Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Дали некоја од вас била на заболекар во бременост? Денес ми падна пломба, утре заболекарот ќе ми се јави кога да одам. Ќе му кажам дека сум трудна секако и ќе знае што да прави. Ама ме копка, анестезија може ли или не? Да знам да се спремам психички.... ;(

Dikinzi likes this.
  2. Butterfly1107

Балони има, ги прават без проблем. Ако сакаш дома може во кутија да бидат балоните и вие само да ја отворите кутијата и балоните за излезат сами (сини или розеви). Јас имав идеа и со торта во средина да има син или розев шлаг. Му рече на гиникологот да ти го пише полот во плико или преку пренатален?

Dikinzi likes this.
  3. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Јас знам дека во бременост не ставаат анестезија. Сестра ми правеше заб додека беше бремена и рекоа мора без анестезија. Јас од тој страв пред да почнеме да правиме бебе отидов на проверка, и што беше за средување да средам:whew:
    Ама пломба кога ми менувале никогаш не ме болело.

Dikinzi and Butterfly1107 like this.
  4. фина96

фина96 Истакнат член

Мене ми рекоа дека не се прават заби во бременост, сакав и јас да одам. Сепак види со заболекарот што ќе ти каже

5. Butterfly1107

Мора да го направи, не може со кратер во уста да бидам :D Башка е 6ка долна, претходно не сакаше да ја пипа, ми е страв дека треба да се вади... Офф... ајде ќе видам утре. Фала ви

Dikinzi and Kate Rina 93 like this.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас па баш слушав дека подобро е да се прават. Не дај боже од расипан заб поише компликации може да излезат..

Vanessa9li, Dikinzi and Butterfly1107 like this.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

@Butterfly1107 Јас знам дека после 3ти месец може да се прават заби, имало безадреналинска анестезија(мислам така се викаше) . Секако во консултација со гинеколог и забар. Полошо било да ја трпиш болката или да стои расипан заб, отколку да правиш. Тоа сум слушала, искуство немам.

Инаку, еве ако може @Annath e стоматолог, па ако може она ќе ти објасни.

8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

За трудници ставаат безадреналинска анестезија (ако веќе има потреба од анестезија). Ќе го средиш, не се секирај. Се прават заби и во бременост :)

LadyC and Butterfly1107 like this.
  9. Butterfly1107

Фала ви многу. Мислев не може анестезија
    Мојот стоматолог е срцка верувам јас во него.

Dikinzi and flower30 like this.
  10. Saba08

Saba08 Популарен член

Јас бев на стоматолог во 13.недела и ми стави анестезија.

Butterfly1107 likes this.
  11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

се се прави во бременост без гајле, ако е за анестезија ќе биде без адреналин, е сега тие послабо фаќале што значи малку повеќе болка ама па сигурно стоматологот ќе внимава многу повеќе со тебе него со другите пациенти. јас пред оваа бременост ја направив грешката да не отидам на преглед па си заработив трудна една поправка на заб, среќа лесно поминав, со лесно и на тебе

Dikinzi and Butterfly1107 like this.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас го знам полот, сакав да направам изненадување за најблиските (голема фамилија сме). Многу девојки сме и сите си сакавме машко. Ни се исполни желбата и затоа сакам нешто убаво да направам :)

tina2018, Dikinzi and Butterfly1107 like this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Јас сама си направив торта. Во филот ставив прехранбена розева боја (филот мора да биде бел или жолта боја за да фати бојата поубаво), ги намачкав корите, одозгора цела торта покриена со бел шлаг и со шарени мрвици нацртав прашалник. Ете тоа ми беше наједноставно за правење, а доста ефективно.
    Само јас и маж ми знаевме за полот, собравме најблиските и ѝ дадовме на ќерка ми да го пресече првото парче :)

Малце се изамериканизиравме, ама ај :D

14. skorpija20

skorpija20 Истакнат член

Да ве прашам јас сум од источна Мак. сакам да се пораѓам во СК во ремедика,па ме интересира дали кога ќе ме фатат болки или кога ќе пукне водењакот ќе имам доста време за да стасам до СК,и дали ќе смеам да се патувам тогаш?
    И друго што да спакувам за во болница?

15. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Teoретски ако е постојана болка не е породилна :D Породилните се јавуваат на одреден интервал боли некое време, па поминува болката, на истиот интервал пак. Како минува времето интервалите треба да се пократки. Така да ако е само болка во половината напијте се вода, магнезиум и легнете си :)

Mоже, без адреналин, знае заболекарката.

Larahappy, Dikinzi, dunika and 3 others like this.
  16. Bebac

Bebac Популарен член

Дали имате искуство со контактни леќи за време на бременоста? Дали може да наштетат како и растворот во кој се чуваат леќите? Дали може да се употребуваат вештачки солзи? Купив, ама незнам дали да ги носам!? Прашав во аптека за растворот и за вештачките солзи. Ми кажаа може. Но, сеуште ми е некако страв.

17. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

По некоја логика коа не му штетат на окото како најнежен орган, не верувам да му штетат на бебето.

Ms allways right likes this.
  18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Многу е индивидуално, се зависи зошто е даден. Јас почнав од 6 недела оти 2 дена имав темно кафен исцедок и за превенција. Плус, ми викаше др дека мн долу го носам, дека помлитава ми била матката, не баш зацврстена ( а во Плодност ми рекоа нема врска што е долу, нормално било во 13 недела да е така, ама не им кажав таму дека ставам утрог.))....И затоа и кога бев во 13 недела ми рече се до наредна средба да ги ставам. Е,некни, кога виде дека бебчето се качило горе, рече дека не мора повеќе да ги ставам, немало потреба. Јас ставав 2*200 мг.Така да зависи , др ќе преценат до кога треба....

Dikinzi likes this.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Јас Утрогестан уште пред трансфер ставав 3×200, па дури во второ тромесечие кога влегов, ми намалија на 2×200. Кажано ми е дека до крај ќе треба да ставам, иако ми е веќе грлото затворено и постелката е горе.
    @Dance27 Не му се мисли, различно е кај сите. Како што ќе каже докторот, така :)

Girl-Rabbit, lavinija28 and Dance27 like this.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Женчиња што смее за настинка да пиеме ? Сум заборавила