Лажна тревога! Бев на гинекологија, пак правев ЦТГ покажува дека имам некои болки, правев и вагинален преглед уште еднаш. Докторката ми кажа дека кафениот исцедок е од денешниот преглед, а болките кои ги чувствувам сега, се затоа што главата на бебенцето е многу доле, па притискала. Не сум отворена, ништо не се сменило. Сепак ќе си почекаме уште малку. Инаку остана на тоа дека ќе пробаме прво природно, па ако не иде така, тогаш царски. Не знам што ќе биде, сега искрено не знам каде ми е паметот. Доста ми е за денеска, одам да си легнам и да си го гушнам мм Добра ноќ и ви благодарам за одговорите!
mila jas sum so spontan poragjaj bebuska ne sakase da izleze,deset dena po termin ja rodiv.mi stavija cep da se otvaram i bolki da imam.i jas sum tesna vo kolkovite pa rodiv.plus mene mi rekoa deka ke ja rodam okolu 3500.denta koga me zadrzaa mi rekoa deka e 3400 a u stvari ja rodiv 3195. Kilazata na bebeto e samo pretpostavka.taka da kiga ke dojde denot togas ke gledas da rodis nema da mislis na niszo dr
Најпрво им честитам на сите што ги видоа двете цртички јас сакам да си прашам како се пие фолната киселина, сабајле на вечер, пред јадење по јадење ?? И уште едно прашање .... Веке одам накај 5та недела, оваа недела ке одам прв пат на гинеколог ама ете не ми се јавило никакво прокрварување, нели треба да имам заради прикачувањето на плодот за матката, нормално е да не прокрвариш?? Читам дека сите имаат по нешто па некако чудно ми стана, уште немам нагон ѕа повраќање, само отечени гради, болки онака како ѕа пред доаѓање...што мислите во ред е ?? поздрав мамички и имајте убав денн
Јас ја пиев по ручекот фолната, тоа се витамини кога и да ги испиеш во денот нема штета ти оди си на гинеколог , да видиш за срцева реакција, можеби гинекологот ќе ти даде и нешто др да пиеш,јас би ти препорачала да си го прашаш лекарот и за калциум,сега бебето ќе зема од коските не мајката па често многу жени имаат проблем со забите. Јас цела бременост земав железо,фолна и калциум , немав никаков проблем и крвта ми беше добра но сепак препишуваа калциум прашај си за ова калциумот. А за крварење , немав ни јас , само имав чувство на почетокот дека секој момент ќе добијам и ме болеа јајниците потоа тоа се изгуби ниту повраќав ни ништо само одвреме навреме имав главоболки
Леле што убава бременост блазе ти би сакала и јас така да немам нагони за повраќање но мислам дека ке има нешто бидејќи пред 2/3 месеци железото ми беше ниско(пиев сваштарии и тот хема, цвекло..повеке здрава исхрана ), ама ке си кажам се кај гин. да ми препише да ујачам малку епа фала многу на одговорот
Срцка таа многу ти се собрало ама не се грижи само да е здраво и живо душо машко-женско пак највеќе ќе си го сакаш,уште повозбудливо вака неизвесност до самиот крај додека не си го видиш те чекаме во породилни приказни само со лесно да ти е поздрав
Добар ден на сите Мене одамна ме нема, имав обврски и случувања на тони, од време на време читав што се случува. Им честитам на сите нови трудници, да им биде со лесно со што помалку проблеми и стресови. При крај сум на 12-та недела, и до синоќа се' беше во ред. Немав никакви проблеми, ниту повраќам, ниту ми се гади, си функционирам сосема нормално.....Имав пренапорна недела, правевме регистрација во саботата, и напорот си го зема данокот. Прокрварев синоќа, за среќа се' се заврши добро. Отидовме веднаш на Клиника на дежурен, ми ставија инекција Прогестерон, ставам вагиналети Утрогестан, и сум на боледување Битно дека бебeто е во ред, било малку раздвижено Препорачаа да мирувам, да лежам што е можно повеќе..... Тоа малку потешко ми оди, во живот досега не сум била во состојба да морам да лежам и да мирувам. Ама тоа е, ме предупреди синко да успорам малку со темпото Убав ден на сите
Jagoda123 смири се и уживај....моментот кога ќе дојде само биди подготвена и тоа е тоа...мислев психички. со лесно само нека е
ич да не се секираш.јас сум 155 висока и немам широки колкови и за двете деца ме припремаа за царски па ги родив природно 3250едното и 3600 другото.раганјето е природен процес доволно изрегулиран да си се прилагоди телото како треба во тој случај.слушај само што ти кажуваат бабицата илекарот ,не паничи и диши правилно.со лесно....што влегло ке излезе....
