Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Ај еве од мене една листа на испитувања што треба да се направат во текот на бременоста, за сите нови мамички.

Ова се основните испитувања:

6-8 недела - Срцева акција
    12-13 недела - Скрининг и приска
    12 -15 недела - Микробиолошки испитувања (стрептокока, уреоплазма, кламидија, микоплазма, кандида)
    21-23 недела - 4D Скрининг
    26-28 недела - Скриен шеќер
    30-32 недела - Рутински скрининг, преглед на ехо
    32-34 недела - Микробиолошки испитувања (уреоплазма, кламидија)
    37 недела - Микробиолошко испитување (стрептокока)
    36-38 недела - ЦТГ прегледи, болнички упат

Секој месец – пожелно е крвна слика и уринокултура

По потреба, испитување на Д-димери во институт за трансфузиологија
    Кумбсов тест за Rh-негативни мајки (8-12 недела) (26-28 недела)

За сите дополнителни испитувања (доколку има потреба од такви) ќе ви кажат матичните гинеколози!

На baby2014, Agrona, bebeto93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво Мешиња,

Еве јас да се пожалам и да побарам совет и од вас многу ми е лошо од вчера кашлам многу коските ме болат многу изгледа настината сум, ама денеска од сабајле имав два пати и пролив многу се плашам да не е еден од тие смртоносни вируси што се сега во македонија. ;( ;(
    Пиев вчера парацетамол и вит ц и многу чаеви ама ништо не ми помага многу ме болат коските, главата и кога кашлам после и повраќам абе катастрофа сум.
    Се плашам да не му наштетам нешто на бебето зашто кога кашлам се стегнувам инстиктно тоа.
    Ако одам на лекар кај кој да се обратам општ лекар матичен или кај гинекологот?

Поздрав

3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    slimy потполно истото јас го поминав!
    Температура, болки во коските, болки во главата (синусите), ми течеше носот страшно многу, кашлав и повремено повраќав како резултат на згадување од кашлањето.
    Пробав со МНОГУ течности да ја регулирам телесната температура, чорапчиња со оцет, витамини и сл. но кај мене сите обиди беа безуспешни.
    После 4-5 дена малтретирање си отидов на лекар. Докторката само поради температурата сакаше да ми препише тамифлу, а мене веќе 2 дена како ми беше помала од 38 степени, па тоа ја премисли.
    Ми препиша пеницилински препарат, сосема безбеден за трудници.
    Стигнав дома, пак качив 38' температура и јас умирав од страв дека го имам закачено смртоносниот грип, уште помислата дека сум избегнала тамифлу ме докрајчи.
    Почнав со антибиотокот и за 2 дена ми стана МНОГУ подобро. Ја снема температурата, со тоа и болките во коските, носот ми се стабилизираше, остана уште кашлицата која од сува стана продуктивна.
    Нека не те плаши грипов со жртвите, се тоа се луѓе кои биле хронично болни, па грипов само ги докрајчил.
    Ние сме бремени, имунитетот ни е опаднат, но сме здрави. Не паничи, но ако тешко го поднесуваш, јас те советувам да не чекаш многу и уште денеска да отидеш на лекар.
    После мене, мајка ми го закачи грипот.. Кога здрави луѓе викаат дека е тежок, за нас бремените е уште потежок..
    Ако ти е како мене, немој да му ја мислиш многу - многу! Веднаш на лекар!
    И јас цела бременост гледав да не пијам антибиотици, дури ниту еден парацетамол се немав напиено, но кога не можеме сами да се избориме и ни треба помош, не смееме да си седиме со скрстени раце.
    Ти посакувам што поскоро оздравување!

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Ти благодарам мила,

Пред малку пиев парацетамол и вит ц па ќе видиме дали има подобрување.Многу тежок вирус е овој навистина абе све буквално те боли, ниту можам да седнам ниту да стојим од коските.И јас отсекогаш имам проблеми со синусите и сега уште полошо стануват, а најмногу ме плаши кашлењето мислам утробата ми излегува кога кашлам како да сум некој пушач.Братучетка ми рече за кашлење да пијам мукоплант сируп ама јас се плашам од тоа после да не кашлам повеќе.
    Ќе почекам уште малку ако не поминува веднаш одам на доктор.

Поздрав :* :* :*

5. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    За овој муколант сирупот пак мене аптекарката ми кажа оти не бил препорачлив за трудници, иако е на природна база. :?: Секој различно.. Јас два пати настинував овие девет месеца, за среќа не беше кој знае што само настинка и кашлица, па само со чаеви и овошје се лечев.

