Побарај мислење и од друг доктор но и да е скратен се средува со мирување. @Sofi.ja имаше скратен цервикс па и се зголеми. Не е невозможно само бара мирување строго
@*malenavolena*87 честитки мама, да сте живи здрави и весели!! @Milicka* не се секирај,јас со конизирано грло од 27мм истерав цела бременост,со одмарање и терапија утрогестан од 200 вагинално. Дури сега на крај и ми се зголеми малку,ама сепак до крај со одмарање и со позитивна мисла ке биде се ок. Немој да плачеш и да се вознемируваш,освен што ќе треба ете некоја прослава да прескокнеш,ама бебето да биде добро тоа е најважно. Ке биде се добро,те гушкам,одмарај!
Прво стресот и негативните мисли избркај ги од глава Второ, побарај и второ мислење ако не си 100% сигурна во докторот. Мерката како што си виедела сама зависи од аголот, може да зависи и од апаратот на докторот (ако кај двајца покаже различно) Докторот ја земал помалата мерка заради претпазливост од предвремено породување. А и не ти е многу ниска. Кај мене се откри во 20та недела,беше 22мм,одев на контрола на 2 недели и до 30 та недела стигна негде до 35мм. За тие 10 недели мирував во кревет, не работев ништо по дома,не стоев на нозе. После некоја недела мирување (кога се покачи мерката) се опуштив со мм до маркет (до таму со кола) а од доктор беше дозволено движење 30мин во денот. Со кола оде и до кај моите,таму исто мирував. Од терапија примав утрогестан 2х200 насабајле и навечер вагинално, примив 5 прогестерон депо инекции, една неделно, пиев магнезиум 2х375 мг на ден, на почетокот примив и 3 суппозитории индометацин затоа што правев емг снимање, кое покажа зголемени движења на бебето, ги нарекоа контракции, па за да се смират. Зборено беше за серклаж,но поради контракциите не се направи затоа што можел да предизвика инфекција,пукање на водењак. Строго е забрането секс,а треба да се направат брисеви (и покрај тоа што се правени во 12та недела) ,уринокултура и крвна слика со црп за да се види да не има некоја инфекција што го крати цервиксот па да се прими антибиотик. Сфати го ова како одмарање,не се нервирај,читај позитивни искуства и максимум за 14 недели ќе си го гушкаш тоа што мрда во мешето Се породив во 39та недела (после секојдневни активни прошетки од 36та ) Одев на контрола кај Гордана Петровска во Систина.
Zdravo meskovci se javuvam direktno od bolnica vcera vo 6 prokrvarev i zaminav vednas vo bolnica bez bolki ne bev voopsto otvorena.Do 11 vecerata se otvoriv 1 prst i potoa mi otkria i deka vodenjakot mi puknal i sum smestena vo bolnica ako ne pocnat kontrakciite ke pocneme so provokacii i gi cekam rezlutatite za streptokoka i za vodenjakot da vidat dali ima potreba da primam lekarstva.Kaj mene sekogas e taka ako ne se iskomplicira nemoze da bide
Ви благодарам девојки , се смирив малце , го вознемирив и бебо , не престана да мрда , но бркам лоши мисли благодарение на вас и се ке биде добро , ке се наоружам со серии хихи и ке уживам ***
Да е здрава и жива, весела ! Да пишеш, баш сакам да прочитам. @SanelaS како си? @Aleksandra997 ти даваат торба систина со тестери внатре, перниче за бебе мало, водоотпорна подлога. Ништо посебно. Ама е ок. Освен ако не смениле нешто после три години.
Како бе мамички повраќате ли во бременоста јас се гушам од повраќање. Ако не повраќам постојано ми се лоши ништо не ми сака душата и често ми се спие . 12недела сум
Здраво мешиња Честитки на оние што станаа мамички, живи и здрави да се бебенцата Јас деновиве чувствувам болка во долниот дел на стомакот почесто, дали е можно да е од операцијата што ја имам правено како дете од циста на јајник? Баш резот околу 15цм ме боли и на допир е тврдо, а стомакот е ниско па и препони болат Неможам да чекам до понеделник за контрола уфф.. секакви мисли ми одат по главава, Дали би пречело тоа за природно породување , се плашам
Ке помине после 12-13 недела се,сега можеш да јадеш нешто умерено и што не ти пречи,јаболко против мачнини,солени крекери ,лимон цеден...
@SanelaS со лесно нека ти е. јас ептен омалаксана денес уште сабајле на чаеви сум и парацетамоли. Носот ми е затнан како се нервирам, сега да каснам некој залак ско можам и ќе одам под еден топол туш малку да ме опушти. дали поете витамин ц, дали може со витамините да се комбинират?