Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Зависи, што ти е?
    Јас сум затка во носов. Прскам со солен раствор во нос, држам топли облоги на чело, пијам лимон со мед, пијам витамин Ц, јадам супи и чорби со црн пипер, може чај од ѓумбир.

2. LadyC

LadyC Форумски идол

Носот затнат навечер, кивам на 2 мин, се тресам од ладно, се осеќа дека е голема настинка . Не знам дали смеам парацетамол и некои нормални капки за нос , раствор колку ќе помогне. :/

3. 0ли

0ли Форумски идол

Е слаби се ваквите раствори, си викам ај барем ќе издувам нос ако не друго. И јас кивам, глава наболува.
    Парацетамол јас би пиела само ако имам температура. Досега не сум се напила ништо.
    Бев на доктор, правев брисеви да не имам бактерија и без резултат докторката ми рече да не земам ништо друго. Ни Оперил ми рече сега да не земам додека не видиме резултат.
    Не знам што да ти кажам, консултирај се со матичен ако не. Измери температура штом се тресеш.

LadyC likes this.
  4. лукајана

лукајана Истакнат член

Парацетамол смееш а капки може детски да ставиш, јас имам ставано оперил.

ddevojce, Ms allways right and LadyC like this.
  5. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Може, јас носам наочари и леќи нај изменично. Не му се секирај ништо нема да му е на бебо. А за вештачки солзи, подобро ако ти се сушат очите да си капнуваш од течноста за леќи, јас така правам.

Јас само еднаш настинав во цела бременост (пу пу да не се урочам) и тоа ептен на почеток. Парацетамол не се напив зошто свеки ми кажа ако можеш да ја издржиш температурата до 38,5 не пиј, ама тоа на мој ризик немој да ме слушаш мене. :) Па се мачкав со викс гради и грб, супи со црн пипер, чаеви, салеп, и под ќебе да се испотиш да ти падне темп. Ама ептен проблем си имав со носот и грлото и земав еден спреј солена вода и прополис за грло. По заебана не сум се чуствувала во живот, ни тоа ни тоа не ми помогна, а во комбинација кога двете ќе ги ставиш мислиш игли голташ.
    Од 3ти месец навака носот ми е на 50% функционалност (као демек од хормоните) не сум настината, ама сега во последните денови си мачкам викс внатре во носот за полесно да дишам пред спиење. Земав и од тие стикчињата за нос што се вдишува, ама тоа ништо не ми помогна исто.

ddevojce, LadyC, Dikinzi and 3 others like this.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Да се приклучам и јас носам наизменично наочари и леќи, додуша поретко леќи зошто тие ги носам кога сакам да се дотерам, а цела трудноча сум мизерија жива, ама сум ставала дури и на почеток, ич не ми паднало на памет дека може да штетат :)

LadyC, Vanessa9li and Bebac like this.
  7. Bebac

Bebac Популарен член

Vanessa9li, LadyC and Cherry333 like this.
  8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Хахахх јас вчера сабајле му дадов и дека стомак до зави, тешко одат позите кога по едно време ми вели: жено неможам да ти ја најдам хаха се помочав од смеење. А велам шо мислиш ти лесно ми е на мене не сум си ја видела со месеци :rofl:
    Ама вика стално си со танга и у хеланки и коа те гледам дека и голем газ имаш хахаха абе викам ти ќе е*беш или вицови ќе ми кажуваш (facepalm):rofl:

Јас со прва бременост вадев умник а не знаев дека сум бремена. Со вторава гинеколог мк кажа одма заби правење ако ме болат, исто и заболекарот ми рече можеш и операции на забими вадење правење со или без анестезија. Инфекцијата и заболкатата се пострашни од анестезијата.

инаку јас се успав денес за у градинка па ја одведов ќерка ми у 9:30. Сега доручкував во една пекара и одам у трговски да ја подновам ќерчето со нешто зимно па успат и за бејби да купам нешто. Утре сум на контрола. I cant wait :lol:

@flower30 @Starlič @фина96 кј сте

9. Bebac

Bebac Популарен член

Вчера го купив, бидејќи ми е затнат носот. Бил безбеден за трудници. Па ако и треба на некоја мамичка еве предлог. IMG_20191204_102702.jpg

10. BirMelek

BirMelek Популарен член

@LadyC Има едни капки во зегин, спреј е 300 и нешто денари, го заборавив точното име, спреј назал некако така беше, со тигар на сликата. Мене тоа само ме спаси кога настинав на почетокот. Тт имав не се напив ништо, ама сега да сум ќе се напијам парацетамол. Како пиеме антибиотици на позитивен брис, па парацетамолот е помало зло. Плус ќе ти ја олесни и малаксаноста. И многу течности, ако не ти се лоши, јас едвај по голтка пиев. Се разбира и витамин ц задолжително . За 4-5 дена ќе помини.

11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ти си луда :D Ме изнасмеа :D

Girl-Rabbit and ddevojce like this.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Проблемот е мене што ме држи ова месец дена , вака се осеќам смрзнато, студ во коски, ама сега некако ми се ојача со носот и суво грло. Немам мачнини ич,дури ме чуди тоа, мада и со Константин немав многу, па имам моменти кога се прашувам дали е се во ред. На доктор сум дури на 12ти, до тогаш мислам ќе полудам од мисли. :(

Dikinzi likes this.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Last edited: Dec 4, 2019
  14. фина96

фина96 Истакнат член

Јас сега се разбудив и се израдував кога осетив дека ме клоцна, пошо вчера ич не беше активна. А болки немам, ке видиме до после

ddevojce, Sexybaby86 and Dikinzi like this.
  15. Starlič

Starlič Популарен член

@ddevojce, @Dikinzi
    Добра сум јас, уште ништо нема.
    Сабајле имав болка во половината, многу појака отколку вчера,траеше околу 30 секунди и толку.
    Сега имав напред, на стомакот, тоа траеше околу 15 минути и прекина. Сега нема ништо. Лежам и чекам.. Денес моите слава имаат, Пречиста Богородица, нема да одиме. Нека не чува сите. Нека ни дава здравје на сите.

Adams, Sreka16, Miss.N and 6 others like this.
  16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ќе се појават, мене за второ малку покасно после 7ма недела ме фатија, еве сум 38ма и уште ги имам.
    Инаку и јас настинав пред прва контрола, затоа и ми беше страв било што да пијам. Ако се осеќаш смрзнато тоа е, настин, може долго да потрае, носи си елечиња и пиј си топли супи и чајчиња. Евентуално и нешто за нос.

LadyC and Dikinzi like this.
  17. каракамел

каракамел Активен член

Има ли искуства за второ дете што се породиле пред термин-36, 37, 38ма недела? Слушам било често, првото го родив во 40та недела, беше крупно и нејќеше да искача-царски.

18. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Одмарајте и двете, ваљда лажни биле.
    Нека е вечна славата, ние вчера бевме на слава кај свеќи.

ddevojce and Starlič like this.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Мене ме породија во 37ма недела ама со првото оти снемав плодова вода. Не знам дали ти менува нешто прво или второ.

каракамел likes this.
  20. фина96

фина96 Истакнат член

Еве сега почнаа пак болки како вчера, само што станав од кревет

Dikinzi likes this.