И јас сакам во Плодност во Битола! Но, многу пари е. Некои кажуваат и Струга било ок. Имале многу доктори. А, во Охрид за жал ситуацијата е таква каква што е. За жал Др. Танески замина во пензија. Него сите го фалеа. Господ нека ни е на помош!
Не е ист,подобар е Кај мене болките почнаа 24 часа пред да се породам, на различен интервал и со различна јачина. Почнаа ноќе во спиење, другиот ден мм на работа, јас дома си чистев,правев ручек, попладнето јадевме,се избањав и отидовме во болница. Постепено се зголемуваат,затоа има време да се средиш. Кај мене не беше пукнат водењакот,може и тоа да има врска, ми го пукнаа кога бев 6-7 прсти отворена и после еден саат се породив.
Здраво мамички ајдее јас денеска открив дека имаме полн месец. И сме среќни и не знам какви радосни за новоста но уште некои планови не исполнети околу венчавање натаму наваму значи поранивме и малку сум нервозна јас. Многу сакаам деца многу и сега не знам дали да се радувам... Вакаа ајдее Ве молам за некои совети за вакви почетници што не знаат ништо ? Фалаа однапред
Пишав и во тема второ тромесечие од бременост, но овде побрзо ќе добијам одговор. Што точно се гледа на вториот скрининг? Утре треба да закажам.
Јас денес бев на преглед и машала моето девојче пораснало 3200 рече док... Цтг мирно и вика не ми изгледа дека скоро ке рагаш сега сум мирна до наредна недела Ви посакувам убав ден на сите мешковци @Lorins Честитки мајка здрави живи весели
Јас сум со царски ради миопија. Но кај мене во текот на бременоста диоптерот многу се зголеми. Иако ,да знаеш , често гинеколозите знаат да негираат. Демек не менува за пораѓајот. Јас си имав мед.белешка од офталмолог.
Има време ќе се сврти Само опуштено, позитивни мисли -позитивен живот Фала му на бога, уживајте Така е, во право си , секоја жена е различна. И секој различно ќе помине, само се да е во ред Отварањето секако душо нема да го сетиш, тоа не се сеќава. Ајде опушти се, веќе 9ти влегуваш, само со лесно Да ,кај мене цела недела испаѓаше по малце, и после испадна една поголема количина, и не мора да биде со крв. Тоа значи дека пораѓајот е блиску, од неколку часа, до недела дена. А болките не се секирај, нема шанси да не ѓи познаеш Така и треба Како си ? Како се осеќаш ? Уште колку после нема да можеш да спиеш и да се облечеш сако да знаеш Ама за убаво е тоа И мене матичната ми кажа дека скоро сите се замотани околу папочната, нормално е тоа, таа е долга, а оно внатре прета се врти..ништо страшно
Poveke nemam pozicija za spienje pocnav da spijam sedejki a okolu mene milion pernici.Go cuvstvuvam sekoe dvizenje kako boksovi niz stomakot, sega povtorno udari imam i nakaj zeludnukot .Mi se grci stomakot mi stanuva tvrd , nozete oteceni i mislam deka samo so papuci mozam da odam, imam i zgolemen iscedok.Veke koga odam nakaj wc mislam deka i lupa treba da si nosam analiziram se pri brisenje dali e cep, dali ima krv i slicno.Drugi bolki nemam vcera zemav i se srediv mislam deka na kraj i na carski ke zavrsam ako ne se porodam naskoro zaradi goleminata na plodot.Si fantaziram veke sekoj den sto i kako, sakam da bidam pozitivna ama.ne mi odi mislite mi begaat i kon toa kako ke se snajdam koga ke.mi pocnat bolkite, kakov ke bide poragajot i dali se ke e vo red so bebeto.Od site strani prasanja koga ide bebeto, lele kollku ti e golem stomakot i uste po nekoja babina devetina koi probuvam da ne gi slusam i direktno da hgi stavam na ignor.Izgleda sum cuden karakter i panicar ama za zal od ovaa koza nemozam da izlezam.
