Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Jas odluciv prvite 2 meseci sami so mazot da sme.Mi treba vreme da se naviknam na novata situacija, na bebeto, neprespieni noki i slicno.Koga maz mi ke mi zgotvi koga taka ke si kypam gotovo nesto gotova hrana i nema da mislam za svekrva mi i majka mi sto i kako im e potrebno.Plus babicata doaga prvite mesec dena pa nea ke ja slusam pa uste nekoj da treba da slusam ke mi bide too much.Iskreno i mi e gajle togas dali ke mi bide rasfrleno i sto kako ke mi bide namesteno.Glavna preokupacija ke mi e bebeto a se drugo kolku mozam tolku.Po vtoriot mesec ke dojde svekrva mi malku so svekorot.

Veki4kaa, Sexybaby86, dunika and 3 others like this.
  2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Јас ве разбирам сите дека сакате интимност и моменти поминати само вие, бебето и сопругот ама пробајте па и да ги сфатите и другите членови, сепак ви се фамилија и тие. Замислете да исчекате внуче од син/ќерка и снаата/зетот ради интимноста на моментот да ви ја одолговлекува средбата. Еве нека не идат во болница да не се создава гужва таму ама дома нек дојдат, зошто да не си го видат внучето. Само ставете си јасна линија да не се мешаат, ваше дете е и ако сакаат да го гледаат ќе го гледаат по ваши правила без мудрувања, совети и бабини деветини.
    Незамисливо ми е маж ми на пример да речи ,,не сакам гужва првиот месец нема никој да доаѓа кај нас, нема да примаме посети". Сестра ми со душа чека да си го види внучето, тој има брат па ко шо и е мило на сестра ми, мило му и на брат му. Не планирам никој да го ограничам, знам кој ќејф ни беше мене и на мм коа се родија внуците, никој за ништо не не ограничи., баш бевме од помош.

3. Starlič

Starlič Популарен член

Муабетот беше да не дојдат во болницата, да не излезат со нас. А за дома нека дојдат и истоит ден ако сакаат. Не сакам тој момент да го расипат. Разбирам јас дека на сите им е мерак да го видат внучето, ама во болница не сакам да дојдат. И му кажав на маж ми. Не се согласува со мене. Така да сепак ќе им се исполни желбата на сите.

Dikinzi likes this.
  4. mb2408

mb2408 Истакнат член

Здраво мамички кој документи или што е потребно за да отворам боледување од општ матичен или од матичен гинеколог ?

5. Enci200

Enci200 Истакнат член

И мене сега тоа ми се чини пологично. Замисли кога на пример ќе мора до супермаркет да ја пратам, додека се да објаснам каде е и која врста да земе, па јазикот не го знае...некако ми се чини дека терет ќе ми биде. Може после некоја недела или месец по раѓањето е подобро да дојде.
    Тогаш може да се шетне со бебето.
    Првите недели е само доење на 2 саати како што разбрав овде, капење...голи гради, влошки...
    Маж ми ќе има некој ден слободен, ќе се снајдеме валда :)

6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Којзнае мајка ми колку сакаше да дојде ама не дозволив никој да дојде, набрзина си отидвме дома па дома почнаа еден по еден да доаѓаат. Во болничката соба уште бабите ми фалеа да коментираат дали е доволно облечено и покриено и капче има ли и не знам што се дома почнаа да зборат

Dikinzi likes this.
  7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Дали знаете од која недела е дозволено да се вежба јога?

8. beba@meba

beba@meba Популарен член

Не ти требаат никакви документи освен здравствена .. одиш кај докторот (општ или гинеколог) кажуваш дека ти треба боледување и тие ти го отвараат... ама не секој гинеколог дава боледување..малку мрчат демек на нивна одговорност е тоа па не се решаваат да отворат боледување.. општ матичен секој ќе ти даде...

Dikinzi and mb2408 like this.
  9. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Posle treti mesec mozes da vezbas do kaj 8 negde. Jas vezbav i taka mi kaza zenata trener

Dikinzi likes this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Исто! Ама прв пат сите неискусни сме, нели :) Од втор пат веќе е полесно.
    Само незнам зошто си се мачела цел месец. Јас одма си ставив обична со крилца на искачање од болница.

Dikinzi likes this.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Милина со просторот што го имаш :D Иначе користев тетри за перничето ја, ама таква сум, се што можам у машина пикам :D :rofl:

12. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Мене само сопругот ме зема ,планирам и со второво здравје боже така. Ако немаш храброст ти да им кажеш, замоли го мажот ти да ѓи извести. И ја гужви нејкам ..

13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Фала :*

Thank you God likes this.
  14. beba@meba

beba@meba Популарен член

Е барем ао просторот сум раат.. имам комоција голема.. и јас исто ама од тоа што некои работи им треба по ден два да се исушат им наоѓам решение како да ги заштитам за да не ги перам често.. така за перничето си купив 3-4 навлаки и си ги менувам а перничето е "спасено" од честото перење...

Dikinzi likes this.
  15. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ние седиме сами,пани идеа до 40 дена само по 1 саат, и тоа им кажувавме во кое време да дојдат, и истовремено. Арно прифатија..

Girl-Rabbit likes this.
  16. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Јас некаде околу 13 недела осетив како да ми попушти гадењето и можев да поткаснам нешто што претходно не можев. Денес пак нешто ме чепна желудников како за да ми се поднакрени, ама не можам да се пожалам оти не беше толку страшно (инаку влегувам во 16 недела) .... ​

Dikinzi and Kate Rina 93 like this.
  17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ние сме на 10 мин одалеченост. Првите 40 дена идеа да ја видат само, една недела им давав надвете да ја бањаат и не од страв туку ќеиф им правев, иначе ја цело време сама си бев. Мислам се е психа, ако си психички спремна дека можеш да си го гледаш сопственото дете, и си спремна ба се..така и ќе биде.Ако мислиш дека не те бива и чекаш стално помош..тоа и те чека :*

За да може да диши раната,и подобро е ради крварењето..таков совет ми дадоа, така и терав (facepalm) :D

Не не, не се разбравме..само еднаш го исправ а после за да не го перам често тетри користев наместо навлаки :D

Last edited by a moderator: Nov 18, 2019
    Girl-Rabbit, Kitten and Enci200 like this.
  18. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се извинувам што упаѓам во муабет, ме интересира каде можам да купам навлаки за таа перничка :)

Dikinzi likes this.
  19. crazylady

crazylady Форумски идол

Дали го имате користено оваа, ваше искуство? Screenshot_20191117_171301_com.joom.jpg

Dikinzi likes this.
  20. beba@meba

beba@meba Популарен член

Во стружанка земав јас најмали навлаки.. за перничево нема таква форма.. со ушиња... па си земав обични

Dikinzi likes this.