Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23

Глуварче ти посакувам со лесно нека биде и се да биде во најдобар ред :* позз

На gluvarche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Девојки јас правев тест пред два дена и излезе позитивен :inlove: :inlove: :inlove: Имам закажано за на гинеколог другата недела.Некако сум мн возбудена,незз што ке биде,дали ке види гинекологот нешто или сеуште е рано :^) :^) :^) Цела сум во ??????

На slimy и Agrona им се допаѓа ова.
  3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    gluvarche добре дојде во клубот нестрпливи мајки, мрзливи бебиња! :lol:
    Еве ме и мене 39 + 2 со спуштено меше, а бебуш нема абер да излезе.
    Јас вчера бев на ЦТГ немам никакви болки, докторката ми правеше и вагинален преглед, не сум отворена, другото се е како што треба, само ете бебињо не сака уште да излезе.
    Докторката вика за недела до 10 дена ќе биде.
    Утре сум пак на преглед, ќе видиме до утре дали нешто ќе се смени, што искрено се сомневам.
    Јас знам да се нашалам дека моево во мај ќе го родам. :)

На SimonaTino, gluvarche, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Прво ти честитам чим на тестот се покажало позитивно тоа значи дека во тебе веќе расте бебушко.
    Второ кога ќе појдеш на гинеколог тој/таа ти ја потврдуваат бременоста и ти кажуваат дали плодот е укотвен (јас така понародски си го кажувам :) ) во матката. Што значи не е ништо страшно тоа е убава радост и убава т.е најубава вест. Прегледот е вагинален инаку да си знаеш.
    Немој да се плашиш уживкај си. ;) Ти посакувам лесна и убава бременост.
    Поздрав ! :hai:

5. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Честитки tincemajmunce!!! :) Еве јас како најтазе трудница на форумот :P ќе го споделам моето искуство, бидејќи скоро ми беа првите прегледи.
    Јас направив преглед една недела откако дознав (4 недели и 4 дена) и имаше само гестациска кеса (една голема црна точка во која треба да се развие бебето). Всушност беше многу рано за да се види ембрион, а уште помалку срцева реакција. Јас бидејќи не видов ембрион почнав да си се фурам дека нема да се развие и други паники, но се си беше во ред и на наредниот преглед на 6 недели и 5 дена си го видов бебето....му го слушнавме и срценцето... :inlove:
    Убаво би било да ни пишеш која недела си за да можеме да ти кажеме што да очекуваш на прегледот. Во секој случај, ако си 6та недела можеш да очекуваш и срцебиење, но немој да се вознемириш ако тоа не се случи веднаш...имам читано дека многу мајки срцето го слушнале дури во осмата недела.
    И честитки уште еднаш и лесно да си ги поминеш наредните 9 месеци! :inlove:

6. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292

Искрено точно незз која недела сум,по календариве на нет што имам проверено ми кажува 4 недели и некој ден.Требаше да добијам до 17 месецов ама не добив и на 19 си направив тест и ми излезе позитивен :inlove: :inlove: И се јавив кај матичната и ми закажа преглед за другата недела.Па ќе видиме што ќе ми каже кога ќе појдам.Ти посакувам убава и лесна бременост.И најубави труднички денови. :*

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Луѓе, дали некоја од вас има болки на стомакот надворешно? Јас понекогаш имам болки на одредени места кога ќе се допрам. Дали е тоа нормално? :?:

8. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Ајде мамички да ве замолам јас за помош.Ви кажав дека пред некој ден направив тест и ми излезе позитивен.Во среда имам закажано да одам на гинеколог ама еве вчера и денес ме боли стомак доле како за добивање и имам зголемен исцедок.Па би сакал да ми кажете дали е нормално бидејќи ми е мн страв. ;( ;( ;( .Ви благодарам однапред

9. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Без паника, тоа си е нормален симптом на почеток на бременост, се шири матката и од таму тие болки. Зголемен исцедок, зависи од организмот, можеш да имаш во текот на цела бременост, ама понатаму ти следуваат тестови така што ако имаш некоја габична инфекција ќе ти препишат вагиналети и ќе се лечиш. Без страв, сите поминавме низ тоа :)

10. tincemajmunce

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Фала ти најмногу одвај ја дочекав оваа вест затоа ме фаќа паника,а пред скоро еден месец правев пап тест и чиста бев како солза.А за исцедокот од секогаш сум имала ама сега некако е повеќе изразен.

