И јас сум цела во прашања постојано,како ке биде што ќе биде. Дури забегав до таму што мислам од сега како ќе го пуштам да искача,па дека машко дали ке ме слуша да не биде многу немирко Па и се јавувам на мајка ми и и викам, сега те сфаќам како ти било кога шетав навечер,па ме чекаше на прозор додека не се приберам Од сега, па откако ќе се родат и до крајот на животот ќе мислиме на нив,тоа е мајка!
Некои денови боли некои не.... Додека уште одев на работа ме болеше повеке посебно кога ке станев од стол Сега ако сум повеке на нога боли и да се откажав од секаков вид на работа за сега Од сабајле за брисеви и да ги однесам и сега низ Рамстор како запрежна кола сум луге Веке ова ми е 4ти пат да седнам на клупа да одморам душа
Моето жапче ќе прави 5 месеци...принц на мама.Јас станав мама на 40 години.И во систина све ок,се грижеа за бебуш све супер.Дојде денот за домче и јас како и сите вас засегната од најубавата улога МАЈКА,и прво кога си дојдов домче се избањав ама сум се бањала со ќеиф(баш на фемина прашував што се прави кога ќе си дојдам со бебо дома,што треба да правам),и се избањав и се освежив и отидов до креветчето,а таму најслаткото нешто на СВЕТ,и си велам-Леле,што треба сега да правам со бебчево(све зависеше од мене)и си реков на себе-Чекај малку,земи воздух и си реков ќе го чувам ова мало човече,се мачевме за него 5 години и има влакно да не му фали.Поспа малку и го земав,му се насмеав го бацив и му велам-Сене,јунак на мама ајде сега ќе ручкаме и си фати цице си папаше,предходно му сменив памперс,па дохрана и срценцето мое си заспа пак.Вечерта го бањавме со мм заедно, пробав сама,но мене ми се лизгаше од рацете и ми беше страв да не го повредам.И така полека полека си се навикнувавме и си растевме.Бебуш треба да е најаден,пресоблечен и да си спие и расте.Ете мили мои за почеток толку.Мене многу ми помогна на почетокот советот,начин на доење,бањање од систина неонатолозите,све ми објаснија што како и навистина за почеток ми беше олеснето.После си знаев што како самата.Идеална температура за бањање 25 степени,за спиење 17,а во просторијата каде престојува бебуш 23 степени.Што се однесува на потребната облека,мене најмногу ми требаше шпихозни(малку поголемо бројче),памперс бр.1(за почеток),боди на долги ракави(со долги ракави и на откопчување),чорапчиња дебелки (хулахопки и ѕиври не),лигавчиња повеќе,тетра пелени,моч мушами,бањарче,ќебенце и јорганче за зимскиот период и скафандерче(од 0-3месеци) и капче за главче.За почеток толку,а ако ви фали нешто ќе си докупите.Срекна нова и бериќетна година,да поминете со лесно и да ни се множат бебушиве.Секое добро
Фала жени малку се опуштив си велам самата да не си ја донесов болката на главата од шо не знам да седнам. Сеа само шо станувам решив да спијам по цели денови и да збирам сила. Сега кафе да каснам нешто и по ќерка да одам. Ручек покасно ќе правам. @Starlič otide na ctg i ja nema. Ajde daj boze da se javis so polni race
Старлич ја оставија на патолошка Едвај заспав синоќе, осеќав вознемиреност, страв... Сабајле кога станав бетер ми беше.. Седнав да јадам едвај каснав. Едвај најдовме каде треба да дојдам за цтг, ние прво отидовме во онаа поликлиника на главната улица,па не било таму,па ајде барај на друго место. И додека баравме плачев и му викав на маж ми ајде дома да си одиме, не сакам да одам денес, ајде ќе одиме кај Коруноски таму ќе правам цтг. Бев толку уплашена и вознемирена... Дојдовме каде треба направив цтг, отидов кај докторот и на преглед и тој ме праша сигурна ли си дека ти е оваа дата на менструација, викам да. Епа ќе мора да те оставиме, многу си надминала. И ќе пробаме со провокација. Ако бива добро ако не царски. И така си останав. И ручек добив, јадев,лежам сега... Не сум добила провокации, ваљда утре. Инаку немаше ич гужва, брзо завршив. Се надевам дека провокациите ќе делуваат. Па нема да морам на царски, ама здравје.
