Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Исто како кај мене што беше првичната поза, газето доле. Добро што ти дозволиле царски. Мене категорично тогаш ми одбија во таа положба царски, како непроблематично за природен го водеа. Спуштањето на бебето од страна ба бабиците/докторите и јас немам пријатно искуство во сеќавање, и јас не се нафатив:doh:.
    Не е опасно, само најнепријатно чуство што некогаш сум го имала...
    Се ќе биде во ред со царски:!:
    Која недела си?

На Girl-Rabbit и Dikinzi им се допаѓа ова.
  2. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Мешиња јас малку повеќе настинав.Пијам чајче,супи,јадам лимон но никако не поминува.Очите ми солзат,нос ми тече премногу како вода а од денес почнав и да кашлам.
    Бев на лекар ми даде сируп на природна база за кашлицата но во три аптеки прашав ми викат дека не бил за трудници бидејќи имал темјан,а темјанот бил штетен за плодот.А кога бев на преглед убаво прашав дали се пие во бременост...
    Вие што пиете за кашлица?

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @maaitka, да на први фебруар ми е последен термин има уште време да се сврти.
    @danichap 36+4, а тоа башка што е непријатно. Ми покажаа како го изведуват тоа, но тогаш многу повеќе претискаат вртат те местат.
    Ситуацијата не е ризична, само бебето е карлично завртено и високо лежи. Ризични се опциите што ми ги кажаа.
    Бебето е карлично и ако не се сврти до крај мора да се прави царски рез. А царскиот е веќе со закажување, кога се знае каква е ситуацијата.Опциите што ги спомнав горе се ризични. Можеби ќе успее вртењето но не е гаранција дека ќе остане во родилна положба оти имам многу вода и затоа бебето се врти често и е многу активно. Ако на денот на царскиот е во родилна положба тогаш го откажуваме терминот. Ако пред терминот се сврти во родилна положба пак ќе го откажеме терминот и ќе се чека на нормален пораѓај. Исто ако му слегне газето у родилниот канал може природно да се породам нели карлично да го родам ама пак има ризик за бебето да не заглави. Помагала како вакуум и тама тие клешти за влечење исто играат улога ама не е етоа тоа ако заглави бебето, може да биде повредено. Затоа царски рез или дај боже да се сврти па природно.

На kavadar4anka, maaitka, LadyC и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    3.026
    Мене докторот ми рече дека за кашлица смеам сируп од исландски лишаj.Но се решив со помош на чаеви и прегорен шекер да jа надминам настинката.Буквално не можев да спиjам од што кашлав.
    За сирупот прашаj гинекологот или во аптека,не сум многу информирана во врска со тоа дали има негативни деjства.
    Со помин:)

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    125g шеќер и 1/2л пиво напраено како сируп.
    Истопи го шеќерот додека не се направи како карамела, терни го од на оган и додај го пивото па врати го на рингла и мешај да се соедини ,15-20 мин нека се куват додека не заличи на мед.
    Една лажица сабајле, една на вечер и како нова. Слободно можат и мали дечиња од тоа.

На Thallia, eta и Dikinzi им се допаѓа ова.
  6. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Јас баш кај Обедникоски сакам да отидам , 25+0 сум имам време но барем да ми ја следи бременоста до крај , штом втор скрининг е 3000 значи ехо би требало да е поевтино хахаха

На lavinija28, elenaklasik и BY<3 им се допаѓа ова.
  7. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Мислам дека 1200 е ехото

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.281
    Одам кај Љушевски и обично ехо и за скрининзи. Друг доктор нема во Охрид, не познавам за вакви прегледи. Еднаш додека чекав едни битолчанки беа тука, и во муабет со сестрата ѝ велат дека специјално се дојдени кај него, многу добар апарат имал. А исто гледам и од други места и држави доаѓаат.

