Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Без грижи, сега се што треба да направиш е да отидеш на инфективно и да провериш дали имаш прележано хепатит или си носител на вирусот.
    Не знаеш како и кога си ја имала болеста бидејќи доста често симптомите се слични со симптомите на грипот.
    Прво најважно е да дознаеш за кој хепатит станува збор, потоа дали си носител или го имаш прележано, па дури потоа консултации со инфектолог.
    Мој совет ти е да не чекаш многу, земај упат и правец на инфективно.

2. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Jagoda123 за спиењето потполно те разбирам...ниту на лева ниту на десна страна ми одговара.Не знам зошто но многу често имам и грчеви во левиот колк (и пред бременоста и сега). Туку со малку подигната перница...може,но не можам цела вечер така да спијам.Каде и онака се будам навечер по 3-4 пати па и киселиниве аман веќе.
    Ајде уште некој ден/недела ќе издржам...

3. D-E-L-F-I-N-A

D-E-L-F-I-N-A Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    22
    Jагода123...Позитивна сум на хепатит Ц, добив упат в понеделник ке одам и повторно ќе правам испитувања,а од што може да се пренесе знае ли некој???Инаку јас баш супер се чувствувам немав некој симптоми за да посумњам имав премногу лесна бременост без болки,гадења,повраќање....Како може да се открие кој е преносителот?

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Незаштитени сексуални односи, нестерилизиран прибор, контакт крв со крв и сл.
    http://www.rak.mk/index.php?option=com_ ... mitstart=2

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Da maslinkite pomagat samo ako mozes.da ja goltas...i jas sum ista ko ke me fatat kiselini bree mislam se zivo mi gori

6. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Ау и јас имам утрински мачнини,а па понатаму што викате киселини ово оно тешко мене.Ајде се за бебушките.Влегов во 5тата недела и добри сме ние со бебчето си одмараме,си лежиме,од дома не ми даваат ништо да работам,само да лежам,уште од сега за внучето мислат. :lol:

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.508
    Допаѓања:
    35.283
    И мене за киселините само РУПУРУТ ми помага, секогаш кога мм јаде ајвар, ме стрви, а имам киселини, па си земам си се најадувам убаво и веднаш по јадење земам рупурут...Многу сум задоволна.Исто и навечер, доколку осетам дека нема да имам лесен сон(од кисленини) шмукам една таблетка и цела ноќ спијам мирно и душата ми е прочистена.

На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  8. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    Da ve prasam nesto... imam bolki ama ne se jaki kako sto treba za poragaj a i nekolku pati vo ovie 2 dena mi protece kako kafeavka sluz i kako da se mockam po malku. da odam na bolnica ili da ne panicam?

9. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    Денес колку сум исплашена, никогаш во животов не сум била :( Ми се појави кафеав исцедок, нема крв, само кафеав исцедок што прв пат ми се појавува. Се јавив кај матичната ми рече дека не било страшно се додека немам болки и ми рече да пијам магнезиум 2 пати на ден. Ако не се повлече да отидам на преглед. А сабајлево си го сонував бебушко како сум се породила и како се учиме да се доиме. И Целиот сон ниту еднаш не почна да плаче само ми се смешкаше. Значи психа што може да направи :^) . Сега сум преплашена :sweat:

10. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Не е лошо да те види гинеколог.

11. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    artemidis јас читав на нет за ова всушност ова било од некој мукозен чеп што го имало кај сите и тој исцедокот бил еден од знаците за доаѓањето на бебето и може да се породис од неколку часа до неколку недели после овој исцедок. позз :*

12. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    Недај Боже такво нешто да е 12 недела сум, многу е рано за тоа. Читав и јас и прекинав. Има еден куп и позитивни и негативни искуства и за тоа решив да се јавам кај докторката и да се ослонам на нејзиното мислење. На мене ми останува само да се чувам и да се молам за бебушко да биде во ред.

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mnogu ako citas glava ke te boli...ke se sretnes so razlicni iskustva..najlosa e psihata nemoj voopsto da mislis oti psihata dava upatstva na teloto kako i do da raboti..zatoa zemi opusti se legni i odmori pij si cajce jadi ovosje i nemoj nikako da se opteretuvas da napregas...ako te jade jandza odi na dezuren.

На artemidis му/ѝ се допаѓа ова.
  14. andrijance90

andrijance90 Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    8
    kako ti go otkrija,zasto pravese ispituvanja? ne sakam da te plasam ama hepatitis c e dosta opasen gi narekuvaat tivok ubiec, a ke se prenesi i na bebeto :( ne cekaj mora odma terapija da primas pravec na infektivno i neka ve cuva gospod http://preventus.mk/index.php?option=co ... &Itemid=99

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    pobaraj i drugo mislenje napravi povtorno ispituvanje ,maticnata trebala ubavo da ti objasni..ne se plasi za se postoi lek.

16. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Јас пред неколку дена така,се исплашив бев на гинеколог,ми кажаа да одмарам повеќе од умор било,лежи само,не се заморувај се ќе биде во ред со бебушко,само нека поминат овие критични денови,се молам на Господ,вчера така ме фати некој страв,ама од психата е,не се грижи.
    Ајде уживајте си,инаку мене главата многу ме боли,многу ми се јаде,ми се спие,се мере прееска 1кг сум качила,само јадам,а утринава пиев јогурт и јадев кифла,и после имав мачнини.До кога ќе имам мачнини,знам дека до 3ти месец,ама еве читам некои имале и во 8ми месец,па значи до крајот на бременоста или зависи до организмот?
    П.С како ти 12та +1 си,а пишува имаш уште 232 дена до термин,а јас 5та недела,а пишува уште 201 ден имам до термин.

17. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    ^ Незнам како е сметано овде, денес го направив тикерот :$ Инаку треба денес да сум точно 12 недела,а од утре 12+1

18. D-E-L-F-I-N-A

D-E-L-F-I-N-A Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    22
    Секако ќе направам испитувања,ќе го повторам и тестот веќе договорив со друг доктор,инаку ми открија дека имам хепатит преку испитувања на крвта,задолжително било испитување на хепатит и сида во бременоста,матичната ме упати и јас го направив тоа испитување и за жал кај мене излезе дека е позитивно. :sweat: Премногу сум исплашена и загрижена се надевам само дека нема да се одрази на бебето,дека ке биде се во ред.

19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nemoj da se grizis ke primas terapija i ke bide.se vo red

20. meli23

meli23 Истакнат член

Се зачлени на: