Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    pod bremena zena ne smee da krade znam deka ne smee da kine plodovi ili cvetovi skrisno..oti toa so ke go skine i se fati nekade primer na ramo tamu ke izleze beleg na bebeto toa so go skinala majkata primer ruza...dosta primeri i slucai znam

2. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    кај тебе смешно ама не е и кај секоја баш смешно :) кај мене тој кафеав изцедок беше и нај голем ризик ама ете со таблетки и многу лежејне се стреди сето :) а зошто се замараш за недела плус или минус? чим си је бебувчето ок уживај си :)

3. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Девојче, знам и јас такви случаи на луѓе кои имаат белези, тоа е во ред, и темата е за тоа наменета а не да се забегува и преку тоа, како на пример случајот дека некоја бремена жена утепала глушец и бебето кога се родило имало белег цел глушец на лицето, дури и со влакна му било обраснето белегот :rofl: Леле бе, од кинење на плодови темата на секакви глупости. Тоа сакав да речам, ако сега мене ми текне да ви пишам дека мајка ми кога била бремена утепала бубашваба и јас секое утро се будам ко бубашваба па дур не си измијам лице не заличувам на човек ќе верувате ли? хахаха, за оние што читаат литература и се малку пообразовани, во овој муабет ќе насетат инспирација од еден расказ на Кафка.
    Ајт отидов јас на читкање на книга, најубавиот начин на релаксација.

На zalosna, Agrona и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  4. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Hека не те збунува тоа со предходните рачуници и претпоставки за неделите(првото рачунање го пресметуваат спрема последната менструација,што значи точно не може да се предвиди зачнувањето кога се случило)најчесто докторите најточно се водат спрема измерените димензии на бебето,така да ако ти рекла си 13,значи ќе си рачунаш од тој ден дека си 13недела :) .

На artemidis и zalosna им се допаѓа ова.
  5. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Здраво мешиња. :hai:
    Ајде и денес да ве поздравам да ви пишам. Сакам да прашам за zalosna, до каде си душо?
    Баш ми текна на тебе читам во темава. Ајде со лесно само да си се породиш да си се олесниш. ;)

Инаку јас и бебушко сме добри. Јас се осеќам добро. Имам гречеви, но тоа е нормално и си пијам магнезиум. На 12 февруари имаме закажано кај матичната за втор скрининг, па со Господ напред.
    Дај Боже се да биде во ред, малку трема имам така. :$

Поздрав девојки имајте убава вечер. :*

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Agrona на вториот скрининг и јас имав трема!
    Пред да влезам кај докторот ми се лошеше, рацете ми смрзнаа, пребледев..
    Се плашев премногу да не слушнам нешто што не сакам да го слушнам.
    Се беше во ред, прегледот траеше подолго од вообичаено, јас го изнагледав бебушко додека докторот му ги прегледуваше органите.
    Детално ги разгледа сите органи, изврши одредени мерења и ни потврди дека е се во ред, тогаш ми падна камен од срцето. :)

Мислам дека ако нешто не беше во ред ќе се видеше и на претходните контроли.
    Бидејќи на секоја контрола барем моево бебенце ептен убаво го разгледуваат и секогаш вршат одредени мерења (стомаче, глава, коски)

Затоа немој да се грижиш, место тоа радувај се што овој преглед трае подолго од вообичаените прегледи на ехо, па ќе можеш да му се изнагледаш на синчето. :)

Инаку јас сум на контрола на 10-ти февруари. Едвај чекам!
    На 9-ти ја завршувам терапијата со фраксипарин, а на 18-ти сум на контрола на трансфузиологија.
    Се надевам дека крвта ми е поодбра, дека нема опасност од тромбоза и дека нема да ми ја продолжат терапијата.
    Бремена сум полни 33 недели... и да... веќе ми фуфка! :wasntme:

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас имав едно искуство го споделив на темата односот кон трудниците ама еве и овде ќе го ставам.
    Конечно има тема каде можам да си ја кажам каков однос имаат луѓево кај нас кон трудниците. Се качив во двокатен државен автобус на божиќ имав некоја работа па морав да одам. Немаше приватни автобуси видов само еден ама тој одеше на другата насока и го чекав отприлика 20тина минути и да не чекам повеќе се качив во државен а тој ден беше бесплатен за пензионери. Автобусот беше преполн и неможев да се качам горе да не сметам на старците и по 2 3 станици едно девојче се караше со старец и стана да се симне, никој не седна на тоа седиште јас појдов и седнав. Сите старци ме гледаа цел пат до дома а едниот од нив што стоеше и се караше со девојчето ми рече така само седни си. И ме изнервира оти мрмореше за мене а другиве ме гледаа како чума и му реков да ќе седам трудна сум и ќе седам.Многу ме изнервираа оти ме туркаа лево десно а јас треба да се пазам да не ме удрат по стомак или да не паднам некако за да се повредам во гужвата. Секогаш сум стоела во автобус не сум барала да седнам иако ме туркале ама сега имаше празно седиште и несакав да ризикувам. Стварно не се пензионерите луѓе во вистинска смисла на зборот, не те сматраат за жив. Треба сами да се свесни па да станат да прашаат дали ти е добро и дали можеш да стоиш, па и да можеш да стоиш сепак не треба да ризикуваш за повреда. Тие се луѓе кои се прават дека им е тешко а не е баш така.

8. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    о
    фала срццко што си помислила на мене :* јас вчера имав термин на болница ме ставија на цтг имав сосема малце контракции бебето си има доволно п.вода :) ми рекоја дека после терминот од што го напишал гин. (4.1) можело уште 10 до 11 дена да го надносам.ми рекоја случајно да ми пукни воденјакот ако не го осејчам бебево ако почнам да поврајчам или главата ако ме боли одма да појдам на болница ако не да си чекам до недела пошто тогаш ми заказаа термин..( ми дадоја некој си топчина за шмукајње и некој си рецепт за чај со цимт демек можело со нив да започнат болките)

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Јагода зошто си на трансфузиологија? Прашувам затоа што и јас треба да правам некои испитувања. :worried:

10. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Ајде мила со лесно нека ти е. Издржи јуначки до крај. ;) Ти баш и издржа јуначки. Ајде за бебушко СЕ.
    Па после во породилни приказни да те читаме. ;) Сестра ми на 8 декември и беше термин да се породи дури на 24 се породи со малата ја надноси. ;) Машала. Со лесно само и лесно да си поминеш. :inlove:

11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    zuto докторката виде лакуни на постелката. Лакуните претставувале згрутчена крв.
    Бев на трансфузиологија да проверам Д-димери, тие беа во ред, но постоел ризик од тромбоза, па ми даде терапија од 21 инекција.

Кога докторката ги разгледуваше резултатите ми рече дека се во ред и дека границата на вредноста која ја добиваат на трансфузиологија најверојатно е намалена па затоа и ми препишале терапија.
    Јас сепак почнав да ги примам инекциите, па еве во недела ги завршувам и се надевам дека нема да има потреба да ми ја продолжат терапијата.
    Ти што ќе проверуваш на трансфузиологија?

Ако станува збор за истото, не се грижи!
    Овие инекции не му штетат воопшто на плодот и служат како профилакса од тромбоза за тебе, не за плодот.

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Не, не е истото. Јас сум црвенокоса, а најчесто црвенокосите имаат проблеми со крварење, односно хемофилија. Имав јас таков случај пред 3 години со една операција, па кога бев на скрининг докторот ме прати да проверам ф-ри на хемостаза. Доколку има нешто ќе треба да пијам некои таблети или инекции. Јас имам закажано на 20. Кажи ми само Јагода, колку време се чека отприлика за резултати на трансфузиологија?

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Јас два пати бев во Градска Општа Болница - 8-ми Септември (Воена болница)
    До 11 часот ги прават испитувањата, а истиот ден од 14 до 15 се готови резултатите.

Ајде без грижи, ќе биде се во ред.. Мора да биде! ;)

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    леле сега видов сум пишала 4.1 наместо 4.2 :lol: вака че излези работава дека 50 недели се носи едно бебе :D

15. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    zalosna на твоето бебче мошне му е угодно да си седи во утробата, не му се излегува, баш е искулирано :) ајде со среќа мила, и без страв и паника, само позитивна мисла и ти посакувам лесно да си поминеш а бебушка да ти биде едно убаво и слатко дете, да пука од здравје и радост. Очекуваме да те читаме во породилни приказни наскоро ;)

16. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    фала срцко господ здравје да ви дава на сите ....се надевам дека че биди со лесно :)

17. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Женски, каде ви е Ѓул? Одамна ја нема :?:

Жалосна срцка, ти се спреми ли? Ајде со лесно да си го истераш пораѓајот, бременоста ти правеше мали здрмувања, па затоа редно е да си поминеш на пораѓај со смеа ;)

Сите што чекате да се олесните, ви посакувам најубаво породување да си имате!!! :*

18. femina21

femina21 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    3
    Девојки,кога влеговте во 9 месец,на колку време идевте на ЦТГ? Јас влегувам од оваа недела и докторот ми рече требало секоја недела по еднаш да правам ЦТГ?

19. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    Здраво девојки, мене место не ме фаќа на спалната, не се собира креветот, неможам да спијам раат. Бремена сум само месец и пол, а зошто вака? Тешко на мм само му ги качувам нозетее го тормозааам :^)

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne mu ja misli tolku psihata deluva epten sega fokusirana si na toa deka si bremena ...opustise..rano ti e za toa da nemozes da spies..enos bebceto e gravce pa da nemozes da spies...samo opusteno