие. Веќе ми е и мене се кнап од палтиња, зимното може ќе ме фати ама тоа е, некој фустан тиролки зимни ќе земам да можам и после да ги носам. Многу се скапи трудничките ствари.

Последна измена од модератор: 8 октомври 2019
    На Kaetana, dunika, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  3. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Тука негде сме значи :) јас имам едно памучно од тие од кутија спремно, 56че, ама и едно подебелко целосно 59ка, зашто мама манекенка со 58цм се родила, а и тато тука негде, па да не не ја собере ова малечково. Имам и две капчиња потенко и подебело. Ставив и хулахопчиња во торба, сите ми се смеат, како ли ќе сум и ги облекла. И две ќебенца се спремни па ќе видиме кое ќе се искористи. Не знам само со подебелкото како ќе успеам да ја закопчам во транспортерот :wasntme: Ама ај допрва ќе научам се :D

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Ја мразам таа болка , нормална е..ама ја мразам ! :D И на кашлање може да се деси :)

На Miss.N и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  5. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    И јас ја мразам, мене ми се јавува на десната страна. Ми прекина пред месец, ама се појавува пак кога тогаш. Ширење на матка велат било, му кажав и на докторот на контрола да ме помине со ехото баш таму, ништо немам се е нормално, така да не се грижам кога ќе ме пецне.
    Туку ај да си прашам за секој случај, стоење седење шетање качување не ми се ич проблем, ама треба ли да станам од седење абе многу како да кажам дискомфорт. Не е болка, туку како тежина и за секунда го снемува. Знам дека е мешето големо и е нормално ама пак се вадам од памет. Посебно кога сум преморена и седнам да одморам, оди стани после ко менгме да имам заврзано за стомак. :)

На Kaetana, Miss.N и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Од кога ќе се породиш, ти ја вадат постелката, после тоа иде шиење, и лежење 2 саати на бокс, некои расчепатени некои не, мене дека ми ставија анестезија додека ме шиеја, па кога се разбудив за 10 мин, бев уредно легната, покриена со чаршав, од време на време доаѓаат да те видат, да го стиснат стомакот за да видат дали има крварење (кој ѓи знае), вода не смееш да пиеш, мене на салфета ми навлажнија, па само со неа сј ја допирав устата, колку да ми мине жедта, лежев 2 саати, а потоа ме префрлија на кревет, и таму ме посоветуваа уште 2 саати да си полежам. Би ти препорачала после поминати 2 саати од пораѓај, да не пиеш вода многу, него коа ќе ти дозволат, пиј си по една капка, ако треба на 5 мин, ама не го надигај шишето. Од кога ќе помине се,и кога ќе можеш да станеш право во вц на одмивање таму доле :) Млака вода (не жешка) и сапун бебешки, и мачкање со јод за да помине раната. Јас изнервирана, сите трубеа како тешко со бебето, како ќе нема да спиеш бла бла, работи нормални за со бебе, никој не ми кажа како да се грижам за себе, како да ја негувам раната, а тоа е се мијам 3 пати дневно и мачкаж со јод, да не носам и дома гаќи него само влошка меѓу нозе и широка долна пижама за да заздраве раната, и коа спиеш со перница меѓу нозе да заздраве, дека нема да можам 2 недели на газот да си седнам, и дека кога ќе стојам ќе ме боли,никој не ми кажа дека не ќе можам цела недела да се искакам, и клизма си ставив за да отидам, никој не кажа ако ти се стврднат градите да се одмолзеш оти може мастит да фанеш. затоа од кога се породив, на сите трудници шо ѓи знаев, км го кажував сето ова, мајката после пираѓај треба да биде апособна и силна за да си го чува бебчето :)

Која недела си извини ? Ако си ептен при крај многу е нормално , ги стегаш мускулите за да станеш, и цел стомак може да се стегне, еве јас 23 недела, и сега ако станам наеднаш, цел стомак ми се стега, тадури на гадење ме тера. А со првата бременост, кога станував од спиење, толку болка имав меѓу нозе , на срамната коска, што мислев дека краставица имам заглавено доле :D Рачунај колку тежи бебето, плодова вода, плацента, во стомак имаш 6 кила минимум, и плус шо имаш качено. Тие болки се нормални зошто до сега си имала одредена тежина, а сегана телото му ставаш плус, го оптеретуваш, затоа постојат тие болки во нозе, грб, половина :)

Последна измена од модератор: 8 октомври 2019
    На Kaetana, Autumn_, Sesil и 13 други им се допаѓа ова.
  7. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Додека сум таму ќе си ги слушам што зборат, него ова за јодот не го знаев, да си купам значи, да не трча маж после по аптеките, и онака е доволно возбуден и збунет од целава ситуација :)

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Многу корисно! Фала ти!
    Си напеавив принтскрин да си имам за напролет, кога ќе се пораѓам

На dunika и Dikinzi им се допаѓа ова.
  9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Нема врска тоа, секое бебе различно, кај мене преташе до крај, 41 се породив :)

На macence994 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Да да обавезно,или јод или уште нешто имаше како спреј за да заздраве.

11. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Честитки на новите мамички, сега нека се гушкаат со бебушите :inlove::inlove::inlove:Јас викендов бев на свадба. Не играв на оро, само така станав на два,три пати нешто со стоење да подвижам. Веќе влегов во 10 недела, си велам рано е за она што јас го осеќам- значи како стоев или подмрдував, осеќав тежина во јајнициве и како на долу да ми тежи. Многу ме фаќаше страв и на крај седнав и не станав се' до дома. Воедно премрзнав, се надевам нема да се разболам. Не се преморувам обично, се пазам, но штом поработам нешто низ дома и почнуваат да ми тежат јајнициве. Знам дека треба да е од ширење на матката , искрено се надевам само тоа да е. Понекогаш ми се чини како да осеќам тегнење на лигаменти:( А кога ќе легнам па ништо не ми е. Исто кога станувам/седнувам/легнувам/превртувам пак осеќам долу како преметнувања и од умот се вадам. Вие мајки сте поискусни, нормално е сето ова?:$

На Филотеа и Dikinzi им се допаѓа ова.
  12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Нема потреба од фала. Тие совети сите мајки треба да ѓи кажат, а не да се задржуваат како болело на пораѓај, па не спани со бебето. ( Од кога ќе се роди па до крај на живот нема наспан да бидеш од шо ќе го мислиш :D) Пред да се породам гледав видеа и какп да се намести бебето за да цица правилно, можете тие видеа да ги погледнете :)

На Kaetana, dunika и macence994 им се допаѓа ова.
  13. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Даа да, а одамна ми се немаше десено сеа дека во друга состојба се подисплашив .. :)

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Пишав баш пред некое време, од коа ќе останеш трудна се ќе забележуваш што му се дешава ма твоето тело, се е нормално , се додека немаш јака и не издржлива болка проследена со крварење.Ќе те пецка, ќе те заболи на момент, само седни одмори и ќе помине. Како минат неделите едни болки ке поминат други ке дојдат :D

На dunika, ddevojce, lejlla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Исто и јас така, ама кај мене најмногу кога треба да станувам навечер за во вц.. едвај станувам :) мислам се тркалам по спалната дури да се исправам почнува тешко да ми станува, а си викам уште имам време после како ке станувам хаха :))

На lejlla, Vanessa9li и Dikinzi им се допаѓа ова.
  16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Како да те сече некој со сатар :D

На ddevojce и Miss.N им се допаѓа ова.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.597
    Допаѓања:
    6.161
    Мене ми ставија, ама шо дека..пак на бокс дозавршив работа :'D

18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас бев без епизиотомија, пукната бев позади, кратко шиење без посебна анестезија и масажи 2 саати. За цело тоа време доаѓаше сестра и ми даваше сок од јаболко со цевка. Не знаев дека сум жедна додека не се напив. Толку ме освежи немам зборови. А бидејќи се породив околу пладне, паметам дојде болничарка со мени да одберам и ручек :D После 2 саати отидов во соба, се напив кафе со мм, па ја донесоја беба и побарав да станам. Немав потреба за мокрење и покрај толку течности, изгледа сум била истоштена. Немам искуство со рана и чистење се надевам и сега ќе биде така.
    Воглавно опоравување имав песна.

На dunika, AnnaPe, mici-22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ms allways right

Ms allways right Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2018
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    242
    @*malenavolena*87 јас и ти сме биле ептен блиску со термини јас сум со последен термин на 12.01 сега 26 недела сум од денес. Јас си купив од waikiki два пара фармерки и кошули за сега за овој есенски период баш се изненадив имаше многу убави работи во waikiki а и работите што не им се за трудници ги има во поголеми броеви така што можеш и од тие да си најдеш ако нешто ти се допаѓа. Конкретно зимска јакна не видов ама рано е уште за дебела јакна знам моја другарка од таму си купи кога беше бремена така што ке си почекаме уште малку да донесат .
    Туку јас сакам да ве прашам тие што сте 30+ дали правевте трет скрининг јас сум на мисла да одам со оглед дека мојата матична воопшто не се замара и не ме има гледано на ехо од 12 недела ако не си отидам на приватно ништо нема да знам за бебето .:):hug:

На Miss.N и Vanessa9li им се допаѓа ова.
  20. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    ние тука сме со термините :) јас сум на 15ти, но ми викаат најверојатно порано ке биде дека понапред е една недела :) иначе за скринингот јас ке го правам мојава се прави со ред по прописи и убаво се ми објаснува.. пред два дена направив и ехокардиографија, дали треба и втора ехоакрдиографија пошо докторот вика пожелно е демек иако се е одлично..

На Ms allways right му/ѝ се допаѓа ова.