@Dikinzi Ох бе душо, па ако сте одделно не би требало премногу да ви се наметнуваат и да се обидуваат да преземат контрола? Со такви луѓе единствено само директно да им се каже, па ако треба и да им се нацрта. Ако ти треба помош на почеток, отворено кажи им што очекуваш од нив, а каде не би сакала да се мешаат. Јас ја осеќам дека и моја свеки ќе биде таква, дека ќе сака како мајка да се постави а не баба, гледам по тоа колку работи има изнакупено и како ми налага во што морало бебето да биде облечено на почетокот, како требало да спие, морало перница она знаела итн. Првиот месец ќе седиме кај нив и затоа на време разговарав со мм, они имале деца, си ги изгледале, сега ни е нам редот. И нагласив дека од неа очекувам ручек евентуално и ако инсистира бебешката облека на раце да се пере, слободно нека ја пере. А работите околу бебуш сакам јас да си ги обавувам. Ако ми треба помош сигурно ќе побарам. А знам дека од ситуации како што опиша со јатрва ти само нерви ќе си губам и ќе направиме лошо и за бебе и за целото семејство. Пробај разговарај и со мајка ти, можеби овој пат ќе има разбирање и ќе те поддржи.
Добро утро мешковци. Ние од денес влегуваме во 31 недела. Бебче разиграно, си мртка. Маж ми се врати од Германија. Денес планираме да идеме до Нептун да избереме машина за перење алишта. Ќе идеме и до пластичарска да разгледаме што има. Сакав да ве прашам да ми предложите некоја поевтина метална сушара, и предлог за греалка, т.с за дотоплување на просторија, ние се топлиме на парно, ама со бебе тоа нема да биде доволно. Ве молам за совет што да купиме и од каде.
@Dikinzi Кога читам како си се секираш со разни сценарија што можат да се случат ми е исто како јас кога ќе почнам да премислувам и да си правам стравови и нервози за тоа што било и што може да биде... Факт е дека карактер на некој не можеме да смениме ама можеме да го смениме и контролираме начинот на кој реагираме на конкретните особи. Можеш да разговараш со сопругот за твоите стравови и како би сакала да се одвиваат работите во иднина. А на неговите во некоја ситуација што не ти се свиѓа ќе пробаш колку што можеш посмирено дека они се баба и дедо а не родители и да не се мешат кај што не им е местото! Па нека се лутат ако сакаат, побитен е нашиот мир отколку нечие его. Само релаксирано, не вреди да се преоптоварувам е премногу со нешто што уште не било!
@Dikinzi И јас се плашам што ќе биде. Уште од сега, што и да купам маана му се наоѓа. Не било убав памук, ќе го жуљало.. А она му купила бодиња со кимоно а ќе се роди во декември и плишани шпихозни број 72 (или кој и да е од 6-9 месеци) што никад нема да му ги облечам зошто ќе биде лето кога ќе биде толкаво. И вика, ќе земам 1 месец одмор, ако те видам дека се снаоѓаш толку, ако не ќе го продолжам. Што има бре за мое бебе ти да оценуваш како сум се снаоѓала . И има еден куп муабети од стилот јас не ви давам ова да одлучите, она да одлучите во врска со бебето. Ама како што ми се при крај нервите може и да си го добие. А што да правиме кога сме воспитани да не се расправаме со постари
Za dotopluvanje mozes da si zemes od ovie panelni grealki nie doma ja imame za so klima na 60 kv vo dnevna vo najladnoto ni bese 26 27 stepeni. Za sama taa da ti gree nema da postigne na povekje od 40 kv . Kakva i da zemes i od najskapa i od najeftina marka gledaj da e za sto pogolema povrsina.... Iskreno kaj tato doma ima od 2000 a nasata e 5000 isto vajde.... Za susara metalna ako ti odgovaraat tie sto se na 3 nivoa naniv imas najveke prostor za bebeski raboti susenje.... A za masina za alista zavisno od budjetot nasata doma e LG jas sum prezadovolna od nea no ne e deka BEKO ili INDESIT se polosi toa e stvar na budjet i vkus Imajte prijaten i uspesen soping
