А можеш и кај мене да дојдеш, да си шетаме мешлаците покрај море, денес тука 14 степени е моментално, а од утре до недела до 18 прогнозираат И што е најбитно чист ни е воздухот, нема загаденост како во Мк, поготово во Скопје
Поточно дилемата ми е дали 11+5 да одам кога ќе бидам или 12+4.. Бидеки само тогаш најдов термин тие два дена
Подобро е 12+4 да бидеш сигурна дека бебето ги има задоволителните мерки за прв скрининг, инаку ќе те вратат.
Леле колку сакам немаш поим. Ама накај тебе најверојатно ќе одам за Велигден, ти со бебушка ќе се гушкаш тогаш. Но можеш за мене да прошеташ малце и да те фати сонце. Но само ако си добро и не ти се лоши !
Денес бев на преглед и правевме втор скрининг. Ми требаа 2-3 часа да се присоберам и да пишам.. Многу сум под стрес деновиве и едвај издржувам и си ги држам солзите во себе... Денес на прегледот повторно излезе дека имам многу бело прање и леукоцитите во мокрача повторно го загрижија докторот.. Пак ми даде полигинакс, веќе четврти пат. Не знам зошто воопшто ми ги давал до сега.. Ми зеде и брис и пап тест кажа да сме направеле. Ми зеде брис, ме раскрвари, не ми кажа ништо ама видов на памукче имаше крв. Ми рече ранливо ми било грлото на матката и затоа ајде и пап тест. Ми ставија некаков лек. Ми кажа дека од тоа ќе имам сино на гаќите во следните денови. Потоа преминавме на скринингот. Ме гледаше долго време на ехо без ништо да зборува.. Полудев во тие 10 минути, потоа почна да кажува, се било во ред, се работело за здраво дете. Потоа ми кажа дека тие стрии на стомакот треба да почнат да ме плашат веќе бидејќи имам прекумерна тежина.. Ми рече дека мора да внимавам на телесна тежина, ми го нагласи тоа неколку пати. Не знам што ми е. Откако завршивме со сите прегледи и процедури јас едвај чекав да си легнам и ништо да не мислам. Се осеќав толку за никаде, толку сакав сама да останам. Во колата вереникот цело време ме прашуваше што ми е и како ми е... Што да му кажам кога и јас не знам, едвај се воздржав да не заплачам. Самата помисла дека кај него кога ќе стигнеме ќе ме пречека мајка му со милион прашања ме вознемири.. Не сум личност која трпи многу притисок, а веќе чувствувам премногу. Не можам да се контролирам.. Имав порано проблеми со анксиозност, некои лекари ми велеа и биполарно растројство во блага форма... Не знам како да објаснам, толку се чувствувам за никаде, толку притисок, се ми е никакво. И сега кога вака излезе на прегледов со бактерии дека сум, кога ми зборуваа за мојата тежина.. ептен ме кршат тие работи..Не знам како да си помогнам...
Јас викам чим бебето е добро нема зошто да се грижиш. Нема ништо страшно во таблетите чим ти ги дал гиниколог. А за тие прашањата за преглед и јас се нервирам многу. Затоа од 8ма недела навака не кажувам на никој освен на мм кога сум закажала. После прегледот кога ќе се стабилизирам од емоции ги известувам. Инаку претходно и мајка ми и свеки ме напнуваа да сум пиешла одма штом ќе завршам да сум им кажела. И дополнителен притисок осеќав така... За килажата и мене ме предупреди во смисла дека можни се компликации заради тежината ама дека остава на моја одговорност. Има разлика од лекар до лекар некои немаат баш осет за тоа колку е чуствителна трудната жена....
Jас на сите прегледи си одам со вереникот. А неговите знаеја, тој им кажа. Свекрвата е таква досадна жена, влегов на кратко кај нив, не беше дома таа и си бегав на брзина веднаш штом си дојде. Инаку откако ми го стави леков едвај седам и едвај одам, осеќам внатрешни болки. Како сечено да ми е внатре... Инаку полигинаксот мислам дека џабе ги ставам.. Не гледам дека делуваат, немав подобрување претходно од нив.. Возејќи накај дома си се исплакав. На пат го сретнав и татко ми, и он кога почна нешто да ме прашува и да ми кажува работи кои не сакав да ги слушам одма пак пуштив солзи. Еве и сега плачам, некако тешко ми е не знам,не можам да се соберам...
