Fetal ultrasound measurements can include the crown-rump length (CRL), biparietal diameter (BPD), femur length (FL), head circumference (HC), occipitofrontal diameter (OFD), abdominal circumference (AC), and humerus length (HL), as well as calculation of the estimated fetal weight (EFW). Еве нешто од интернет. За меше AC е скратеницата.
@elenaklasik ми рекоа да исфрлам компир , ориз , благо и комплет јаглехидрати , дека не е страшно но морам да внимавам на исхрана , уф а колку само сакам компир но се за бебуш , него да прашам од десна страна осеќам како тежина кун јајник а и повремено боли , од што може да е од бебе ли е ? Искуства дали сум само јас или вообичаено е
Ќе бидит добро, ќе се држиш до советите. Инаку и мене ме боли така,само од лево. како истегнување. Ништо страшно, од тежина, напор..
Дали има некоја на која ѝ се вратило гадењето во теето тримесечје? 29 недела сум и некако лошо се осеќам од вчера, покрај киселини и враќање на храната имам и гадење
Девојчиња знаете ли колку смеам Пантенол да шмукам? Од аптека ми рекоа колку сакам ама шубе ми е некако да не претерам .
Битно сѐ да е ок, за гадење ќе се издржи, ми олеснува кога ќе видам и некој друг дека имал, дека е нормално. Треба да чекам минимум до 9ти јануари за преглед кај матичниот гинеколог, па малку паники ме фаќаат..
Бевме на контрола, бебушот е супер, мрдаше цело време, плодова вода има. Јас според последна менст сум 13+6, а таму според мерки на ехо рече сум 14+5 Рече најверојатно е девојче, ама не е сигурен Ептен се израдував. Примив инјекција, за 1 недела пак на боцкање и продолжуваме со строго мирување. Инаку го прашав дали е можно толку рано да ги чувствувам движењата, му објаснив. Вели Да тоа е бебето, ти слабичка си, затоа најверојатно порано го чувствуваш И такаа Ептен се израдував ,сега опуштена сум
Луѓе со тахикардијава како се справувате? Пола саат не можам воздух да земам. Сменив положба на лежње, станав шетав низ стан не поминува..
Баш раче ноџе нема да видиш. Ама испапчување,топче,некаде накај 7,8ми месец Напиј се бедоксин ќе те смири. Дозволен е.