Да како што кажа @Dikinzi се сложувам. Само јас со првото се породив 42 ама водењакот кога пукна беше зелена водата значи заматен па бебе се напи па малце проблеми и така.. како и да е добро е да се да се поноси подолго ама докторот да биде по ажурен
Jas se depiliram celo vreme veke 7-8 god. I sega koga ostanav trudna malku mi bese strav nemoj nesto da nastetam na bebuskata, pa go prasav i maticinot mi rece deka depilacijata kako depilacija ne moze nisto da nasteti na plodot edinstveno e strasnoto da ne se fati nekoja infekcija i zatoa mi rece da napomenam vo salonot kaj sto se depiliram vosokot da bide cist ne pretopuvan, a i so takov se depiliram site ovie godini, i toa deka za tie godini moeto telo se naviknalo na taa bolka deka nema da e nisto novo, sosem normalno....Sega sum 15+2 i dosega se depilirav 3pati i nemam problem edinstveno bi preporacala da ne gi cekate vlaknata da porasnat mnogu najdobro e na mesec dena, mesec i nekoj den za da bolkata bide pomala.
Јас цел месец пиев тотхема.. забите ми беа кафени иако ги миев три пати на ден.. кога ја завршив терапијата кафените дамки постепено исчезнаа.. сепак со редовно четкање на забите ќе ти избелат .. ќе ја имаш бојата која претходно си ја имала
Мешиња мене ме задржаа на паталошка Денес бев на редовна контрола и кога и кажав на докторката дека имам висок притисок крена паника и плус постелката од 2 степен и ми спомна инфекција абе ме испотресе. Отидов кај матичната направив брисеви и ми даде упат за на клиника. Дојдов на клиника бебе е супер, постелката таман за 28 недела (бебе понапредно за 1 недела и некој ден) ама притисокот висок. Ми стави инекција за смирување мерат притисок па висок, ме испратија крвна слика и уринокултура да испитам се е ок и на крај апчиња земав за притисок испив 2 од еднаш и после саат пак ми мерат уште повисок и докторката вика ќе те задржиме за да те следиме. И сега еве лежиме и многу ми е досадно а тек помина саат време Ама за бебе се ќе издржиме
Со помин мајка, се ќе се среди, има доста трудници што имаат покачен притисок, баш тука на форумов пред некоја недела една мама напиша дека ја задржале во болница, незнам како беше потпишана да ја тагнам за да сподели искуство и совет да даде.... како и да е слушај доктори, земај терапија и колку што можеш посмирено со позитивни мисли.... а колку ти притисокот?
Искрено баш сум смирена чим бебе е добро ништо друго не ми е битно фала мајка за подршката Инаку 150/90 и пулсот од 130 до 140 јас одлично се чуствувам и затоа изгледа сум смирена само докториве ми изгледаа испаничено а ништо не ми кажуваат меѓусебно се договараат што како
Јас се породив точно 41, мои две другарки..едната неполна 36 другата 36 +4, секаде индивидуално..ако го чекаш на природен кога сака тогаш ќе си дојде. А советот за проверка на плодовата вода дали е заматена, од страна на матичен ти е сосема на место. Сите трудници штом поминат 40 недела треба да спомнуваат на матичен за проверка на плодова вода, со цел да се избегнат некои ситуации
Најдобро е да се роди на термин или потоа, оти тогаш е најзрело бебето како што треба се, пред 37ма недела мислам се сметаат за предвреме родени. Не се брзај Моето се роди 40+1, прво бебе. За се понатака што ќе прави бебето, во развојот ќе гледаш по недели, а тие недели ќе ти се сметаат од терминот што бил за пораѓање не од датата на раѓање
Мешиња, денеска бев на контрола за менструалните болки се беше ок и каналот е супер 40мм.. али сеуште имам болки во ципите дали и од тежината и од карлица може се шири нз.. ми даде утрогестан по едно навечер, иако си пијам и дабростон 2х1.. па рече ке се смири прв пат ке ставам вакви читам некои ги ставате и цела бременост..
I jas koristam utrogestan recisi od samiot pocetok (i ne znam zosto) bidejki ne sum imala i momentalno nemam nekoi problemi, ja prasuvav i doktorkata i mi veli mozelo da se pijat i do 30nedela deka bile nekoi hormoni nesto kako za podrska na bremenosta....a pred nekoe vreme isto i jas imav tapi povremeni bolki vo dolniot del na stomakot i doktorkata mi kaza da pijam magnezium deka najverojatno e poradi sirenje na matkata, a mozelo i od zgrcuvanje i istegnuvanje na muskulite...
Да земам и магнезиу, све и свашта пијам мислам дека.. али да и се шири матката како што растат бебушите така си бараат повеке место.. само да се здрави и живи и се да биде во ред..
Точно така. Само што јас веќе штом почнав на цтг и си одбрав доктор во Чаир таму после одев на прегледи а кај матичниот до (да не излажам сега) 37 недела е многу ми е мило вака кога ќе си најдам истомисленичка која ќе ми се погоди за муабет Едит: денес си бев кај матичен и ме врати ми рече дека е рано и не е убаво да се зрачи бебето сега и за една недела па си откажавме ехо за наредна недела. И уште нешто ми спомна демек сега се пиело метилирана фолна а не обична.. зошто не знам
Девојки, дали ми треба упат за во Чаир? 33+3 сум, имам уште една контрола и брисеви наредна недела кај матичен и после сакам да се префрлам во Чаир. Матичниов др вика он не можел да дава упати?! Не сум од Ск
Јас морав да пијам метилирана фолна бидејќи имам MTHFR генетска мутација што влијае на абсорпцијата на фолната, си проверувала ти? Како што знам метилираната (folate) полесно се апсорбира од онаа обичната синтетичка фолна (folic acid).
Мешиња, како се справувате со киселините? Синоќа од кога легнав се мачам и на крајот повраќав цела бременост не ми се случило тоа.. ако легнам пак ми доаѓаат.. што пиете што ви помага?
Јас пијам кисела вода, апчиња Гастро Гард, докторот рече не се штетни, може до две дневно да се цицаат. И некогаш ја голтам семката од маслинката. И мастките ми помагале. Јас почнав секој ден да ги имам киселини, после секое јадење. И толку ме нервира тоа што ми доаѓа желудникот да си го извадам.