Не ми крварат еве добив зелено светло од гинеколог да одам на забар па закажав ќе видиме можно е да имав некој минимално расипан заб,што сега најверојатно многу побрзо се дорасипал бидејки беше непланска бременоста и немав време да си ги средам забите затоа сега ќе го јадам користам и лакалут и онаа повеќе ми помага sensodyne
@Enci200 @Bella* @Ann.loves.you За забите еве ви совет доколку болката ви е само од гингива при тоа истата крвари при четкање /допир, може да пробате следно :при миење на заби (сем што прво треба да употребите конец кој на моменти ако ви е воспалена гингивата може и да ве боли) поставете ја четката пола на гингива(мевце/непце) пола на заби и четкајте во правец горедолу така што ке ја четкате и гингивата која притоа ако е воспалена ке крвари и може малку да боли но сето тоа ке ви доведе до олеснување. После четкањето мн добро делува да гингивата цела ја премачкате со масажа со NBF гингивал гел (го има во подобро снабдени аптеки) малку е поскап околу 400 и кусур но вреди за парите. Со овој гел со масажни движења со чисти прсти ја минувате цела гингива и оставате некои 15 мин да делува (може да плукате не измивајте) гелот е на база на прополис и од искуство како свое како и од пациенти помага многу. Доколку не можете да го најдете овој гел има и поефтина и пораспространета (но не толку делотворна) варијанта се вика Гингивал гел. И со овој процедурата е иста Се надевам дека ке ви биде од корист мојот совет
Земете си ваква четка. Поскапи се ама воопшто нема да ви крварат непцата од оваа. Ги има во аптека и во ДМ. https://images.app.goo.gl/3sdUEBFmi3LD7N9Y8
Фала ти многу на убавото објаснување,јас така четкам баш како што опиша и многу ми крварат и пример има едно место меѓу кецот и двојката како балонче ми е отечено и од тоа посебно мн си тече,дури и да го допрам.. Пробував гаргара со жалфија,незнаев дека може вака нешто да се користи друго во бременост. Може и четката што ја спомна @Butterfly1107 да ја земам да пробам.
Нема на што А тоа балонче ако е лоцирано веднаш над забите може да е од воспаленост на гингива а ако е погоре кај што се корените може да ти е некој заб со процес па ке треба секако да се консултираш со колега
@Bella* ако ти поправаат заби со анестезија, треба да ти стават безадреналинска. Таа е безбедна за трудници, за обичната не знам, нека каже некој стручен во тоа поле Јас во првата бременост поправав 3-4 заби и во сите прилики забарката користеше безадреналинска анестезија.
Леле нека ни се живи и здрави само,мене паники ме фаќаат мојава е струја ,мн немирна и плачка како ќе успеам се да завршувам со 2 деца ...
Мила јас пред бременоста имав мигрени, јаки главоболки што за среќа сега ги немам. Ама ги имав на почеток на бременоста, до кај 3ти месец и не пиев ништо туку сама си ја масирав главата, си ја кубев косата, мачкав реумагал, и си врзував крпа со ракија. Кога можеа маж ми и мајка ми ме масираа и на глава и на вратот и ми олеснуваше. Ме држеше по неколку дена така. Може и тебе ќе ти исчезнат.
Ќе се фатите за работа и вие одма после Не зборуј за паниките Ќе се советуваме како ќе не биде Стално му викам на маж ми..он ми вика шо се сеќираш, како бе..кој ќе мисли пак дали е гладно, жедно, му се спие не му се спие.. Па да се научи да седи, да лази, па да прооде..аааааа
Zenski utre treba da odam na transfuziologija za d dimeri i hemostaza vo 10h,a terapija pijam vo 9,pa sakam da ve prasham za sovet i od vashe iskustvo dali ja zemate terapijata.Neznam,ili odkako ke mi zemat krv da se napijam.Iaku pijam cardiopirin,metilirana folna,metiliran b12,b kompleks,vit.C 1000,vit E 400 i estrofem