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    ne se grizi kako so ti rece jeny normalno e. Jas preku celata bremenost edvaj na gaki navaksuvav..zgolemen iscedok..abee cesmaa..normalno e i bolki i iscedok.samo miruvaj

12. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Не се грижи и јас имав болки и сега на моменти имам. :) Исцедок сеуште имам. Инаку резултатите од приска се добри. Во понеделник сум на скрининг, би сакала да го видам полот на бебчето. :inlove:

13. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Ау па ти, штом си правела пап тест не треба да се грижиш ;) Јас не сум го правела, ама во 12 недела треба да направиш брисеви па ќе си ги видиш резултатите. И кај мене беше се во ред ама некогаш знаеше да ми потече малку повеќе исцедок, докторот рече нормално е да лачи повеќе во тек на бременост, битно е да не менува боја и да не мириса лошо. Инаку не сум имала досега некои проблеми со јак исцедок ама еднаш ми се деси, веројатно од што бев настината па многу ми помогна што се подмивав со чајче од камилица со едно лажиче сода бикарбона. Со тоа можеш барем да го смириш, секако од тоа не можеш да си наштетиш. Викаат дека и при крај на бременост се зголемува тој исцедок, гледам и кај мене деновиве појачува, веројатно пак е време за лекот со камилица и сода :lol:

14. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Еве ме и мене со денешните новости!
    ЦТГ денеска покажа дека имам болки, искрено јас не ги чувствувам.
    Вагиналниот преглед повторно ист, отворена сум само врв од прст и сум доле многу тесна.
    Бебето е тешко 3700, крупно бебе, а мама е доста ситна. Од таа причина докторката ми кажа дека спонтано веројатно тешко дека ќе се породам.
    Искрено малку се разочарав, но тоа е што е. Ако било пишано да раѓам со царски, така ќе родам. Од пишаното не се бега.
    До вторник ако немам болки, не ми пукне водењакот и не прокрварам, во вторник ќе прецизираме што ќе правиме.
    Инаку веќе знаете дека цела бременост за полот различно ми кажуваа докторите. Некоја со слично искуство како моево?
    Последниот скрининг кога докторот рече дека гледа тестиси, јас бев 100% сигурна дека е момче.

Е денеска сопругот ја праша докторкава за полот, докторката рече дека не гледа ни куре, ни тестиси.
    Дури и ме праша дали докторот бил сигурен дека гледа тестиси?!
    Рече ај да не кажам и јас со сигурност што мислам, нека биде изненадување до самиот крај.
    Или моево бебе ужива да се мајтапи со сите или толку ни се стручни докторите.
    Што и да е, да ми е здраво и живо и јас со лесно да поминам. Сега само на тоа мислам!
    Поздрав мешиња, па очекувајте ме наскоро со нови вести! :)

На Agrona, zalosna, gluvarche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    мамички а од која недела треба да се оди на прво ЦТГ? Јас сум 29 недела и не знам кога треба да отидам.

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Рано ти е за ЦТГ, првото е во 37-38 недела. :)

17. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    Jagoda123 искрено не ми се верува дека во ова време на усовршена технологија сеуште др. немаат сигурен став за полот на бебето :x али во секој случај интересна ситуација имаш на неизвесност 8) што и да е ќе имаш убаво изненадување :inlove:
    за начинот на пораѓај ете ксмет значи човек не може да биде сигурен до сам крај, што и да си планирал може да се смени, битно се со лесно да помине па како и да е ќе се олесниш и ќе се гушкаш со цуцко/а ;)

ние си тапкаме во место ....... без никакви симптоми , од пораѓај ни П, сите од околу малце и притисок ми прават од што се нестрпливи и почнаа да ме нервираат, ко од мене да зависи :tmi:
    прашањето : уште не се породи ? почна да ме нервира али тоа е , трпение спасение, колку треба ќе си чекаме

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Мешиња јас имам кафено на гаќите.
    Што да правам?
    Докторката ми кажа ако ми пукне водењакот, ако видам крв или имам болки да одам на гинекологија.
    Ама друга докторка ми кажа ако видиш кафена крв не панички тоа значи дека започнало отварањето.
    И ѕвонам на докторкава да ми каже што да правам, не ми крева.
    Јас сум во паника!
    Бебушко си мрда, немам никакви болки, збунета сум! :worried:

19. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Можно е да ти паднал вагиналниот чеп, очекувај болки наскоро. Мене кога ми падна појдов до гинеколот ме прегледа и ми рече ова е за на цтг и ме прати на ГАК. Неколку дена после тоа се породив.

20. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    40.720
    Јагода можно е и да е од вагиналниот преглед ;) тој кафен исцедок
    Како и да е .. незнам зошто би ти рекле дека не можеш природно да се породиш
    како прво тие мерења не се многу валидни, може бебето да е и помало/поголемо од тоа мерење
    Јас исто сум мн ситна , 155см одприлика сум, па со првото се породив природно
    а родив ни помалку ни повеќе бебе од 55 см, и 3430гр. Без никакви породилни повреди .
    Бабицата вчера на часовите ни објаснуваше дека многу е битно и да ти се погоди бабицата на пораѓајот.
    Јас стварно незнам дали на докториве во Мк им е полесно да се решат за царски и не се трудат многу околу природниот пораѓај :^)

Сепак царскиот е операција , не е исто .... сепак е рана ,на која треба и те како да се пази после пораѓај ,да не се крева тешко и сл.