@Fallen.Angel јас во првото тромесечие имав 100 пати дијареа, не се плаши. Само диететски режим и пробиотик. Времево е улаво, може ти е од настинка. Ќе се смири без грижи.
Здарво да прашам СКРИНИНГ кај се прави во болница ли односно државно или приватно? Дали некој има искуство за Куманово каде да се прави односно дали има во болница и препорака за приватно? и ако може да ми објасните како се тоа уствари прави ?
@pandelka ни недостасуваат уште неколку феминки во друштвото, но сигурна сум дека многу брзо и тие ке ни се придружат
maticen ce ve upati kade treba,najubavo na GAK VO SKOPJE,mat.si gi znae proceduri,a ima i privatno kede skapacko
Приватна ординација има, не работи со фондот , не е спорна неговата стручност , како што кажа @elenaklasik детален е во прегледите ама ете му се може бидејки е еден саглам гинеколог , а околу наплатата 1000 е ехо а изгледа цтг е 2500 во секој случај мн е , и штета што во градов нема друг добар доктор , па затоа ке бараш алтернативи , јас си терам плодност до крај , таму планирам породување.
Јас сите прегледи ги правев кај матичен. Ти нели можеш кај гинекологот што ти ја води бременоста да направиш?
Сега треба оваа недела да одам на контрола па дека прочитав во 11та се прави затоа прашав бидејќи некаде прочитав тој дава упати за СКРИНИНГ па не знаев дали има некаде посебно се оди за тоа а можеби и тој има .
Скрининг е ехо преглед само подетален. По протокол матичен не го прави туку ти дава упат за на државно негде. Ама овде гледам и матични прават..
Можеш до 14та недела да направиш. Ако сакаш и Приска и скрининг најдобро во државна да одиш зашто на приватно вкупно е околу 9000 ден. А само скрининг на приватно е 2500ден. Не сум била на ГАК ама од форумот читам дека ретко прегледува докторот кај кој си упатена (поправете ме ако грешам). Секој со своите можности ама јас за прв и втор скрининг би идела само кај докажани доктори, сепак е тоа фетална медицина и сметам дека не може било кој гинеколог да го прави.
Да да приватен е. Колку ти наплати за ехо во 32ра? Ќе се пораѓаш Охрид или на друго место ? Не е со фондот врзан, ама бидејќи е единствен со 4Д ехо во градот... решил да зема повеќе одколку што треба.
Мене мислам магнезиумот ми прави дијареа хахаха , пред да останам бремена имав мака до запек а сега некако супер ми е , не се плаши , ако имаш поголема мака ке си прашаш доктор , вака немај гајле , пишуваше и за шекер , јас ги направив и двата , тримесечен ми беше 5.1 а со течност ми беше покачен , сега мерам секој ден и внимавам на исхрана па ле отидам дс видам што совет ке дадат , до душа се изгладнувам понекогаш но тоа е мислам дека се две различни испитувања но не сум доктор .А ти која недела си и каде ке се пораѓаш ?
Тогаш во 32 недела ми зеде 1500 денари. Пократко беше гледањето на ехо, ама секако се што е потребно, виде. Инаку и јас во Плодност ќе се пораѓам, нареден преглед ќе ми објасни докторов Сашо кога да одам. Не знам за доктор таму, се мислам и јас доктор Крстинка, ќе видиме здравје, со Господ напред.
Витамини пиете ли? И магнезиум? Докторот вика јади овошје зеленчук, немаш потреба од витамини, пиев прегнакеар плус, ама прикрај ми се, и сега нз дали да земам ново пакување.
Мене матичниот ми рече дека нема никаква штета од суплементите, бидејќи тие не содржат само витамини туку и минерали кои сепак не сите можеме доволно да ги внесеме преку исхраната. А се што е вишок организмот ќе го исфрли.
Пијам Фемибион 2 од прв скрининг, ц витамин од сам старт и магнезиум некогаш и 2-3 на ден кога имам поголеми болки.
И мене исто ми вика докторката уште од почеток. Пијам само метилфолат заради мутациите и магнезиум (кои најверојатно веќе ќе ги прекинам), а пренатални витамини воопшто не. На почетокот испив само едно пакување Фемибион и ги прекинав.