@Milicka* нит доктор нит бутур. Уште сум опуштена, ехее...(poolparty)Наредно морам да прашам кого да го изберам, како оди договарањето, ништо не знам цц.
    @Kallias2 , ваков користам, во парфимерија го наоѓам. :)

На maremaca29, Milicka* и Kallias2 им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    @ddevojce рано е. Во тие недели сите три ми биле карлично. Голема е веројатноста само да се сврти. Во оваа недела јас не би се ни нафатила они да го вртат бидејќи има многу до пораѓај, може пак да се врати.
    Како и да е. Не е ништо ризично таквото носење, не се плаши. И ме притискале врз стомак да го вртат, и со ќебе го вртеле, и со вакуум ваделе...знаат што прават. Опушти се, во сигурно раце си.

На kavadar4anka, dunika, Girl-Rabbit и 5 други им се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Да, затоа не се нафатив оти тукушто влегов во 9, а плус има време да се врти уште. Пример и со надминат термин (во родилна положба) ако бебето не излезе се оди со провокација, ако не делува провокацијата тогаш пак ќе биде царски. Значи со царски во секој случај го вадат бебето ако нешто не е како што треба. Така да се опуштив малку, позитивно, стопати досега пишев на родилките тоа бебе мора да иЗлезе или природно или царски, па така си велам и за мене сега.

На dunika, Girl-Rabbit, Scorpio87 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Јас мислам дека немаш мака, барем не уште, верувам и покрај плодовата вода оти ја има многу, и тоа е уште мало па може по слободно да се врти. Ќе си се намести ..тоа знае како треба :D

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    За првото бев со надминат термин, пукна водењак но не се отварав...или пребавно. Ставија провокација за малку да убрза.
    Е не е доволно само да се отвориш, мора и бебето да е спуштено и наместено....кај мене се имаше свртено и горе беше.
    Па мораа мануелно да спуштаат.
    Молев за царски:tmi:, не ме однесоа. На крај со вакуум го извадија.
    Они проценуваат.

На Girl-Rabbit и ddevojce им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.479
    Допаѓања:
    7.067
    Се ке биде океј тие ќе проценат од моменталната ситуација и така ќе постапат.
    Имам едно прашање за некои што имаат искуство или што читале некаде , читав дека може плодовата вода полека да истекува и да не се забележува . Што се случува во таа ситуација ако не се појават болки во меѓувреме и не се појавиш на лекар , што може да се случи кои се последиците .

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Сите три пати беше како кофиче вода да протекува. Значи не чаша...така баеѓи повеќе, и топличко. Имало до пораѓај скоро цел ден од тој момент.
    Така да ако немаш болки не се ни отвараш најчесто бргу, посебно прворотка.
    Истекувањето не е некоја капка, многу повеќе е. А болките почнуваат како нагон за голема нужда, карлицата, опавчето, баш како менструација, па стомакот... после се знае. Се гледа на саат. Во правилни интервали, со намалување на растојание се зголемуваат болките.
    На пример првиот пат болките се на 7 минути. Вториот час на 5 ј се појаки. Третиот на 3минути и уште појаки...
    Не го утнуваш моментот, ќе боли:D

На Lorins, green.eyes, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Преглед со ехо (абдоминално и вагинално) е 1500 ден :)

На Thallia и Milicka* им се допаѓа ова.
  16. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Ке си закажам месецов па ке споделам и мое искуство за Обедникоски :*

На elenaklasik и lavinija28 им се допаѓа ова.
  17. MumToBe

MumToBe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2019
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    433
    @ddevojce ајде без грижи, како ќе биде така само да се роди живо и здраво, од тоа поважно нема :inlove:

Јас денес 4 пати имам потечна столица, дали може е некој знак или јас сама ди барам знаци?

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    319
    Јас пиев линекс кога имав така во бременост течна столица.. Сега веќе во последново тримесечје па тврда имам, може од капсулите за железо. Кој месец си?

На MumToBe му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Од вчера вечер имам тапа болка во лева препона, како некој лошо да ме стиска :) се надевам не се породилни болки а само буцко си расте. Во петок сум на контрола и ќе збудалам до тогаш ако ме боли. 35 полна недела сум од денес.
    Имала некоја слични болки?
    :*

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2016
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    319
    Ехееее, во препони, срамна коска, колкови... Мислам дека е нормално :) 31ва недела сум ама од поодамна ги имам болкиве

На Dikinzi, Ann.loves.you, Филотеа и 1 друга личност им се допаѓа ова.