Јас во текот на целата бременост не пиев фолна ама ич сега чудно ми паѓа гледам сите трудници пиеле само јас не ок како и да е си знае докторот 2013 и јас немав никакви симптоми дури и незнаев дека сум бремена се до 8-мата недела кога почнав да чувствувам чукање на срце во стомакот ( тогаш почна и срцевата акција на малиот палавко ) инаку мамички мене до утре ми е терминот за пораѓај а јас сеуште немам ниту болки ниту било какви симптоми за пораѓај ... во четвртокот бев на ЦТГ и вагинален преглед и болки сеуште немаше а бев веќе еден прст отворена .. свекрва ми вели ако не добијам болки до задутре ќе е породим со провокација бидејќи не сака да ризикуваме ... мислите дека треба да бидам загрижена околу ова или нема место за паника ?
Јас се породив 2 дена после термин, а цела недела шетав со 4 цм отворена. Има ли некаква индикација па да мора со провокација? Ако нема почекај природно да си добиеш болки, бидејќи имам слушнато дека болките со провокација биле поголеми (а верувај дека не се за потценување и природните ). Незнам каде ќе се пораѓаш, инаку на ГАК чекаат недела дена после термин ако не добиеш болки тогаш провокација.
само да потврдам дека со провокација е 10 пати поболно и контракциите се понеправилни.првото го родив со природни болки а второто со провокација на договорено со докторот .стопати полесен ми беше првиот иако прв порогај се е спонтано.а вториот болен ,немаш време да издишиш од контракции.побрзо е многу ама и поболно.ако си прворотка и ако нема сериозни индикации за присилен порогај не ти препорачувам.5 дена по термин се породив првиот пат.со лесно
За да се породам побрзо, и додека ми се врските на смена, ми ставија провокација...во еден момент апаратот покажуваше болка 104% Искрено незнам што е подобро, дали вака побрзо и поболно. Или поспоро и нешто малку поболно.
мајчички, вие последниве три, гледам уште сте активни на темава, баш ме радува, ви фалат стомачињата изгледа Како порачани ми дојдовте да ве прашам до кога го пиевте магнезиумот? Јас сум веќе 33 недела, немам проблем со грчеви и незнам дали воопшто треба да го пијам?! Гинекологот ми рече магнезиум до крај на бременоста а мамавитот и понатаму се дури дојам, ама мене некако осеќам магнезиумот излишни ми се. Кое е вашето искуство?
Zdravo.Jas sum 38+3 bremena so prvo dete.Terminot mi e 4 April.Ne cuvstvuvam nekoi posebni bolki kako najava za poragaj,samo pred nekoj den ,za kratko pocuvstvuvav slabi menstrualni bolki.Obicno velat deka prvorodkite ragale okolu terminot, duri I posle term in.Ocekuvam vashi iskustva.Fala odnapred
Не се знае кога бебето ќе сака да излезе ти си веќе во 9ти месец па така да очекувај да излезе а и менструалните болки можеби се некој показател си била ли досега на цтг? Мене термин ми беше 12 април ама ќерка ми брзаше да излезе на 26 март јас немав никакви болки , само тој ден пред да се породам бев да мочам и на гаќите видов зелено како леплива течност беше а а по 10 мин и водењакот пукна и за 5 часа се породив
Da,bev na ctg ama rekoa deka nema nikakvi kontrakcii.Mesheto cesto mi we stvrdnuva ,nekogash no vrvot na prstot me mozam dago stavam na nego
вистина е дека фали мешето а посебно мрдканјето откако се породиш.го следам форумот редовно,посебно кога се доиме со синко, можам да си го пополнам времето додека тој лапка.па така одвреме навреме читкам и во оваа тема што се случува.магнезиум пиев скоро до крај 37-38 недела оти имав многу грчеви во нозете и рацете,а мамавит ги пиев три месеци откако се породив.сето по препорака од лекар.ако мислиш дека нема потреба прекини ги .
Мамички убав ден од мене Малку сум исплашена, па да слушнам дали некој има искуство како моето. Впрочем откако почнав да ги пијам капсулите за железо хеферол врзани со ц витамин изметот ми е црн Дали тоа е како последица на капсулите или треба да се обратам прво кај матичен општ лекар, а после таа да ме препрати некаде на испитување? Инаку ние сме 17 недела и еден ден, одлично се чувствувам, гадењето полека поминува ама не и поспаноста Ве поздравувам и споделете ако имате искуство
Немај гајле, нормално е, тоа ти е од железото. Мене така ампулите Тотема ме мачеа, тврда столица и темна боја на изметот. Сега пијам шумливи таблети, последната крвна слика ми беше добра веројатно имаат добар ефект за мене и од нив немам проблем со столица. Тоа се шумливи таблети фе + Ц витамин и не ми прават вртоглавица како што се случуваше со Тотемата.