Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Немам дома, мажот ми после од работа коа ќе си дојде му реков да ми купи, одма и се јавив на другарка ми, оти она имаше висок притисок во првата бременост, а со втората полесно помина, а матичнава моја тешко да ја добијам, и и реков притисок таман, ама пулс 114, рече одма магнезиум, Б6, диазапам, или верапамил пиела она по 2 на ден. И викам абе жено, од кај ја диазепам дома, за верапамил прв пат слушам, Б6 никогаш не сум имала, само магнезиум имам, и сако тоа се напив. А ја од коа ѓи престанав фолната, приметив навечер почна тешко да ми станува.

LadyC and elenaklasik like this.
  2. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ја при крај со втора бременост, дури сега го научив ова,може мене ми смета, може не сум навикната, ама прашај си, секако ништо не губиш.

LadyC and Jana06 like this.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

И мене под 100 не ми е. Кога му кажав на докторот, рече дека е нормално да е забрзан во бременост кај некои.
    Двапати пијам магнезиум и двапати Б6.
    Притисокот ми беше 120/80, а последниов месец 100-110/60-70.

Last edited: Jan 29, 2020
    Филотеа, LadyC, eta and 5 others like this.
  4. Bebac

Bebac Популарен член

21+2 сум и понекогаш чувствувам гушење. Мене доктор ми кажа дека нормален пулс за трудница е од 80 до 100. Кај мене така и се движи.

5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Над 100 ми беше, 114 а после се качи 136. На другарка ми и рекле над 90 да пие апчиња, до сеа ми се движеше 70 или 80.

bibiiii and Bebac like this.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Јас уште ги пијам тие витаминските, баш мината недела зедов, 60 таблети се, таман и за доењето ќе ми се најдат. Магнезиум не пијам престанав од крај на 37 недела, а притисок мерам добар ми е, баш го мерам и кога малаксана се осеќам супер е 110/70, не ми е низок, пијам доволно течности. @Dikinzi ти велиш да мерам пулс кога чуствувам така ама тоа е секундарно неколку секунди трае, дур измерам притисок оно поминува. Пулсот ми е од 80-100 зависи кога како.
    Креветчето денеска го спремив со постелнинка, така ми беше покриенко со чаршавче да не се праши, сега тип топ со завеси со се ми е. Имам оградичка, ама многу ми се допаѓаат плетенките, може ќе си порачам една. Сега кога ќе дојде ќерками од граднка има да се изненади. Едвај чекам да види, јас ќе снесам од возбуда :inlove::rofl:^_^

Talesia, dunika, lavinija28 and 5 others like this.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Добро е сеа за сеа помина, ама за нареден пат коа ќе неможам да си земам ептен здив ќе знам од што е ,ептен се качил..затоа и толку тешко ми беше, ќе препаднев.

Ајде па да пишеш импресии од малата :*

8. 0ли

0ли Форумски идол

Какви, кои апчиња?

9. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Верапамил и рекле, ама она со првото имаше преекламсија, се породи индуцирано во 35 недела, а со второто да издржи и да нема мака со притисокот пд почекото ѓи пиеше, па го роди во 37 и некој ден.

0ли likes this.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Добро, тоа е друго. Малку се замислив, затоа си реков да прашам. Фала за одговорот.

Притисокот мене добар ми е, секој ден го мерам за секој случај, што го знам да не скокне. Инаку, со пулсов немам проблем, нормално се осеќам, не сум имала гушење или каков било проблем со дишењето.

eta and Dikinzi like this.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Така и да ти биде до крај :D :hug:

eta and 0ли like this.
  12. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Мајки, мора да споделам, ме фрустрира ова. Последниве недели многу си ја осеќам потта, ми мириса, ми смрди сопствениот мирис, а човек сум што многу пази на хигиена ;( Се срамам дури да се приближам некому на работа. Дали ви се случило? Иначе 34 недела сме

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мене потта на апчиња ми мирисаше:D
    До хормоните е,ќе помине

Dikinzi and Scorpio87 like this.
  14. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Да, нормално, веќе организмов ми е хаос, и за тироидна пијам лекови... Ама мнооогу непријатно, никогаш во живот не сум си ја осетила сопствената пот :D

15. Enci200

Enci200 Истакнат член

Немај гајле, колку можеш туширање, антибактериски марамчиња имај по рака, и тоа е. Не претерувај со антиперспиранти, не е убаво за жлездите тука во околината, и за млекото што ќе надојде.
    А велат додека се дои уште повеќе жените се потатат и "мирисаат" :)

Thallia, Dikinzi, dunika and 2 others like this.
  16. Enci200

Enci200 Истакнат член

А како мериш пулс, имаш такво електронско апаратче за притисок и покажува и пулс? Изгледа по болниците имам видено нешто такво.

Јас не можам да проверам, нели? Купив едно со пумпање и круг со броеви и стрелката оди горе долу и со стетоскоп слушаме каде чука :) ...сум видела свекрвата дека има такво и купивме и ние.

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Можеш и сама да измериш пулс, стави два прста на вратна артерија, една штоперица и број отчукувања.

Thallia, Jana06 and Enci200 like this.
  18. Scorpio87

Scorpio87 Истакнат член

Фала мила :)

19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Јас тоа го прижетив уште кај 7-8 недела, а никогаш во живот не ми мурисала потта. Се чудам, ама и знам дека е од бременоста, ќе помине. Алое вера стик користам тој и послаб е нема парфеми и не помага многу но не сакам да користам друго. Сва среќа што не одам на работа :)))))

eta, Scorpio87 and 0ли like this.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Поголемиот дел од времето сум дома и не користам никакви средства под пазувите, па може понекогаш да се осетам дека смрткам :lol: На периоди осеќам дека замирисувам, не ми е така цело време. Мислам дека кога јадам кромид, тогаш. Но не ми е гајле, ќе се заплакнам и толку.
    Надвор кога излегувам, прскам дезодоранс без алуминиум и надвор не сум замирисала, без разлика дали ќе се испотам или не.