Хааххахахаха Како шо кажа @ddevojce погоре Како нова хахахахаха , немој да се гледаш во огледало и ќе ти биде истата
Иначе мајки сте носеле после пораѓај појас или мидер и дали планирате сега да носите? Ефикасност? После колку време се става или нема врска тоа може и одма? И докторите имаат различно мислења на оваа тема
Сето тоа е нормално за 9 ти месец, тежи ,бутка..мислите среди си ѓи, со негатива не правиш ништо. А тоа шо другите коментираат претпоставувам како ти е .. ама поарно батали ѓи, немаш аир од нив
Здраво трудниви. Јас конечно после 2 неделен одмор во Мк се вратив во Гр, почнавме со школо од денес и полека се враќаме во нормала и со старите обврски. Јас се дувам, бебушка си расте, времето си тече, јас ништо немам спремно уште и така сега лека полека ќе почнам со купување работи за бебушче, чекам една другарка да ми испрати многу работи од нејзиното бебче што има нови неотворени па и стари, немам проблем, сама ми рече да не купувам ништо дека таа ќе ми даде се од нејзиното, во септември се породи таа, а јас во Март здравје ќе родам и таман работите што не и се фаќаат ќе ги пакува и ќе ми ги праќа. Јас ги дадов сите бебешки работи после годинка кога направи второто, имав 3 големи полни кеси и џабе место ми зафаќаа си викав на 3то нема да одам, гледаш како е непредвидлив животот и не знаеш наредниот миг што ти носи....ај да не зборувам околу тоа пак. И така за почеток ништо немам и како разговаравме со пријателката таа ми рече да не купувам ништо дека се ќе ми даде таа за почеток, па ете сега е време да почнам со спремање. Не знам дали е рано, имам уште 2 месеци до пораѓај ама па и ништо да немам спремно не можам... И така. 9 кила се имам поправено до сега, другата недела ќе закажам на гинеколог и кој ќе го слуша кога ќе ме измери, претходниот пат 3 кила за месец дена имав ставено и ми рече многу се, наредниот пат вика не сакам ни 1 кило да имаш ставено, е ај не ставај сега за празниците де, како да не јадам, кој се чини тие денови се се јадеше А со другите ставив по 18 кг до крај. А овој др сега уште на почеток ми рече 1 кг месечно е доволно ајде преку сила 12 кг до крај ништо повеќе Ај да видиме. Треба диета сега малку, стварно многу се јадеше во Мк, пастрмајлии, пици, баници, буреци, а благо?? Ооо колку јадев еклери, индијанки, торти... ама ми се јаде многу благо бе жени, така и во претходните бремености исто многу ме тераше на благо... Офф ај да сме живи и здрави, здрави прави бебиња да донесеме на свет па ќе слабееме после, со доењето се слабее многу, барем јас ослабнав скроз кога доев. Ќе видиме сега како ќе биде
Јас носев мидер ама ме стегаше многу и не можев да го носам. Повеќе кога излегував го носев да ми ја стегне половината и мешето оти беше опуштено и големо на почеток после пораѓај ама ми сметаше и кога како не носев стално.
Дали некоја од вас пие цинк за време на бременост? Јас пијам цинк од 10мг скоро три години, многу ми помага да не се разблувам. Еднаш кога го прекинав за пауза се разболев си добив и стрептокока во грло. Од тогаш немам прекинато. Арно ама гиникологот во 8ма недела ми рече прекини го не ти треба. И еве сме 16та недела, носот тече, затната сум, омалаксана. Утре ќе одам на преглед и ќе и кажам да продолжам да пијам. Не знам дали може да се испта некаде дали имам дефицит на цинк? Зошто очигледно дека имам....
Оф ова за капутот јас си купив во 7ми јакна као 1 бр поголема ама златната ни до средина на 8ми не ми истера па купував накнадно и шал од овие големиве како кебе што се и си правам комбинација откопчана јакна и шалот на дупло преку мешко Ке си весламе уште ми се чини инаку и јас за станување мн ми е тешко исто и облакање обувки ако не се патики да се лизнам во нив се друго со асистенција на некој околу мене