Исто сум и јас. И јас не користам дневни, си мењам гаќи Еднаш одамна матичната ми има кажано дека дневните воопшто не биле добри, не дозволувале да диши "другарката" и со тоа уште повеќе се зголемувал ризикот за инфекции
Душо,во ремедика мислам дека нема Сашо туку тој што го спомна @mariz е д-р Глигор Димитров шеф на гинекологија и акушерство. И не сум сигурна ама мислам дека има и брат Горан Димитров што работи на Гак и се познати како едни од подобрите доктори тука кај нас,ама немам искуство ова од муабети ти кажувам,распрашај се
Lele luge mene I zestini mnogu me fajkaat eve vo 9 ti sum I izgorev mnogu macno vo kombinacija so kiselini, dali nekij od vas Ima zestini?
Јас разбрав дека за ГАК кажува. За на ГАК прашувам јас Сашо Димитров или Димитровски, со бела коса во реп беше последен пат кога го видов
Zdravo dali moze da mi kazete dali d dimer vo 19 ned e vo red da se 1370 ? i ako ima nekoja transfuziolog megu vas ili nekoja sto se razbira da mi gi procita rez. Bidejki nemozm da stignam do transfuziolog
Епа незнам,немам слушнато.. @Dikinzi фалааа Сите убаво да си ја поминеме новогодишната вечер,со многу боксирања во меше
Во која недела ве праќале да испитувате Д-димери? Мене сеуште ништо ми нема кажано матичнава.... Инаку, и јас ви ја честитам на сите новата година, да ни биде исполнета со здравје, љубов, среќа , успех , безброј остварени желби и најважното-на сите прегратките да ни бидат полни со бебуши во оваа 2020
Не е страшно, мене ми се 1600 и уште не сум на терапија. Хемостаза испита? http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/D-Dimer.htm Овде можеш да си проверуваш. @lavinija28 Ако немаш никакви индикации за порано, се испитува после втор скрининг околу 26та недела.
А кои се индикациите дека треба да се испитаат д димери? Ви посакувам на сите прекрасно да си поминете вечерва и уживајте во бременоста!
Мајќички ви посакувам се најубаво во нареднава година, да си поминете убаво вечерва, каде и да сте и со кого и да сте. Ние си остануваме дома сами со маж ми. Приквечер може ќе излеземе да прошетаме,уште не сме биле да видиме како е украсено низ центар. И времево денес убаво, не е ладно. Прееска имав лажни контракции во стомакот, и доле благи менструални болки. Утре и задутре гости ќе имаме, па ќе направам некоја салатка, и нешто блашко. Леле само молам Бога ако се пораѓам Бадник и Божиќ домче да ги седиме,да не бидам во болница, ама ајде здравје.
Нема врска дали си се пожалила или не .. докторот мери притисок, тежина и ти дава упат за крвна слика.. и јас не се жалев за притисокот.. имав најнормален притисок 120/80 .. одсекогаш имав така па дури и кога бев бремена.. им кажував притисокот ми е толку и толку но тие пак ми го мереа.. демек морале да запишат во картонот и зафолжително било.. затоа ми е чудно шо ти кажуваш се обратно.. дури и не ми е верно дека Васо тоа го прави и зборува.. може е така ама ете познавајки го и приватно и како негов пациент се зачудив...
Добро, сепак јас сум таа што лаже. Сакаш верувај сакаш не. Мене не ми ни спомнал за мерење притисок никогаш, и знам и многу други трудници што одат таму а не им е мерен притисок. А за тежина ми мереа јас кога ќе им кажев дека сакам да се измерам, и тоа не е заведено во картонот.
А од која недела почнуваат со мерење. Јас сум 16та недела до сега мојот матичен ниту еднаш ми нема измерено притисок,ниту килажа а и упат за крвна слика ми нема дадено,исто досега немам добиено ниту една сликичка од ехо....
Како може така? Крвна слика треба секој месец да си проверуваш и урина.. и притисокот е битен во бременоста..
Факт е дека во мк не водат никаква посебна контрола за теудница. Исто и за првата бременост додека бев доле, ни притисок ни мокрача ни килажа, ми даде мајчина книшка, запиша име презиме последна мњнструација, пресметан термин и толку. И ми вели носи ја на секој преглед. И ништо не пишеше у неа. Еднаш ја заборавив и ми вика ти реков да ја носиш, јас па му велам а шо да ја носам ка празна е ништо не пишеш у неа, и само на криво ме погледна и ми речњ ок ќе запишам у картон кај мене
За крв и урина ми кажа од старт сама да проверувам секој месец. Притисок никогаш ми нема измерено, ни килажа. Па и веројатно ќе знам ако имам проблем со притисок. Е, за слики од ехо ми е чудно што не даваат, јас од секој преглед се враќам со албум сликички.
Кај мојот матичен се е можно..Охх бре немам друго решение нема избор на гинеколози ми мојот град само овој ми е трет што го менувам...Исто читам дека давале некоја мајчина книшка ни такво нешто сеуште немам лелеле премногу се нервирам како може да се толку неодговорни.
Притисок мери си и сама на 3-4 дена, ќе си пратиш како се развиваат работите. Ако е над 120 мислам треба да пријавиш кај матичниот. Исто симни си некоја добра апликација за бременост, јас на англиски јазик користам се вика Pregnancy calendar. Тука ми ја кажаа. Јас исто како тебе малку бев запоставена од докторите во мкд. Бев со инвитро, приватниот во Систина никогаш не ми кажа што треба да испитам. А кај матичната не одев мислејќи дека кај овој е доволно. Од форумов си дознав дека треба крв и мокрача да си испитувам секој месец пред прегледот кај доктор. Па тој да ги види резултатите. А за притисокот ми кажа една другарка. Има и на интернет напишано задолжителни прегледи за бремените, исто прочитај си. Мораш сама да си внимаваш и да си бараш што ти следува. Не се ослонувај само на докторите, тие мислат дека ние сме информирани и нема потреба да ни кажат.