Знам дека сме на страна и не треба да се замарам, ама сакав да се искажам некаде. Тоа е со родителите..не можат да се бираат. Гледам колку можам да нагласувам да биде по мое и да не попуштам..ама пусти глупави мисли, ид нив се измачувам јас. Алал да и е на јатрва ми како издржува, стално ми се жалеше, а ја не можам да и помогнам, жената излеа сеа си го голтна јазикот и реши да занеме. Јас уште гледам да се држам, стално си мислам оти ако бевме на нивно место ќе се оставевме до сеа. Бе би можела да бидам со некој толку време во брак и да се карам за истото. Фала ти на поддршката, се надевам ќе си немаш мака ти
Тоа е тој проблем што сакам да си го решам. Да не се оптоварувам со нешто пто не било,и да си замислувам во глава само . Тешко ми оди ама се трудам inlove:
На јатрва ми и висеше на секое доење над цицката..да не се угушел малиот !!! Сеа до ден денес, она брише мрсули, она ги нуди да јадат, да не им се моча и такви слични ситуации кои вадат од такт затоа пто она мисли оти девер ми и јатрва ми декане се способни ! Они се малце лежерни да..не викам не, ама сепак тоа енивна одлука. Иначе за ја пред да се породам си кажав не ми треба помош оти мажот ми беше 3недели дома додека свикнеме, и дека ако ми треба ќе ја викнам. А тебе јака ти душа
Многу ти благодарам на објаснувањето. Го ценам тоа што ми објасни. Си купивме машина, еве оваа. Ќе ни ја донесат во вторник, сликава ми е од интернет, од Нептун е инаку. Гледавме креветчиња на пластичарска и едно ни фати око, тоа ќе го купиме. Колички немаат ич избор. Ќе гледаме на други места. Сушара исто така не можев да си одберам, ќе одиме пак деновиве. Су купив и прекривачи за креветите и фотељите. Е така. Се разодив како луда денес, сега ќе одмараме.
Честитки драга, нека е живо и здраво, машала големо бебе Браво за тебе, мило ми е што лесно си поминала, камо сите така
Жени, дај малце зар'жете ако треба! Не дозволувајте да бидете вака деградирани. Ни мајка ни свекрва смее да ми рече "ќе земам одмор еден месец да видам дали ќе се снајдеш со бебето.. ако не се снајдеш ќе земам уште еден".. која е таа да суди?? Сигурно.. ќе ги отерам кај што не треба. Ко да треба испит за мајчинство да положам, па тек тогаш ќе го заслужам моето дете. Без поглаварот да потврди, не бивам мајка.. или? Во тој месец, да ви зготват, заперат, зачистат... и тоа да ја тераат таа работа без да ве гњават. А да ми виси некој над цицка, да ме замара и малтретира.. особено да ме прави да се чувствувам неспособна да си го гледам сопственото дете.. не. Тоа не смее никој да си го дозволи. Не велам дека како мајки знаеме што правиме, ниту со прво, а некогаш ниту со второ.. ама не дека тие знаеле па ќе судат тука во моменти кога како жени сме многу кршливи. Башка, убавината е да не знаеш, ама со секој ден да стануваш сѐ повеќе искусна, да се обликуваш полека, да се прашуваш дали правиш сѐ ок.. да растеш и ти како мајка, како родител, како одговорно суштество.. тоа се случува со искуство, а не со потврда/признание од свекрвата или мајката. Пресечете додека е време. Најискрен совет. Не дозволувајте некој да ви ги одземе најинтересните искуства во животот само заради хир и аздис.
Апсолутно си во право. Ама ова што го имам во куќа не се разбира од збор. И да се испокарам еднаш, пак по нејзино ќе си тера. А мм и јас ќутиме за мир во куќа. Се договоривме ако ја претера да си бараме чаре со бебето, ама мислам дека нема да си стои на зборот. Во никаква ситуација сум, треба да им угодуваш како на мали деца и раат немам цела бременост. Си уплативме за стан, здравје крајот се гледа, зошто ова е тормозење. Само јас уште да научам да не ме погодува што зборат и да си терам по свое..