Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Домакица...фала на објаснувањето има логика :) не ми текнало на тоа дека проблемот со антицелулитните масажи е всушност во начинот на исфрлање на истиот.
    А за можните контракции од масажите сум слушнала, ама па од друга страна циркулацијата се подобрува и тоа е добро...ама кога ќе видам дека има повеќе лоши страни мислам дека нема да продолжам да се масирам, до сега само една направив. А исто така тие масажи се многу послаби од нормалната антицелулитна масажа, и не треба да се чувствуа болка па затоа треба да ги прави лице кое што е искусно и знае како се масираат трудници. Јас знам неколку примери што се масирале, па фала богу се им било ок ама јас решив да не ризикувам да си седам мирно, што е сигурно сигурно си е :)

На Domakica му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Zdravooo mamicki...prasav mislam prethodno no ete denes pak se izmacuvam,od utrovo gakjive mi se mokri duri i bodito malku no bez miris i boja,kako voda,prethodno samo gakjite mi se pravea.inaku sum 13 nedela.ima dr vakov slucaj??? Normalno e????

3. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    anticelultni masazi zaboravi jas koga izlegov od bolnica bev poslaba od pred da ostaman bremena,zdrava ishrana normalno setaj slobodno i ja setav ama odednas dodiv golemi otoci od 5 mes a posle i pritisok inaku od sam pocetok koristev utrogestan posle i ginipral a sega ginipral se zabraneti,ne primija takva inekcija se porodiv jas kraj na 8 vo 35 ned 1950 i 2150 bea teski,jas prirodno ostanav bremena, i tocno e deka se ragaat predvreme mene doktorot uste na pocetok mi rece aj da vidime kolku ke doguras,samo slusaj sto ti kazuva i bez briga,inaku sega se super bliznackite nema da receh deka bile tolku malecki

4. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    i ako pusus otkazi gi cigarite setni se mn poveke od sto mislime

5. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Фала Рак11, само Господ да не чува тоа е најбитно и над и бебињата, мие колку можеме ќе се дочуваме и превентивно нема да праиме некои работи :) иначе пушам максимум 5-6 цигари на ден, др ми рече дека подобро да пушам по малку отколку да се тресам за цигара и да се нервирам што не пушам....иначе и др доктори викаат дека малку цигари не стигаат до бебето, е сеа знам најдобро е да не се пуши ама ете толку можев да ги намалам :)

6. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Уживај, многу е нормално еве јас сум 12 недела и цело време сум мокра доле :) само менувам гаќички, зошто не сакам да ставам дневни влошки, па вака е подобро :) баш така како вода тече ли тече

7. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    Ve molam za sovet bremena sum 9 nedela i denes padnav doma se sopnav od kabel so race se zadrzav da ne dopram so stomakot na zemja :devil: mnogu sum isplasena treba za 2 nedeli da odam na kontrola pomos

8. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    jas mislam deka ako ne si prokrvarila ili si nemala jaki bolki vo stomakot otkako si padnala nema zosto da se plasis, sepak koga ke pojdis na ginekolog kazi i za ova..
    a ako cuvstvuvas nekoja bolka odma odi na ginekolog nemoj da cekas...

9. Devojka100

Devojka100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    155
    seuste nemak krv na gakite i nemam bolki no mnogu sum isplasena

10. babyane18

babyane18 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    462
    не се плаши и јас паднав исто како тебе на коленици и се задржав со рацете да не паднам на стомак и јас се плашев како тебе и заминав одма кај докторката ништо немаше све беше нормално све си беше во ред
    и ако си немала болки во стомакот ич не се секирај :hai:

11. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Не се грижи и јас паднав додека чистев дома, прокрварев бев на лекар ми рекоа се било во ред, а и сум се заморила плус.Одмарај првите 3 месеци се критични и внимавај.Доколку немаш болки ниту крварење се е во ред.

12. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Здраво, јас си влегов во 20-та недела.

1. Чудно ми е што сеуште не чувствувам движења на бебето (или не знам да ги препознаам).
    2. Имам некоја чудна болка во пределот на препоните последниве 2-3 дена (како да сум правела шпага), нормално ли е тоа? Поврзано ли е со бременоста?
    3. И уште нешто да прашам. Скринингот околу 20-та недела, се прави точно во 20-та недела или може и во 21-ва или 22-ра недела? И што се случува на тој скрининг? Прочитав дека е за рано откривање на аномалии кај плодот, но што потоа (не дај Боже)?

Следната недела одам на контрола, ќе си прашам и таму, но ме интересира и вашето мислење/искуство.

Бидете поздравени!

13. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Епа вака:
    За движењето на плодот ќе почекаш до 23-24 недела :)
    Скрининг се прави од 22-24 недела и...
    Скринингот за мене беше најубавиот преглед и искуство во бременоста
    Ги гледавме органите на бебето: желуднк,мозок и срценцето ,курето :)
    И лиценцето ,го запомнив тоа носе-топче убаво и изразче
    Си побарав и слики :)
    Такво како што беше на лик тогаш ,такво и беше кога се роди- најубаво на мајка
    А за аномалии(не дај,не дај Боже) следува индуцирано породување :(

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  14. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Мешиња, јас посабајлечки со многу прашалници во главата :)
    Треба да правам микробиолошки преглед - незнам дали на приватно или кај матичниот? Која е разликата во цената? Ако правам кај матичниот ќе треба сама да ги носам брисевите на клиника? За колку време излегуваат резултатите?
    Треба да правам и скрининг за даунов синдром и приска. Кој е најдобар гениколог за ваков скрининг во ГАК и дали имате искуство со д-р Весна Ливринова (ми ја препорачаа како ептен добра)?! Дали за приска се закажува на ГАК? :?:
    Фала ви на сите на одговорите :) :*

15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.685
    Значи јас сум тотално офф....или сум заборавила, што е и можно, или никогаш не сум ја прочитала информацијата дека си трудна, а ти веќе до 20та недела си стигнала! Честитки мајче :* , ако не сум ти кажала веќе :D

Според опишаното, мислам дека тераш терк на бременост каква што имав јас :) Исто касно го осетив бебето, ама сега од оваа перспектива, сфаќам дека тоа било и во голема мера условено со фактот дека јас носев многу мирно бебе...ама многу! Јас не знам што значи да те клоца, да ти поместува органи, да се познаваат рачиња и ноџиња на стомакот....мојата така и беше наместена, карлично, да цела бременост си ја помина така како што и се роди - царски и без многу замарања :D

Болката во препоните....мене ми почна околу 14-15-16 недела, заборавив точно, и никој не ми веруваше дека ја имам, за нив нормално беше, матката се движела од малата во големата карлица. Се' до 19та недела, кога почна паника да ме фаќа дали е сето тоа нормално, за на вонреден преглед бебушот да ми го најдат како лежи стуткан на препонот. Одма добив инструкции да не станувам од кревет, со перница под газ, и така одлежав едно 2 недели, кога на скринингот во 21ва недела констатираа дека бебето се качи нагоре, па се ми продолжи нормално. Може кај тебе не е случај ова, може само незгодно се има наместено бебушот па ти притиска на препонот....како и да е, за 1-2 недели ќе дознаеш се' на скринингот :) (за кој јас знам дека се прави од 20-22ра недела)

Со лесно мајче :*

На midnight.flower му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Добар ден и од мене!
    Јас сум со болки од полноќ, почнаа на секои 15 минути и стануваа се појаки.
    Почекав до 03:00 со надеж дека ќе станат почести, но ништо од тоа. Сепак отидов на ГАК да ме прегледаат, бидејќи до денеска такви болки немав почувствувано, а и беа горе - доле на 15 минути, што беше добар знак дека сепак се работи за контракции.

На ГАК правев ЦТГ, тоа си ги покажа контракциите, кои не беа како претходните, туку значително поголеми.
    Вагиналниот преглед како ништо да не ми е, повторно само прст отворена и ми рекоа да си се вратам дома и да чекам болки на 5 минути.
    Еве ме уште дома, цела ноќ око не сум склопила. До 10 часот утрово болките беа на 15 минути, од 10 часот до пред 20-30 минути на 10 минути, а сега се на 7-8 минути. Се појаки и појаки..
    Јас се спремам и одам мешиња, ако ме нема деновиве да ви пишам денеска бил денот, да знаете!
    Ве поздравувам и ви посакувам убав ден и уште поубав викенд!
    Држете ми среќа! :hai:

На midnight.flower, zalosna, Agrona и 6 други им се допаѓа ова.
  17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Со лесно нека ти е мила.
    Ти посакувам многу среќа и што поскоро да се олесниш и да се сретнеш со твоето бебе.
    Блазе ти што дојде на крајот, јас едвај чекам да го родам моето бебе секоја ноќ го сонувам :inlove: :inlove:

Поздрав :*

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Здраво мешиња како сте ми јас сакам да ги прашам идните мамички,тие што пушеле за некој совет.Јас пушев скоро по една кутија во денот,сега откако разбрав дека сум бремена се трудам да ги оставам ама не ми оди некако само таму ме тера паметот сум стигната со 4-5 цигари дневно.Би ви била благодарна на секој совет.

19. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Јас пушам и тоа од 15 години и ми беше многу тешко да ги оставам,а и пушев кутија до две на ден,но по препорака на мојот гинеколог ги намалив сега во бременоста.Пушам 1-2 цигари,максимум 3.
    Се за бебушките. :inlove:

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.718
    Допаѓања:
    35.705
    Јас пред да останам бремена пушев по 2 кутии 20 години. Штом ги видов двете цртки, веднаш ги оставив без никаков проблем. Мој совет ти е да прекинеш. Не се залажувај со намалување, ништо не правиш така. Само целосен прекин. Ќе ти биде тешко на почеток, ама подобар мотив од бебенцето во тебе нема, нели? ;)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.