Туку, ние еве веќе сме во 40та недела, а девојкава абер нема од излегување :) . Термин ни е трети март и едвај чекам да се породамм и да се гушнеме :inlove:
    Башка не можам веќе, ептен сум напната, само плачам и се нервирам, а нозете ми се како бумбари :sweat:

6. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    zdravo devojki,
    jas samo sto se veativ od bolnica bev vo brza pomos i tamu nikoj ne me svatese seriozno jas so temperatura 38.4 mi vika odi doma pij lekadol i vit c ako ne si poveatila si jadela nema potreba od antibiotik i infuzija.
    piev sega lekadol i kje pocek dali kje se namali temp pa kje vidam.
    se izvinuvam za latinicata od mob pisuvam.
    pozdrav

7. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Притисокот најчесто ми беше 140/90 иако знаеше да се качи и на 150/90.За среќа не предизвика никаков проблем.Штом ти дале терапија пиј си ги апчињата

8. D-E-L-F-I-N-A

D-E-L-F-I-N-A Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    22
    Девојки ако може да ми објасните какви се тие пелени кои се ставаат за пресоблекување на бебето,и дали се ставаат и мушами на креветчето(имаше некој напишано) и од каде може да се купат овие две работи :?:

9. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    Феминки, а кога почнавте со купување облека и опрема за бебушите? :) Од прилика во кој месец?
    Мене сега уште ми е рано, не се знае ни полот, но едвај чекам да почнам со шопинг :rofl:

10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.712
    Допаѓања:
    106.963

Јас прв пат купив кога бев 4ти месец :D имаше попусти и ми се допадна кратки пантолончиња со блузичка за девојче пишување бејби грл на неа :D и од пуст мерак ги земав а незнаев што носам :D потоа стварно испадна дека е девојче

На bumblebee511 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Ve molam nekoj da mi kaze dali imal bolki vo jajnicite i preponite,ednas nedelno obavezno imam i nemozam mn da se dvizam sto pati ja prasav doktorkata vika normalno e se siri matkata.. ne mi se vrti da dosagam i zdosadiv i normalno ke rece e..9 nedela sum go cuvme srceto se rece e ok..nz sto da pravam se vo panika sum edvaj uspeav se plasam... neka mi pise nekoj fala

12. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    254
    vo koja nedela od bremenosta moze da se cue srceto na bebeto

13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.564
    Допаѓања:
    172.909
    6-8 гн

14. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас имав напишано, т.е прашував дали да докупам уште две, тие се продаваат секаде каде што се продава облека за бебе. Тие се прекривки со мушами и се корисни.

15. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Мамиии како сте???Како мешковците мирни се???Моево некако е немирно, многу ме клоца, ме боли цела кичма а и притисокот ми е 60/90 .....Си викам дека тоа е нормално па се јавив во Плодност закажав за утре па се надевам дека не е ништо страшно туку се ќе е во најдобар ред.... :|

16. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Јас сум 9та недела и исто како тебе имам болки во јајниците. Ни се шири матката од тоа е, не се грижи.
    Ова е само почеток, уште што не нема да истрпиме за нашите бебчиња. :inlove:

17. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Тое е ко памучно ќебе а отпозади има мушама и обично се користи кога го пресоблекуваш бебето некаде на гости или на нова гарнитура па да не испомочка. Јас си купив една за секој случај и една мамичка која има две деца ми кажа дека една ми е доволно за девојче бидејќи тие не мочкале како момчињата со курето нагоре :D Ако носиш машко дете купи си две три а ако имаш девојче со една ќе поминеш. Така ми кажа мамичката, првото и е машко и се случувало нон стоп така штом го избања со курето нагоре да почне да прска. За девојчето не искористила ниту една.
    Инаку се наоѓаат секаде каде што има бебешки работи, јас ја земав од Стружанка.

18. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Здраво мешиња како сте? Гледам и читам имаме нови трудници. Со среќа и со лесно на сите. :inlove:
    Јас сум добро од денес сум на одмор до 17 март ќе уживаме со бебуш малку дома и ќе си шеткаме помалку. Редно беше да одморам да не се укичмувам на фотелјата на работа, малку нога да пуштам.
    Почнува многу грбот да ме боли и стапалата, а овие два дена осеќам и препоните многу ме болат.
    Бебушко клоца ли клоца посебно вчера мислев ќе ми излезат бешиката и јајниците. Во веце одам на секој саат и мм ми се смее. :$ Овој месец вика ќе треба само за тоалетна хартија да работам. :lol:
    Наредна недела сме на преглед и испитување на Д-димери, крвна слика и урина. Со Господ напред со позитивни мисли ќе биде се во ред.
    Имајте убав ден убави мешиња. :* :clap: :hai:

На bumblebee511 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    ми најдоја инфекција и докторката ми препиша вагинални BETADINE и 4 дена ги ставам ама по 15 минути многу ме пече е сега веке прекинав не ги ставам ми беше страв а докторката не можам да ја најдам и да ја прашам па давајте ваш совет....

20. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Здраво и од мене :) Ние сме добри. Фала Богу помина претходната недела, беше многу исцпувачка. Темпертура, омалаксаност...

Инаку многу ми смета да лежам на левата страна, некако ми задава непријатна болка на десната страна. Ви се има ли случено ова?

А и апетит еден што ми се отворил... на секој пола час цревата војна водат, како да не сум јадела со часови :envy: Страв ми е да не качам уште на почеток кила, и така имам 10тина вишка :rofl: