Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Дали некоја од вас била на заболекар во бременост? Денес ми падна пломба, утре заболекарот ќе ми се јави кога да одам. Ќе му кажам дека сум трудна секако и ќе знае што да прави. Ама ме копка, анестезија може ли или не? Да знам да се спремам психички.... ;(

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Балони има, ги прават без проблем. Ако сакаш дома може во кутија да бидат балоните и вие само да ја отворите кутијата и балоните за излезат сами (сини или розеви). Јас имав идеа и со торта во средина да има син или розев шлаг. Му рече на гиникологот да ти го пише полот во плико или преку пренатален?

3. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.045
    Јас знам дека во бременост не ставаат анестезија. Сестра ми правеше заб додека беше бремена и рекоа мора без анестезија. Јас од тој страв пред да почнеме да правиме бебе отидов на проверка, и што беше за средување да средам:whew:
    Ама пломба кога ми менувале никогаш не ме болело.

На Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  4. фина96

фина96 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2016
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    121
    Мене ми рекоа дека не се прават заби во бременост, сакав и јас да одам. Сепак види со заболекарот што ќе ти каже

5. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Мора да го направи, не може со кратер во уста да бидам :D Башка е 6ка долна, претходно не сакаше да ја пипа, ми е страв дека треба да се вади... Офф... ајде ќе видам утре. Фала ви

На Dikinzi и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    7.570
    Јас па баш слушав дека подобро е да се прават. Не дај боже од расипан заб поише компликации може да излезат..

На Vanessa9li, Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.894
    Допаѓања:
    142.296
    @Butterfly1107 Јас знам дека после 3ти месец може да се прават заби, имало безадреналинска анестезија(мислам така се викаше) . Секако во консултација со гинеколог и забар. Полошо било да ја трпиш болката или да стои расипан заб, отколку да правиш. Тоа сум слушала, искуство немам.

Инаку, еве ако може @Annath e стоматолог, па ако може она ќе ти објасни.

На *malenavolena*87 и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    За трудници ставаат безадреналинска анестезија (ако веќе има потреба од анестезија). Ќе го средиш, не се секирај. Се прават заби и во бременост :)

На LadyC и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Фала ви многу. Мислев не може анестезија
    Мојот стоматолог е срцка верувам јас во него.

На Dikinzi и flower30 им се допаѓа ова.
  10. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Јас бев на стоматолог во 13.недела и ми стави анестезија.

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    се се прави во бременост без гајле, ако е за анестезија ќе биде без адреналин, е сега тие послабо фаќале што значи малку повеќе болка ама па сигурно стоматологот ќе внимава многу повеќе со тебе него со другите пациенти. јас пред оваа бременост ја направив грешката да не отидам на преглед па си заработив трудна една поправка на заб, среќа лесно поминав, со лесно и на тебе

На Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас го знам полот, сакав да направам изненадување за најблиските (голема фамилија сме). Многу девојки сме и сите си сакавме машко. Ни се исполни желбата и затоа сакам нешто убаво да направам :)

На tina2018, Dikinzi и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јас сама си направив торта. Во филот ставив прехранбена розева боја (филот мора да биде бел или жолта боја за да фати бојата поубаво), ги намачкав корите, одозгора цела торта покриена со бел шлаг и со шарени мрвици нацртав прашалник. Ете тоа ми беше наједноставно за правење, а доста ефективно.
    Само јас и маж ми знаевме за полот, собравме најблиските и ѝ дадовме на ќерка ми да го пресече првото парче :)

Малце се изамериканизиравме, ама ај :D

На do-re-mi, tina2018, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. skorpija20

skorpija20 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Да ве прашам јас сум од источна Мак. сакам да се пораѓам во СК во ремедика,па ме интересира дали кога ќе ме фатат болки или кога ќе пукне водењакот ќе имам доста време за да стасам до СК,и дали ќе смеам да се патувам тогаш?
    И друго што да спакувам за во болница?

15. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    Teoретски ако е постојана болка не е породилна :D Породилните се јавуваат на одреден интервал боли некое време, па поминува болката, на истиот интервал пак. Како минува времето интервалите треба да се пократки. Така да ако е само болка во половината напијте се вода, магнезиум и легнете си :)

Mоже, без адреналин, знае заболекарката.

На Larahappy, Dikinzi, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Дали имате искуство со контактни леќи за време на бременоста? Дали може да наштетат како и растворот во кој се чуваат леќите? Дали може да се употребуваат вештачки солзи? Купив, ама незнам дали да ги носам!? Прашав во аптека за растворот и за вештачките солзи. Ми кажаа може. Но, сеуште ми е некако страв.

17. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    По некоја логика коа не му штетат на окото како најнежен орган, не верувам да му штетат на бебето.

На Ms allways right му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Многу е индивидуално, се зависи зошто е даден. Јас почнав од 6 недела оти 2 дена имав темно кафен исцедок и за превенција. Плус, ми викаше др дека мн долу го носам, дека помлитава ми била матката, не баш зацврстена ( а во Плодност ми рекоа нема врска што е долу, нормално било во 13 недела да е така, ама не им кажав таму дека ставам утрог.))....И затоа и кога бев во 13 недела ми рече се до наредна средба да ги ставам. Е,некни, кога виде дека бебчето се качило горе, рече дека не мора повеќе да ги ставам, немало потреба. Јас ставав 2*200 мг.Така да зависи , др ќе преценат до кога треба....

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас Утрогестан уште пред трансфер ставав 3×200, па дури во второ тромесечие кога влегов, ми намалија на 2×200. Кажано ми е дека до крај ќе треба да ставам, иако ми е веќе грлото затворено и постелката е горе.
    @Dance27 Не му се мисли, различно е кај сите. Како што ќе каже докторот, така :)

На Girl-Rabbit, lavinija28 и Dance27 им се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Женчиња што смее за настинка да пиеме ? Сум заборавила