Еве @ddevojce тоа што е чкртнато со пенкалото е килажата на бебето. Штом те гледаат на ехо мора да ги има меркиве и на твоите сликички.
Не се оптеретувајте со мерките, и онака не се точни... мене на предпоследноит преглед докторката ми рече дека едното бебче е две недели поназад, на последниот преглед друг доктор ми кажа дека одговараат и двете со неделите и дека имаат околу 1600, после неколку дена од прегледот се породив со бебиња две недели понапредн, така да нема правила и најдобро е да се опуштите
@ddevojce у принцип вагиналниот преглед и не боли толку колку што мене ми било непријатно.. едиснтвенво од тој преглед ме болеше кога отидов да се пораѓам и кај имаш контракции па уште рака ти бутка да види до кај си.. среќа мене кога ме прегледа бев 8 прсти отворена и не добив после тоа уште еден а како се зголемуваа контакциите сигурно ќе беше уште поболно А да и за мерките за килажа на бебето.. јас како викам се додека не се стави бебе на вага нема шанси некој точно да го измери во стомак.. ма да мене и ми кажаа отприлика точно 4дена пред пораѓај бебе беше 3500 а јас ја родив 3740 и мојот матичен на крај ми викаше нема шанси бебево да се роди над 3500 ама ете пак испадна деka може
Од која недела почнаа да ви дават сликичка? Јас сум 16нед а мојата матична кога одам ке ме види набрзина на ехо и само ке каже се е добро си претка и толку.Ни слика ни битур ништо не кажува ниту за должина,тежина а ниту слика ми има дадено
Мислам дека зависи каков апарат има. Јас добивам по две три слики секој преглед уште од првиот пат кога бев 5та недела.
Зависи од докторот и од ехото. За првото јас не добивав ни една слика на ниеден преглед кај мојот матичен единствено сликиче ми беше од скринингот во систина. Демек со усб ќе ми ги префли сликите мојот гин ама на крај кога видов само 5 слики и тоа ниедно не се гледа цело бебе ќе си пукнев од мака. Сега за второво упте ми е истиот матичен и сега секој преглед ми дава на лист испринтано три сликичиња од доплер бебе и срценцето беше ама битно дава.. изгледа некој го подбрал
Дека рече не и кажувале за килажата, затоа ја ставив сликата, ако не и кажат, на самата слика пишува отприлика колкаво е. Нема оптеретување веќе.
@Starlič Верувај нема ништо такво, нема како да сликам бидејќи има многу лични податоци. А шифри се у букви, пише кој триместар гестациски недели, дата и дека е во 4д ехото. А ти тоа шо прати има неколку шифри у мајчина книшка и тоа само у главните скрининзи шо ги права. Bpd, fod/ku, atd, apd/au, FL Плус на друга страна у книшка запишува други податоци и нема шанси да разбереш, бидејќи како со нози исто да пишел. И исто има екстра страна за цтг шо прави. И тоа е тоа. Седиментација, хемоглобин, килажа, притисок, положба на детето. Каква терапија дава, што треба да прави на следен преглед итн. нека е здраво и живо само, колку тежи толку. Не дека и мене ми се точни мерењата, ама отприлика. @lejlla честитки за близначкњата, живи и здрави да се. @NNK19 побарај си слики.
Добро душо. Ја на пример до скоро незнаев дека ја пишува килажата. И онака друго не разбирам кое што значи. Ама на секоја сликичка ми ја пишува мерката, глава ,меше, нозе.. Отприлика да си знаеме. Мене во книшката никогаш ништо не ми е пишано. Се заведуваат во картонот.
Јас гледам дека го мери сето тоа, ама никаде ништо не пишува. Ваљда си стои у компјутер. Нема врска ајде, нека биде се како шо треба тоа е најважно. Уште малку ќе се гушкаме сите. @NNK19 да сакав @Dance27 да ја означам
Ако се кај папукот можно е да се вистински грчеви, ти се пртка ама го стегаш, и после доаѓа до болка ..мене ми е така, јас си имам таква мака кога голубчето нема да го испуштам на време Пробај види, прдни си..и ако ти помине болката научи си ја, и ќе знаеш што е..сега следи период на многу гасови. А ако не е до тоа, тогаш веќе почнуваш да имаш истегнување на мускули, матка..се полека полека се припрема за ширење. Се додека немаш остри болки во стомак, и да траат дооооолго време проследени до крв, добра си Вежбава она кога ја вежбала ? Кога влегла во 9ти, или на денот на пораѓањето? Јас искрено би ја применувала само кога би ми почнале болките..екстра е за по брзо отварање Душа мила..да сте живи и здрави и двајцата, само радости Мене матичната никогаш не ме гледа со рака, ја става вагиналната сонда во натре, и гледа. Си кажува долго е ,вика еве грлото на матката не е како инка направено, демек кога ќе се направело како инка веќе бебе почнувало да битка, и као демек се ближел пораѓајот. А преку сондата се гледа дали си отворен секако. Мојата матична така прави, рака се уште не употребува. А и нема потреба, се се гледа..мислам и ја гледам убаво ..нова технологија не па она Во 9ти веќе ич не е страшно ако е скратено грлото, баш и треба да почне да се крати. Над 36 недела више ништо не е опасно. Богами..тој преглед боли само коа ги имаш најјаките контракции..коа ќе ми речеше ајде легни, ми се стемнуваше само ради тоа.. Уште од првиот преглед, кај мене мојава до сега ми дава по 3-4 слиќички и тоа во 3д
Мене последно ми го измерија 3100 негде, излезе 3040. Инаку се што кажав дека вагиналниот преглед не е страшен, повлекувам. Ужас е, особено кога ќе отидеш со провокации да се пораѓаш и сите душички сакаат да ти помогнат да се отвориш па веш машина си праат внатре . Инаку фала ви на честитките, да ви се враќа со убаво и лесно на сите. Денес сум малце вратена во живот, вчера бев зомби .
Женски, да ви кажам, седнав да ги гледам сликичките од почеток до сега, и ги споредував параметрите. И морам да ви кажам дека мерењево е како од око Еднаш одговара на неделата едно, нареден месец понапред 10 дена нареден помало 1 недела А и јас кога ја гледам како зима мерки еднаш круг помал прави или поголем, и никогаш не ми спомнала ништо освен дека одговара на недели, а на параметриве друго кажува Ама бидејќи ја гледам што прави затоа и не се замарам, затоа што по се излеа точна мерка и не може да земе. Затоа опуштете се, заостанувало, или понапредно било..олабавете
@Cherry333 , да е здраво и живо бепчето! @Starlič , скратеницата за мешето ја знаеш која е? @Kate Rina 93, дали беше на преглед? @srce-9 , нешто ја нема, како си? Знам блиску бевме со недели @Milicka* , што направи со прегледот за скриен шеќер, што ти рекоа?
Оди на болница, мене летото ме фати вирус, повраќање и диареја= дихидрациј, потоа следеше температура. Примив инфузија и добив список што смеам да јадам.