И мене ми е. Секоја трудница од 36та веќе оди на цтг онаму кај планира да се пораѓа. Не кај матичен. :/
Епа ете, јас не сум како сите Се шалам. Како ќе ми кажат така правам. Може од понеделник ќе ми каже да почнам во Чаир со цтг.
Да, таму планирам. Инаку јас потекнувам од мало место, таму не пораѓаат. Или одат Куманово или одат Скопје, понекогаш и Штип да се пораѓаат. Гинеколози нема. И ниту една трудница не се изложува на дополнителен стрес секој втор, трет ден да се труска по никаквите патиштата што ги имаме за да прави цтг. Прави прегледи и контроли и чека. Кога ќе дојде моментот оди да се пораѓа таму кај што мисли. Обавезно ќе пишам како сум поминала.
Гледаш колку сум смотана? Ич на ова не ми текна. Супер тераш, остави ја ко пијавица одма да прашам да се направам паметна . Сакам инаку и јас у Чаир, ќе те чекам се да пишеш во породилни приказни се до детал Јас се потресувам на нив и читам обавезно.
Абе ова ми беше пример само, не се замарај толку. Некогаш и ти мене ќе ме подучиш нешто Ќе споделам се од А до Ш, било добро или лошо искуство. За потресување не збори, и јас исто. Ти со првото на ГАК се пораѓаше?
Не, во Систина бев. Преубаво поминав. Ама и тогаш ми беше прескапо, сега па дека малце им беа тие пари качиле уште. Тогаш наместо 101 500 ми наплатија 106000 , сега е 115000 , бар 120000 ќе бараат. За Чаир другарки ми се испопородија таму, презадоволни се, како во приватна чисто било, значи поарно ќе дадам на докторот 200/300 е да ме породи (ако барам некој специфично) него у Систина да им пунам џеб. Така викам сега додуша, ама некако понаклонета сум накај Чаир .
Леле и мене ми се прескапи приватниве болници Не би дала никогаш толку пари.. Имам кумашинка што работи таму, не е на гинекологија, вика кога ќе дојде ден да раѓам ќе одам на ГАК. И на трудница недај боже ако тргне нешто по лошо од таму на ГАК ги носеле, незнам колку е точно тоа. Сепак се е ствар на избор, кој каде сака ќе се пораѓа. Дедо Боже сите да не чува, и нас и бебушите.
@crazylady u 37 недела мене ми рече дека ќе ми зема брисеви за стрептокока. Јас некни бев у четврток го прашав,денес сум 33+7 сакав и за кламидија ама рече на почетокот се прави за кламидија, сега само за стрептокока.
Здраво девојки , помина втор скрининг кај Котларова , со бебе е се супер , одговара точно на неделите , како француски часовник е точен , хихих, иначе малце ми е шубе докторкава рече сум имала два лакуни но не биле страшни , јас се преплашив , искуства со лакуни ? Примам клексан и кардиопирин на 12 часа , иначе од докторката не сум премногу задоволна , мн брзо го направи скринингот ,ептен се брзаше , по мене не е професионално тоа , но ете барем ги видовме сите органчиња , ете тоа е моето искуство цервикс 3.38 каков е ? 22+3 сум.
Сфатив дека и цел ден да го гледаме на преглед бебето, и тоа ќе ни биде малку. Секој преглед ми изгледа брзање, а всушност тоа што е важно, тоа го виделе. Лакуна мене многу рано ми се појави, мислам околу 14-та недела. Имам една така поголемка, ја мерат на секој преглед, а боцкам Фраксипарини и пијам Аспирин. Ми рекоа да зголемам доза на витамин Ц, јас пиев од 500, сега веќе земам 1000 дневно. Трансфузиологот ми рече дека често се појавуваат и порано како кај мене, дека не сум единствена и дека таа е терапијата што ја примам. Цервикс вагинално ти мереше или абдоминално?
Вагинално , не е некако мал ? Ми рече требало да биде над два , но јас сум во паника , уфф , иначе синко мн мн мрдаше ми спомна нешто и како да имало простор уште.
Ќе почекаме да ни одговорат за цервиксот мешињава што се понапред, ќе кажат на втор скрининг колку им бил. Не сум јас дојдена уште до вториот
Сериозно чај од камилица предизвикува контракции? Јас често го пијам, за скоро влегувам во 7ми. Се загрижив
Uste da nastinam false od sinoka oko nemam sklopeno vospalenie imam va sinus sekret od nos zadebelen boli luti plus i mokracata me pecese vcera denes ne za sreka, maticnata mi dade caj od uvin I cefaleksin, neka pomini sto ke pravam vaka vo ovaa sostojba ako me fatat bolki
Колку што разбрав од тука кај што ќе се пораѓам јас ЦТГ и не е задолжително ако е се во ред. Бев на ехо само во 37ма недела, ми кажаа дека е бебе наместено, се е во ред, оди спаковај се и само чекај, кога ќе имаш болки или пукнат водењак викај брза помош и право тука, ако бебе не е до термин родено те чекаме дента на контрола.. нит вагинално сум прегледана,ни па знам како изгледа ЦТГ преглед. Така да и јас мислам дека е малтретирање секој ден па и во Ск да живееш да одиш на прегледи.
Неее, немај гајле. Тоа со литри треба да испиеш нешто да се случи. Исто има митови и за ананас...од едно парче, еднаш во месецот ништо не бидува. Јас исто си пијам навечер пред спиење, само не го оставам долго во водата и гледам да направам некој ден пауза. Менувам со како на пример.