Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Не упаѓаш :D И јас не знам, би било супер некој шо знае да пише:D

Не сум баш сигурна за овие, да не држат жешко. Прочитај на нет коментари ако има .

Last edited by a moderator: Nov 18, 2019
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Во поглед на земањето од болница и мешање во болничката соба и како да се облече бебето - не знам како е по другите болници. Ама на ГАК не пуштаат никој во соба, туку ти се спремаш, се облакаш и излегуваш во ходник каде чека фамилијата(кој сакате). Карши имаше просторија каде сестрата го облекува бебето пред родителите, го земате и искачате од болница. Си одите дома.
    Може ќе звучам некултурно, ама нема некоја интимна ситуација тука за со маж и дете и мајката. Се е набрзина.
    Кога се породив со ќерка ми, дојдоа само мм и свекрва ми. И воопшто не ми сметаше што дошла. Моите се од друг град, да стигнеа тој ден ќе ми беше мило и мајка ми да беше таму.
    Мене помачно ќе ми биде да има дома секој ден луѓе (зборам за повеќе) отколку денот на искачање од болница.

Инаку и кај нас кога си дојдовме, одма дојдоа девер ми и свекор ми и свекрва ми да не видат. Моите сите дојдоа после 2 дена.

3. flower30

flower30 Форумски идол

И да се надоврзам уште нешто. Зависи нели колку кој може да издржи,ама реалноста е (мое искуство) дека на почеток треба помош. Само да се разграничи со "помагачите" :D дека ок е совет, ама и не форсирање да биде по нивно. Убаво е кога спие бебето и вие да спиете. Ама не сме ко програмирани. Во тој момент сакаш да јадеш, да испиеш едно кафе, да се истушираш, да се измолзиш. Или едноставно не можеш да заспиеш. И толку, станало бебето. Ако имаш помош(пр. Мм мораше да оди на работа, имаше дали 2 дена слободни). И откако ќе му дадев да пие млеко на бебето, јас можев да дремнам, а свекрва ми да го чува - се додека не почнеше да плаче. Или средување дома, перење/пеглање, готвење.
    Така да, кај секој е различно. И добра е помошта, само да не излезе низ нос:Dоти нели, тогаш сите се поискусни од тебе, сите знаат подобро......

4. bela.m

bela.m Популарен член

Мешиња, ви праќаме грст бакнежи и гушки!
    Чекаме форумски другарчиња :*

Attached Files:

5. flower30

flower30 Форумски идол

Се стопив:inlove::inlove::inlove: да ви се живи и здрави,големи да растат. Како сте?

Sexybaby86 and bela.m like this.
  6. bela.m

bela.m Популарен член

Фала ти флауерке. Добри сме, фала му на Бог. Растат со брзината на светлината, нанат, ручкат, полнат пелени, љубов неизмерна пружат и бараат...
    Пресната мама досега добро ја владее ситуацијата, уживам во новите обврски, ретко барам помош. Функционираме на принцип "само гледај, не допирај" од причини да не ги научам во раце, па така секој што ќе дојде во соба, само полни очи, а не и раце :)
    А тоа што сум себична друг да ги држи е друга работа. Можеби и баш затоа им го потенцирам "принципот" :D
    Ќе ми препукне душава од што ми е полна.

Ми фали темава :*

7. lejlla

lejlla Популарен член

Лелее бе душички милии :l::l:

8. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

денеска е светски ден на предвремено родени бебиња, јас сум била една од нив, родена 900 грама во 7 месец близнак ама само јас сум се изборила за живот за жал , и денов некако ме погоди многу, си размислувам како само издржала мајками, два месеци во инкубатор и во неизвесност дали ќе преживеам, ама ете сум успеала, и ете сега ви пишувам и солзи ми течат од очите, си размислувам господ ме чувал и ќе ми помогне да родам здраво право бебенце , и ќе се излечам од хепатитот- ова ми е болна точка верувајте ми. незнам што ме чека понатака, ама ако господ ме чувал да се изборам да преживеам сигурно има подобри денови и планови за мене, нека не чува и двете и до крај да биде се добро.
    сега сум малку и под влијание на трудничките хормони, ама силна сум јас! се ќе пребродам. само да си го земам бебето здраво во мои раце! 76618993_2493388727419642_6072130406948274176_o.jpg

9. flower30

flower30 Форумски идол

Дај боже секогаш вака да ти е полна душата. Секогаш да те радуваат:inlove::hug:

@Veki4kaa ти си била бебе борец:bow: ќе биде се добро, овие неколку месеци ќе минат брзо и ќе се гушкаш и ти со бебуш:hug:

10. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

тука ли е темата да се жалам дека ме мачи трудничка несоница..Два саат ќе дојде,не ми се спие а утре на работа ...Ккако си помагате вие во вакви ситуации,доколку има друга шти се соочува со ова?

crazylady, Dikinzi and Girl-Rabbit like this.
  11. Ana-sk

Ana-sk Истакнат член

Mamicki se izvinivam moze postot ne e za ovde no malku sum vo panika...Od petokot pa navamu imam mnogu proliv i kiselini 2-3 pati i povrativ, iako sega sum 18+2 i nitu ednas do sega ne bev povrakala....malku sum ispanicena da ne dehidriram i se plasam dali e nesto kako rezultat od bremenosta ili moze sum fatila nekoj virus i ako sum fatila dali moze da nasteti nesto na bebusot..... Utre sekako planiram da odam do maticniot no eve sega ne mozam da spijam i samo crni misli mi odat na pamet, pa velam da pisam mozebi ima nekoj buden.....

Dikinzi likes this.
  12. flower30

flower30 Форумски идол

@Ana-sk ако имаш пробиотик обавезно напиј се за дијарејата, и пиј течности. Мене ми рекоа може и електролити. Јас колку што сум читала и медицински јаглен против повраќање. И отиди си до општ лекар, или па и на дежурен за да не се мачиш.