Сакам да се надоврзам за муабетот со килограмите. Имам познаничка што првата бременост ја помина топ иако качи 23кг потоа поголем дел ги симна. За втората бременост не водеше грижа за кг водена од нејзиното лично искуство дека тоа не е проблем во средина на 8ми месец се деформира од што отече, притисокот во плафон. Среќа се заврши во ред. Мене докторот ми кажа ако се деси таква компликација приоритет е мајката. Гледаат нејзе да ја спасат... Многу е битна килажата во бременост и нема лутиш кога лекарите го потенцираат тоа. Они воопшто не гледаат од естетски аспект туку од здравствен. На 100 бремености може таа килажа ќе помине без проблем но не може да знаеме кога ќе се деси и на кој ќе се деси. Секое одење ми го повторува истото
Ne se sekiraj ,ako ne si zadovolna od skriningot otidi na drugo mesto neka go povtorat. Jas taka napraviv ,ne bev zadovolna od drzavna pa si otidoc kaj maticnata i bese se super. Zakazi kaj drug doktor sto ke ti kaze detalno,mene drzavna 5 min me gledaa a maticnata 45 . Za krfta sto si ja videla ne se grizi sigurni bi ti rekol ako nesto ne e vo red , ima clenki dr sto sum citala sto pri zimanje na bris poteklo krf gi iscistile posle toa i se e vo red. Pocekaj gi rez. Primaj si terapija i ke bide se vo red. Ako mislis deka taa terapija ti ja dava4pat a ne ti e soodvetna konsultiraj se so dr doktor i gotovo.baraj poveke mislenja ako ne si sigurna vo svojot ginekilog. Tezinata ke gledas da si ja reguliras ete i ja so toa se boram nekako kako mece pocnubam da bidam a tek sum 6ti mesec .striite se pojavuvaat individualno takva ti e kozata , nemora da znaci deka od debeleenje ti e toa sestra mi se popravi mn a strii nemase , a drugsrka slaba slaba ne se popravi skoro ic pa strii imase niz cel stomak duri gadno izgkedase stomakot. Ne se sekiraj pozitivno samo i se ke bide vo red. Ne objasnuvaj nisto dokolku nemozes,obj na soprugot deka ne ti e do toa i kraj. Ne si stvaraj stresovi, uzivaj ke bide vo red seee
Скринингот во ред беше, задоволна сум ми кажа потоа се. Ама за тежината кога ми зборуваше и за бактеријата малку се растажив.. И плус се изнервирав зошто повторно полигинакс ми даде.. Ми се чини зема процент од тие бидејќи има готови рецепти од полигинакс и од некои други брендови на лекарства..
Знам дека сето тоа е за мое добро. Знам дека морам да внимавам, ама некако се ми дојде наеднаш.. Не можам да опишам како се чувствувам..
Што има воопшто да им кажувате на мајки и на свекрви дека одите на преглед? Штом прашањата ве нервираат, не кажувајте. Кажете отпосле, кога вие ќе си сакате. Мм да земе на мајка му да и' каже, а јас не сакам, ма има нигде да го нема. Не кажувам никоми кога одам, отпосле ако сакам ќе кажам и слики ќе покажам, сè кога сакам јас. Никој не ме ни прашува, кажано им е да не замараат и дека ќе знаат кога ќе имаме што да кажеме. За килажата и муабети од доктори за неа сосема се согласувам со @Nairobi88. @Fallen.Angel Можеби си се исплашила. Ќе се соземеш, ќе се смириш, ќе си направиш план и ќе се држиш до него. Уште некој месец остана, ајде организирај се и ти така подобро ќе се осеќаш, ќе внимаваш. А за бактериите, не е лошо да се консултираш и со друг доктор.
@Fallen.Angel почекај ги резултатите од брисевите и папот и консултирај се со друг лекар. За белото прање пиј повеќе баланс јогурт, земи некои пробиотици. За тие што те напнуваат со прашања не им одговарај на долго и широко кажи им го тоа што ти е полесно да го кажиш и тоа што не захтева дополнителни објаснувања.
Не функционираш добро под притисок. Спремаш свадба, се спремаш за бебе, патуваш меѓу градови нонстоп... Стрпи се уште малку, после ќе се стабилизираш. Не чепкај во минатото да си најдеш оправдување за сега (анксиозност, биполарност..). Легни, одмори се и стани со бистра глава. Прво, израдувај се дека со бебето е се во ред. Второ, стави се ти во ред. Колку вода пиеш, како се храниш, колку калории внесуваш, колку шеќери и јаглехидрати? Колку пешачиш? Имаш посебна тема за исхрана во бременост, имаше некои членки што стварно убаво се хранат и не качуваат многу на килажа. Искористи ги нивните мениа. Па крај краева, ете си се здебелила. Сите сме здебелени,некој повеќе некој помалку. Познавам многу кои се здебелиле 30+ кг. Трето, си се раскрварила од пап тестот кој има доста груба 'четкичка'. Нормално е. Јас се раскрварив од микробиолошките кои се со памук. И на мојата докторка и падна чудно, ме прегледа одма вагинално, се беше во ред и ми рече дека веројатно имам многу сензитивно грло. Толку. Ни лекови, ни паники. За белото прање види си и со друг доктор, а можеш и да си купиш пробиотик од аптека. Јас на овие антибиотици еве влегувам во 7ми месец уште не сум имала бело прање, да не се урочам. Може се осеќаш сега премногу притиснато ама биди сигурна дека се само хормоните и обврските и дека утре нема вака да се осеќаш.
Без гајле како и да одлучиш мислам е ок, јас бев во 13 недела (тогаш ми кажа матичната да појдам). Можеби подобро во 12 како што и ти пишала членката подолу, но знам некој и во 10 биле.