Охоо ајде мамасита со лесно да ти биде и брзо да се олесниш. Без страв и паники треба да се радуваш ќе имаш бебуш и шетај штом стават провокација шетај да се отвориш брзо. Пиши одвреме на време како си
Женски, среќна нова година! Ви посакувам лесна бременост, да уживате во неа и уште полесен пораѓај,а наредната да си ја дочекате со бебушите во прегратки
I jas sum.izgleda pri kraj registrirani mi se bolki na 7 minuti na ctg , a jas ne gi cuvstvuvam mi se padna doktorka na zamena i samo me zbuni uste tolku .Mi rece idi doma i cekaj bolki na 5 minuti ili moze vodenjakot da ti pukne , mi vika moze ke se porodis deneska moze slednite denovi se nadevam nema za 2 nedeli.I taka sega ke si legnam i ke si se otspijam oti vo momentov ne cuvstvuvam nisto osven sto sum psihicki umorna i zbrkana.
Среќна нова женски @Starlič и @SanelaS Со лесно Мешиња јас пак со кафеново што ми тече. Од вчера навака имам повеќе кафеав исцедок. Скоро 2 недели поминаа од крварењето. Можно е уште да се чисти старата крв? Малку ме фати паника. На контрола сум во сабота ,не знам дали да чекам до тогаш. Да му се јавам на др ќе рече стара крв.. а јас сакам да ме види дали е се добро. Има место за паника? Или да чекам до сабота?
Оди нека те види на ехо, не чекај. Ако нејќе да те прими, оди кај друг доктор. Најбитно е да видиш дека се’ е ок и да се смириш. Од свое, а и од туѓо искуство, кафениот исцедок не е алармантен, ама за да си бидеш мирна, оди нека го ѕирнат бебуш.
@Starlič @SanelaS со лесно на двете. Јас сум царски ако ти е утеха @Starlič и никад природно не би одела колку убаво поминав. Потсвесно и сакав да завршам царски и кога ми рекоа мора на итен ми се олесни. Првите два дена се малце потешки, ама не е нешто престрашно дури и да завршиш на царски. Нека е со лесно кај двете и како сакате така да биде. @Kate Rina 93 да не почна да стануваш случајно или цело време си вц / кревет? Примаш ли прогестерон ?
@Sexybaby86 Се јавив на докторот рече не е опасно,примаш терапија, лежи само, дојди утре да не ти е на мисла ќе те прегледам. Примам утрогестан од 100мг насабајле и навечер, ама ги пијам. Еднаш неделно ме боцкаат со прогестерон. Јас сум крива, деновиве се расправав со маж ми, ептен бев потресена 3,4 дена. И сама си станував, не сакав да ми помага, дека лута . И така. А не смеам да се нервирам ни да станувам
Е тоа е.. и јас чекав гости во 9 месец.. т.е во 40 недела... спремав слава и тоа се сама.. плус пречекав гости после испратив гости собрав се од маса, измив тањири(рачно) пуштив правосмукалка, исчистив, избришав се.. и си легнав. Следниот ден имав закажано преглед на клиника и оп ме оставиа на патолошко за следниот ден да се породам... такви сме ние жените.. сакаме се да стокмиме средиме .. се да биде под конец..
Среќна нова година и од мене мешиња, се што сакате да ви се исполни и сите дедо Боже да не дарува со бебенца Јас во вторникот сабајлето бев на ГАК, ме прегледа Др. Ѓоревска и се смирив, бебето е добро , има плодова вода, протоците се добри и бебчо има 2 кила, матичната за џабе ме исплаши.
Да ти кажам јас до скоро немав машина за садови дека кујната терсене некако и не пасуваше никаква машина ама и најдовме колајот со мм и си ставив и машина. Се родив одкога ја зедовме. Ние и во германија сме и имаме околу 30 гости, плус ако долета некој од швајцарија и италија. Ми се збират мн. Ама мм ми помага многу, спрема мезе салати, пржи, садови раскренува. Ја делиме работата и неможам да се пожалам, сепак одлучивме да не го правиме, само ужи круг ако не сум уште породена. Кафе сок торта нешто ептен ситно мезе и тоа е. Термин ми е на 01.02 а слвата е на 31 јануар. Ептен кнап. Да затоа некни му вревав да спремиме се да биде стокмено, и ајде шо да прави. Сакам после ко ќе се вратиме од болница да си се посветам на децата. Ама ајќе земе мм породилно еден месец ќе биде дома ќе ми помага, стално вели не се сеќирај жено ништо нема да ти фали.