Јас се вратив од лекар. Имав појаки болки прееска и болки во кичма и отидов. На ЦГТ го чув дечкото на докторот по телефон му кажуваше сум имала контракции на 10 минути. Дојде докторот, ме прегледа со рака( @kockichka ,мене не ми се скараа дека од тоа инфекција се фака:D) и ехо (кое треаеше 2 секунди). Ми рече затворена сум, на цгт покажувало мали контракции кои не биле рамномерни(нешто така кажа) и рече да видиме резултати од брисеви и си отиде. На извештајот пишува Димитар Калчовски- првпат слушам за докторот.
    И дека уште кога отидов имав нагон за повраќање им реков дали може притисок да ми измерат, докторот рече ок и си отиде. Сестрата ми измери 151/90. Ама рекоа и од страв ми е и над 150 давале терапија, да се напијам Бедоксин и да одмарам.

Инаку, сфатив дека јас не знам како да си го смирам стравот. Ужасно се плашев и ми се зголеми тахикардијата и притисокот. Не можам да се смирам. Што ќе правам на пораѓај - не знам. И пак ќе кажам, само Господ да нe чува.

Добра ноќ, се надевам мирна ќе е

Andonia, Milicka*, green.eyes and 9 others like this.
  13. Starlič

Starlič Популарен член

Ние вчера се прибравме во Скопје.
    Бебуш без престан активна со саати. Мрдаше додека се возевме накај дома, таму пред да тргнеме исто така беснееше, дома не можев да седам морав да лежам. Нормално ли е да е толку многу активна? Сега само што се разбудив за во вц одма почна да мртка, еве веќе пола саат..

Исправ постелина и нешто алишта. Почнав да се спремам.. Нешто ми вика дека може ќе изненади и пред термин. Може и нема врска.

14. Adams

Adams Популарен член

@bela.m Како јас да се читам само гледај не допирај :D
    Ами мајка ми пусти мерак му зборува ,,бабе мајка ти е лоша не ни дава да те држиме ќе сме те научеле во раци''
    А свекор ми вика ,,детето грбчето го боли од лежење дај да го кренам :D''
    Му викам ноќе ќе ве викнам и двајцата да држите и да шетате по соба ако го научите:lol:
    И ние сме добри си кркаме многу сме лакоми во болница бевме најмали ама сега сме многу пораснати си го фативме редот за јадење за спиење и наполнивме 1 месец и не ми се верува уште и очите ми се полнат со солзи радосници овие моменти и овој мал јунак на кој му се брзаше ги чекавме 4 години.(Термин ми беше до вчера :D )Поздрав и од нас тетички и ги чекаме другарчињата :l: :hug:

Attached Files:

Last edited: Nov 18, 2019
  15. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Јас сум иста по цела ноќ дежурам дали 4 саати преспивам преку сила,мислев дека во трето тромесечие доаѓа несоницата ама јас ја имам од почеток на второ.(waiting)

TarantulaA and Dikinzi like this.
  16. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Здраво дали конзумирате мед во бременоста?

17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Јас да, посебно периодов кога сум настината, а на почетокот не баш бидејќи ми се гадеше.

Dikinzi likes this.
  18. Lorins

Lorins Популарен член

Здраво на сите.

Се ближи денот и кај мене, а мене уште ми се чини далеку.

Некни вечер имав поголеми менструални болки и искрено се исплашив.

Сега ќе ја почнам 34та недела. Досега се ми се чинеше рано е, плус и дека првото малку го надносив...но, можеби не е лошо малку да брзнам со припремите.
    Незнам дали има друга како мене што кај да е ќе влези во 9ти, а не е спремна... :?:

Вечерва пак мн често ми се стврднуваше стомак.
    Ќе видиме утре што ќе ми кажи гинекологот.

Навечер не спијам добро, тоа ми стана веќе нормално, на секој сат се будам.

И некако хормони ми дивеат, некогаш си плачам незнам точно зошто...

Сакам да прашам, кога точно се сметаше за почеток на 9ти месец?
    35+1 или полна 36та недела?

@Chuchanov јас да.

green.eyes, dunika, Dikinzi and 2 others like this.
  19. kockichka

kockichka Популарен член

@bela.m, @Adams и @Veki4kaa ми го направивте денот, денот кој можеби ќе биде денот Д.

Бела, моја несудена цимерке, со тебе во исто време улетавме во темава и се радувам што гледам дека набргу ќе ти треба поголемо креветче:inlove::inlove::inlove:

Адамс ме потсети на ноџињата на ќерка ми, како на почеток ги користев како галачи за образи (секако само моите образи, и јас бев посесивна за бебуш на почеток и мислам дека е тоа сосем нормално и инстиктивно) :inlove::inlove::inlove:

Векичка нека ти е честит денот, инспирација си :inlove::inlove::inlove:

@flower30 еве денес одам на ГАК и ќе им укажам дека дискриминираат, на едни даваат инфекции, а на други не :rofl::rofl::rofl:

Денес одам на контрола и ако има услови ќе добијам провокации и може ќе си ја запознаам втората среќа. Исплашена сум и возбудена. Ќе ви пишам...

Многу :hug::hug::hug: за сите.

Larahappy, Sofi.ja, Andonia and 22 others like this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас сум 35+1, прво цтг закажав за следна недела, 36+5 ќе бидам, така од тогаш рачунам дека сум 9ти. Инаку имам уште доста за спремање, планирам да финиширам оваа и следната недела. Некако како се доближува терминот, ич немам чувство дека бебе планира за брзо да излезе :wasntme:.

Dikinzi, flower30 and Lorins like this.