Форумџика на годината

Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Со креми почнав од 12 недела,немав ниту една.Сега сум 25 недела и стомакот буквално ми е распукан.Изгледа тоа е генетски,не помага ништо.Пробав и масла органски и павловичева со ад капки и уште клавам.Ама изгледа ги храни тоа да се множат уште.:rofl:

2. RAK91

RAK91 Популарен член

Во 19та недела може да се спие на грб или строго на страна? :wasntme:

Last edited: Oct 27, 2019
    Dikinzi and maaitka like this.
  3. maaitka

maaitka Популарен член

Мене уште во 12 недела ми рекоа никако на стомак, а ти си веќе големка за на стомак да спиеш :D

RAK91 likes this.
  4. RAK91

RAK91 Популарен член

И немам баш голем стомак зошто сум слаба ама пак е испакнато :)

Спијам на страна ама често се будам на стомак, па ме фати малку паника:)

5. maaitka

maaitka Популарен член

Јас откако останав не помислив на стомак а пред тоа само на стомак спиев, а во 24 недела ми забранија и на грб :( :( ама како ќе растеш во психа ќе ти влезе па нема да помислиш на стомак а тек кога ќе биде активно бебе никако барем кај мене е така :) :)

Girl-Rabbit, Dikinzi and RAK91 like this.
  6. RAK91

RAK91 Популарен член

Леле сум се збунила :) Мислејќи дали може на грб, сум пишала на стомак :) Моја грешка (facepalm)(facepalm)

7. NNK19

NNK19 Популарен член

Мене док ми рече спиј на стомак до кога можеш до кога се осеќаш удобно после тоа више ќе смета и нема шанса да легнеш:D колку што се сеќавам јас долго време спиев на стомак ама веќе кога почна нагло да ми расте толку беше:D

Dikinzi and Autumn_ like this.
  8. NNK19

NNK19 Популарен член

Едит: сега гледам дека си грешка:D зошто да не спиеш на грб? Па имаш уште време за да ти смета и да не можеш да дишеш:rofl: @maaitka зошто ти забраниле на грб да спиеш не ми јасно?:^)

9. maaitka

maaitka Популарен член

Можеш да спиеш на грб @RAK91 :D
    @NNK19 незнам зошто кога бев на последниот преглед така ми кажа докторката, претпоставувам дека и имам спомнато кога лежам на грб како да ме гуши нешто а може и од килажата јас на почетокот качив 10кг :D :D а и бев со многу апчиња (хормони) и сега припазувам на исхраната

10. NNK19

NNK19 Популарен член

Ааа епа штом тебе ти смета може затоа ти кажала да не спиеш. Добро ми разјасни сега :D уффф 10? Леле изгледа и јас натака одам, со првото се утепав од повраќање и само 8кг качив цела бременост а сега си имам голем апетит:sweat:

Dikinzi likes this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Копирано од нет:

Имајте в предвид дека во бременоста треба да се спие на лева страна, на тој начин крвта најлесно ќе циркулира до матката, а со тоа и ќе има непречен довод на кислород и хранливи материи за бебето.

Спиењето на грб и на стомак е нешто што треба да се избегнува во бременоста. Кога спиете на грб тежината на матката паѓа врз кичмата, цревата и ја попречува циркулацијата во големите крвни садови. Ова може да предизвика: болки во грбот, потешкотии со дишењето и обработката на храна, хемороиди, низок крвен притисок, нарушување на циркулацијата на крвта до срцето и снабдувањето со крв на матката и бебето.

12. NNK19

NNK19 Популарен член

Јасно ама јас мислам додека ти се осеќаш удобно и немаш голем стомак можеш секако. А за лева страна да јас кога умирав од киселини во 9ти месец малку ми се смируваа а а се свртам на десна ми гореше грлото.

13. dunika

dunika Форумски идол

На грб никогаш не сум спиела,ама на стомак ми е најудобно.Се трудам да сум на лева страна по цела ноќ,но ми се случило да се разбудам и на стомак.Секако дека имам грижа на совест иако не е трагично:).Меше немам уште,онака малце само.

crazylady, green.eyes and flower30 like this.
  14. Queen8

Queen8 Популарен член

Пробај со маслиново маслово, ладно цедено или кокосово. Природно и ефикасно.

15. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Тоа со стриите е генетски. Се се мислев да почнам ај сеа ај после и еве уште не сум почната. (facepalm) 35та недела сум и немам ни една стрија.

А за облекување на бебе... Па шо знам мене ми е шубе под шпикозни да не му облечам ништо. Тенки се тоа ѕиврињата. Па и јас сум нон стоп со хулахопки зар него голо да го оставам. Дан' ми премрзна дет'то? :angel::?:

16. Queen8

Queen8 Популарен член

Се сложувам, за зима се препорачува под шпилхозни и плус уште нешто, а ѕиврињата се топ за таа намена. Мекани се и широчки, нема да го стегаат и нема да му прават с’ клет сигурно како хулахопчињата (мислам дека се со мешан состав, не се чист памук).

17. Adams

Adams Популарен член

Првото нешто што го направив од кога се породив спиев на стомак :lol:
    А за ѕиврињата се многу удобни јас и сега му облекувам ѕивриња на стапалцата му ставам чорапи да не ну висат :D боди и шпихозни памучни педијатарот ни рече доволно е тоа

Lorins, dunika, green.eyes and 5 others like this.
  18. Miss.N

Miss.N Популарен член

Мешиња, денеска се разбудив некако како со менструални болки во мешето... малку сум и преладена дали е од тоа или се раб за нешто друго? не се силни, но ги чуствувам.. :worried:
    иначе и изморена сум повеке овие денови..

19. Queen8

Queen8 Популарен член

Најверојатно ти е настинка, затопли се, избери добра положба и мирувај денеска, ќе ти помине сигурно, да не одиш за џабе на преглед. Ако случајно нешто не поминува до утре, ќе се јавиш на преглед.
    Пробај и со перница под задникот, можеби ќе ти биде подобро.

20. Malataa@

Malataa@ Истакнат член

И јас читав дека треба на лева, пробав така но не може може не е еден ден сега и на лева и на десна колкот лев си боли дали си боли. Бебината мрдаат стомакот како на центрифуга ќе почнам со седење да спијам оти мислам оваа недела колкот ќе почне да ми се роне