Ист случај сум и јас како тебе... само што јас 3 дена бев одделена од бебенцето. Немало место кај родилките.. и 15 родилки таа вечер шо се породивме не качиа на 2 спрат и 3 дена не ги допревме бебињата.. ма колку и да викавме и молевме не ни ги донесоа.. само на 2 пати не спуштиа долу да ги видеме но не и да ги допреме демек од др оддел сме се спуштиле и ќе сме им префрлиле некоја бактерија инфекција.. што ли уште не.. после пак не качиа горе.. и веќе 3 ден кога се ослободиа неколку соби постепено 2 по 2 не спуштаа.. и откако се спуштив долу дури вечерта ми го донесоа бебето.. бај да веј на бокс бев 4 саати па таман да станам се онесвестив па уште 3 саати лежев на бокс.. дури во 4 сабајлето ме однесоа во кревет во топло.. премрзнав таму инаку...
Нека ти е жива и здрава ќеркичката, ништо не и од две дози ад иако ја разбирам нервозата сосема! Инаку на ГАК ова?
Jas pravev skrining pred edna ned. Na GAK i sum nezadovolna ,katastrofa usluga, me glease na exo eve go bebeto eve race eve noze super e se i tollku. Toa i jas gi gleam realno. Treba da meri sekoe delce da go komentira posebno , no vamu nisto. Pa si bev utredenta na povtoren skrining kaj maticnata bidejki mi ostana vo misla dali e se ok. Poubavo plati ednas i mirna glava,nego da se macis po vrati da cekas i na kraj da neznaes nisto. Se nadevam ti pomognav. Pozdrav , se najdobro !
Фала ти...А крв ти земаа ли?Матичната ми спомна за некаков скрининг на ехо ќе измерат и потоа со земање на крв споредувале.Искрено прва бременост ми е и не сум добро упатена во овие работи.И напомена дека не било задолжително,се се сведувало на компјутерска калкулација,и не било 100% точно.Па имам уште околу 10тина дена за да се одлучам дали ќе ги правам,и доколку го правам сигурно ќе е на приватно.
Јас правев во 13 недела. Прво матичната ме гледаше на ехо и мереше таму што треба, беше ок но ми рече ако сакам за моја сигурност (поради возраста и онака) да си појдам и на приватно (во Плодност Битола) демек тие имаат подобра апаратура и се стручни за тоа. Таму ехо ми направи др Кристинка, се убаво и полека ми кажа. Потоа ми зедоа крв ,па резултати за 2 сати. Кај мене пишуваше низок ризик (се' е на англиски во извештајот). Ехото беше 3500 а за крвта 3000 ден (приската). И така
Ауу катстрофа, да го носиш во стомак 9 месеци да де мачиш дур го родиш и да не ти го дават да го видиш, демек инфекции ќе пренесеш а тие шо се врткаат околу бебињата сестрите божем дезинфекцирани се, кататрофа еј не ми се верува. Проста македонска работа. @kockichka честитки, живи и здрави да сте. инаку мене ми беше денес ппследен работен ден, ќе пдѓарам веќе и ќе си се спремам лека полека. добредојде на новите мамички и со лесно да си ја износите бреѓеност до крај.
Женчиња, и мене 18 саати по пораѓај не ми ја донесоа,молев колев прво една смена после друга смена..на доктор на сестра на чистачка, на се се молев да ми ја донесат..а за тоа што се ранети со АД без паника, и сами знаете млекото дека иде на 2-3 дена, и кај мене ја ранеа, а после цело време на града ја ставав. И тоа после 18 саати сама си ја наместив и фана од прва, зарем да ви плачат малите дур да дојде убаво млекото ? Не се секирајте, од еднаш нема да ве одбијат, ќе продолжат да си цицаат.
Овде породилното почнува 8 недели порано. Јас можев и порано дома да си седнам или воопшто да не работам, ама не сакав, дома досадно е.
не да е досадно предосадно е мислам дека во депресија ќе паднев неколку пати од толку седење дома јас од 7 недела сум дома
Баш сеа се мислам шо да праам од утре здравје. Да ја однесам у градинка па да се вратам и да продолжам да спијам. Мислам ми фали сон. Ама нема да биде квалитњтен сон ќе се будам, нема да моожам да заспам повторно. Ај ќе му ја смислам нешто.
Овој СОВЕТ важи за ПРВОРОТКИТЕ, и е најдобро намерен, сакале лутеле сакале не. Прво..на памет ви се алишта, креветчиња и се останато ( не дека не е битно) ама мислам дека треба да си седнете на нет, барем сега сите го имаме при рака, и да прочитате за најважните работи за новороденче, и колку толку да бидете спремни кога ќе дојдат на свет, ако не сакате да се лутите од советите на бабите и нивните бабини деветини. Треба да си знаете дека секој пораѓај е различен, некоја жена одма раѓа некоја друга ќе се помачи, како да закрепнете по пораѓај што е можно по брзо ( тука спаѓа рана, надојдено млеко, и потешкотии за поголема нужда). Наредно иде бебето, кое очигледно не е програмирано, знае да плаче коа му се јаде, кога е жедно ( да и они се жедни, нудете града и ќе видите), не може да се искака, му смета полна пелена, му сметаат звуци, топло му е, или има грчеви. Бебињата не плачат за во раце..тие не знаат уште што е тоа, плачат оти сакаат нешто, а вие треба сите работи да ги свртите и да му погодите. Доењето е мајка, доев 6 месеца, а требаше уште, ако сакате малото да ви цица, ќе се потрудите максимално за тоа. Млекото иде по 2-3 дена, за да знаете како да го наместите да цица правилно има видеа на нет, не чекајте од сестри,иако тоа им е работа ѓи мрзи. Наредно одмолзување ! Болни црвени гради водат до мастит . Бањање на бебето..И се останато што ве интересира има на нет. Бебето не е играчка, него не му е гајле дали ќе биде во плишени или памучни шпикозни, него му е битно да е удобно, и да одговорите на сите негови потреби. Прочитајте,спремете се ...за кога ќе дојде жустрото да имате од прилика идеа што треба да направите. Имајте убава вечер
Планирав тоа утре вечер со ќерка ми. Лани ја накитивме ме уште почеток на ноември, ама се утепав од прашини чистење тие лампионите беа побелеани од прашина како снег да паднало врз нив. Немав друга работа па и лампиони бришев стално