Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Девојки, читав баш сега за скриен шеќер и посебниот скрининг за срце. Кога ги правевте вие овие две испитувања ( и дали ги правевте)?

Milicka* likes this.
  2. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

За шеќер правев во 26та недела, горе-долу; а за скрининг на срце, мислам дека беше во 23та недела, ама гинекологот што ми ја води бременоста не ми спомна за тоа, претпоставувам дека тогаш беше со оглед на тоа дека ми наплатија како детално ехо на органи. Мојов доктор мн детално за некои нешта не ми расправа, туку си гледа, веројатно да не се паничам и плашам. :)

dunika, FallenAngell, Dikinzi and 3 others like this.
  3. strelkata

strelkata Истакнат член

Јас немам стрии ама за секој случај мачкам кокосово масло. Ем е многу мрсно ем убаво мириса и ја прави кожата мека.

4. strelkata

strelkata Истакнат член

Девојки вие кои што повраќате како мене :D си олеснувате ли со нешто :^) сега и за скриен шеќер незнам како ќе издржам, слушам дека многу жени неможеле а да не ја повратат таа блага вода :puke:

5. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Fala ti devojce,pravam se sto mozam da se izboram.Majka mi e celo vreme so mene.Pa se nadevam deka ke bide se dobro.

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас кога испитував толку бев гладна и жедна што супер ми дојде. Воопшто не е тешко, досадно е чекањето. Среќа во Хемолаб правев, па ми рекоа да си легнам во ординацијата на докторот. Си заспав и ме будеа за земање крв.

strelkata, Milicka*, Dikinzi and 2 others like this.
  7. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Во која недела се испитува скриен шеќер?
    Женски и јас го чувствувам бебето веќе недела дена од време на време. Ко нежно со пердув да поминува некој на ѕидот на стомакот, ако се изјаснив добро:lol:
    Можно е толку рано да го чувствувам? 13+4 сум

8. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Zdravo ve citam poslednive denovi ,gleam nekoj kazuvaat go pocustvuvale bebo na 13 nekoj na 15 ned jas eve veke sum 19 ned i mislam dela nemam oseteno nikakvi dvizenja. Jadev blago ispiv koka kola malki se svrtev na strana no nisto :( nejlam da sum pesimist no ponekogas se zagrizuvam sto ne osekam nisto i nemozam da docekam exo za da vidam dali e ok se. Posle spontan sega sum na strek za se :( bidejki citav nekoi clenki im prekinalo srcenceto a ne osetile nisto i se plasam :(

9. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Ne plasi mila.Ako ti e sube zakazi pobrzo.Podobro neka te vidat na eho odkolku da si vo misla.

Sandra456* likes this.
  10. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

I jas istoto go cuvtvuvam,kolku sto znam vikaat ako si poveke senzitivna mozes i porano da go setis.

Kate Rina 93 likes this.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

После 24 мислам можеш.

@Sandra456* Јас почнав да го чувствувам бебе после 20. И тоа не бев ни сигурна дека е тоа тогаш, а плацента на заден ѕид имам. Се чудам како ги осеќаат во 13-15 недела..

12. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Bev sega na 16ti mesecov i bese se ok. Sega imam 2 skrining na 3ti ne e mnogu daleku datumot ama pak sum vo misla. Ke pocekam se nadevam dela se e ok. :(

Kate Rina 93 and Dikinzi like this.
  13. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

I jas se cudam zatoa citam poslednice denovi i me stavi vo misla toa kako osekaat vo 12 13 ned. Ke cekam nemam drug izbor denes vlagam vo 19 pa sekoj moment se nadevam deka ke osetam nesto. Osven blago koka kola neznam sto dr bi predizvikalo da osekam dvizenje :(

Kate Rina 93 likes this.
  14. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Mojot ginikolog sekogas vika od 19 nedela, taka da nemas mesto za griza.Mene mozebi mi se pricinuva

Kate Rina 93 likes this.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Бев на преглед, си го видов малиот, пиленцето мое си расте. Одговара на неделите, мрда, се врти, не застанува. :inlove:
    Јас супер, само болките на колковите ноќе што ме мачат, но ќе се издржи.
    Едвај чекам да дојде пролет, да си го гушнам пилето мое :l:

Во врска со мрдањето на бебето. Нешто како мравки да ме лазат осетив околу 14-15 недела, но тоа чувство веќе го немам. Што не значи дека сум го осеќала бебето, можеби кожата се тегнела.
    Сега сум 18+3 и повремено како кркорење внатре чувствувам, што рече некој како рипка да плива во меше. Не по цел ден, најчесто после јадење. И пак можеби не е бебето, можеби се цревата.
    Постелката ми е на преден ѕид.

@Sandra456* Ако не го осеќаш, не значи дека нешто не е во ред, не мора веднаш на најлошото да помислуваш. Речи си рано е, ќе го осетам за недела-две. Порано најчесто го осеќаат тие на коишто им е втора бременост, не се стресирај.

16. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Прво и основно немој да си толку песимист, второ да не звучам како да сакам некој да навредам, ама жена од 50 и нешто кила нормално дека ќе сети порано од жена што има 70 кила. Тука сакам да го вметнам салото на мешето :D Трето..не знам како го замислуваш мрдањето на бебето внатре во стомак, ама сигурно не е јак удар на почетокот, ако мислиш дека треба да те мава да те клоца во тие недели грешка си. Јаките и снажни удари на бебето идат после 20та недела, се до тогаш ударите можат да се опишат како следнибе :Јас лично ѓи опишувам како грчеви кога имаш доле кај мочен меур, рипка ти плива во стомак, исто кога си во базен и некој помине до тебе без да те допре ( ако сакаш наполни судопер до горе стави ја раката внатре и со другата помине се блиску, нешто како бран до тебе да мине, ете така се осеќа и во мешко. )Совет, легни на подот доле, претходно касни ред чоколадо или што и да е , смири се фокусирај се, раката стави ја на мочен меур, замижи и чекај, може ќе биде првите 5 мин, може ќе чекаш пола саат. Можеш и да се буцнеш нешно со прстот по стомакот, и тоа ќе ти врати. Те молам без такви паники, и не убави мисли, сите жени сме различни, како што кажав, зависи од дебелина, плацента на кој ѕид е, и како е наместено бебето. И уште еднаш да напоменам, во тие недели снажни удари не очекувајте, тие идат покасно.:*

Едит: Заборавив да кажам, во тие недели не се осеќа бебето по цел ден, него неколку пати во ден. Колку се порано неделите толку помалку се сеќава, на почеток еднаш до 2 пати во ден, после 3- 4 пати, и тн и тн..се до крај да дојде за цел да го сеќаваш. Па и тие што се при крај не го сеќаваат по цел ден, тоа внатре си спие, па се буди..

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Ispituvanjeto za seker obicno se pravi od 24 do 28 nedela i toa e individualno kako ke go podnesete jas se iznacitav sesto a koga odev na ispituvanje nemav nikakov problem so pienje na tecnosta da imase uste ke piev samo problem mi bese cekanjeto od 3 casa.Vo vrska so dvizenjeto na bebeto bez ogled na toa kakva istorija prethodno imate probajte da ne panicite jas moeto go osetiv nekade 20 nedela, ete nekoi uste vo 13 tata nedela nekoi podocna no mora da svatime deka nitu edna bremenost ne e ista, nitu edno poroduvanje ne e isto ili slicno so nekoe drugo, nitu eden lekar ne raboti isto pa taka ne se macete da pravite sporedba oti sami se izmacuvate.Osobeno nie sto cekame prvi bebinja obidete se da ja terate bremenosta bez pregolemi stresovi , izberete si doktor vo koj sto imate doverba i so koj moze otvoreno da zboruvate i ne se opteretuvajte so toa koj sto i kako vi kazal.Imajte ubavi prestojni praznici galete si gi vasite meskovci ❤

18. Orfidea

Orfidea Истакнат член

Devojcinja zdravo.. utre imam zakazano za kiretaza :( se obiduvam da mislam deka moze taka e najdobro ama srcevo mi se raspaga.. poslednoto merenje na vrednostite na beta hcg pokazuva deka se namaluvaat, jas veke nekolki dena imam krvarenje kako za ciklus ama se uste ne sum isfrlila nisto.. znam deka rabotata ne e vo red osekam... sega sum 6 ta nedela ama ako se uste imase sansi za embrion nemase da krvaram... posakuvam na niedna od vas da ne i se sluci ova.. bolno e, ama ponekogas nemozeme da razbereme zosto ni se slucuvaat nekoi raboti :( kako za prva bremenost e uste po stresno.. si vikam ke mozam li pak da ostanam bremena.. a sto ako nareden pat se desi isto :( da cekam li uste.. do koga, na site mesta kade sto bev isto mi rekoa.. imam troska nadez do utre.. ama i taa veke ja gubam :( izvinete posakuvam lesna bremenost na site.. i malku poveke da si posvetime vnimanie na nas, na zdravjeto

19. maaitka

maaitka Популарен член

@Sandra456* не мисли воопшто на лошо јас првпат го почуствував во 18 недела и тоа не бев сигурна дали е бебе ама после тоа секој ден исто чуство и тоа беше бебе нема што друго да е. И тоа еднаш во денот ама после 23 недела го осеќав неколку пати во денот и еве 36 недела јас сеуште чекам да ме мавне силно ама моево е мрзливо бебе не е многу активно така да сите се различни, кај и да е и твоето ќе почне да прави акробации почекај имаш уште малку за да почне.
    А постелката на преден или заден ѕид ти е? Мојата е на преден и викаат тие што се на преден помалку се чуствуваат за разлика од тие на заден ѕид :)

20. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Мила не е лесно, поминав низ тоа два пати ама верувај чим еднаш си останала бремена ќе останеш пак и тоа со здрав плод и ќе си донесеш на свет некое мало сонце кое ќе те натера на се да заборавиш. Ти посакувам со лесно да поминеш утре, не се плаши и остани смирена, гледај колку што можеш психички да не опаднеш и во наредниве месеци да ни се пофалиш со позитивен тест. Те гушкам

Ms allways right, Thallia and Dikinzi like this.