Мене ме боцнаа на Гак една тура и ништо страшно,нормално е да не е активно бебето после тоа пак ке е ок. У случај да се породиш порано е за да диши самостојно-зреење на бели дробови. Јас сум со слично минато па сепак оставам на докторите.
Ако имаш ризик од предвремено породување да си ги примиш. Се примаат две дози, втората 24 часа по првата и држат 2 недели. По две недели може уште еднаш да се примат и таман си покриена до 36та. Кортикостероиди се и немаат апсолутно никаква штета, освен што може, а и не мора бебето да биде помалку активно (ѕверка моја продолжи да си игра пајдушко во меше како ништо да не било), а може и кај мајката да се јави мала тахикардија. Јас сум породена во 34та г.н. и благодарение на овие инекции бебка дишеше самостојно од моментот кога се роди и немаше потреба од никаква кислородна поддршка. Инекциите ги даваат на трудници што имаат реален розик од предвремено породување и не може да се примат пред 28г.н. Ич не се мисли дали да ги примиш, дури и да не се породиш пред време барем ќе си бидеш мирна...
@Mitrovska95 @tetoviranta Ви благодарам многу,баш тоа ме интересираше дали можам да ги примам за мирна глава,да немам страв од предвремено породување. Штом е така како што кажувате,ќе си ги примам. Фала ви уште еднаш
@LadyC ако ти е за утеха цело прво тромесечие бев иста како тебе.. плус дека ми се појави и кафеав исцедок мислам дека упте толку бев вознемирена и со сто мисли во глава.. немав воља за ништо многу бев депресивна некако а и плус исто со мало дете дома по цели денови... и мачнини и повраќања и мигрени и обврски дома и мислам дека ќе полудев... ама како си проаѓаа неделите си викав се ќе биде добро мислев позитивно лошите мисли скроз ги отргнав и веќе како влегов во 13та недела ко да се преродив. Престанаа и мачнини и депресијата си отиде и сега си функционирам најнормално.. опушти и пробај ко што ти кажаа со б6 да се смириш малку.. само позитивно се ќе биде во ред
Девојчиња, фала ви на сите ептен. Се надевам ќе помине, оти ептен сум без никаква желба, само сакам да спијам и ништо друго.
Femibion 2 mene doktorkata mi kaza do kraj na bremenost a i posle koga ke dojam.. a za magneziumot bilo preporaclivo do 37 nedela no dokolku imas grcevi ili nekoja bolka ne e stetno da se pie po 1 na den (denesni informacii) Edit: za ctg jas pocnav od 29/30 nedela
36+5 по циклус,ама по мерки сме една недела помалечки.Спрема други беби сме послабечки некако.Ама различни гени,секое бебе различно напредува.Важно здрави и живи да се. За видеа и jас гледам цело време,ама не вервам да применам во пракса. Без епидурална к'е бидам во државната во Битола,па к'е видиме како к'е биде.
Zenicki vo mesec bebeto pocnuva da odi nagore vo stonakot ?jas eve sum 22 i uste osekam udari dolu kaj matkata i jajnicite samo tamu me udira pa se prasuvam dali e ok uste da e tolku dole
Да, како ќе расте ќе се искачува нагоре и ќе осеќаш удари погоре во стомак, под гради, десно, лево, во таа недела што си сега и јас само долу осеќав удари и тоа слаби како рибичка да поминува
Eve spored nedelite normalnata polozba na bebeto.. sekako deka ima i isklucoci. Btw. Uzivaj dodeka mava dolu, koga ke se kache ke ne mozes da dises