@green.eyes со лесно, мила. Барем знаеш дека си во сигурни раце, штом решиле да излегуваат женските. Те гушкам и остани присебна како што си, се’ ќе биде во ред За снаоѓање со бебе, на ист став сум со @dunika . Така и беше со првото, јас и мм сами, не дозволивме ни баби ни никој да ни се меша, фала Богу па и разбрани се нашиве. Многу брзо си фативме ред, само ги следевме советите од болница (од бескрајна помош ми беа) и немавме никаков проблем. Сега со второво исто, сами ќе си бидеме на почеток, да си се навикнеме сите како семејство Вчера бев на контрола и цтг. Бебка е 3 кг, покажа цтг мали контракции, ама докторката не е воопшто загрижена. Рече грлото е одлично, затворено, нема знаци за скоро започнување на процесот. Ќе чекаме до 38-ма полна, па одиме на царски (со индикација). И да започне процесот порано, пак царски ќе се оди, мора овојпат. И така. Ми станува реалност дека за 2-3 недели ќе ја запознаам мојата втора најголема љубов
Jas se poragjav so epiduralna...malku se mislev i od koga mi ja stavija se pokajav zosto izgubiv nekolku casa so bolki poradi razmisluvanje. Od koga ti ja uklucat poragjajot ti stanuva ubavo iskustvo. Zdravje sega i za vtoro bi sakala da se poragjam so epiduralna...nemam nikakvi nus pojavi od nea. Ne slusaj komentari od luge sto nemale iskustva,sobriraj inf bez razlika dali se pozitivni ili negativni samo od zeni sto ja stavale.
Е и мене највеке ме плаши односот од бабите , посебно домашната баба , свекрвица , бидејки имам внука 3 години и нормално таа се ке знае , се плашам дека импулсивно ке реагирам , а како би знаела се кога ете не помни дека на внуката и ставаа широк повој , вели неее не стававме , хахаха но тука е мм да балансира , само се плашам да не исклучам ништо друго , но Бог дава сила ке се учиме што сами што тука на форумот , верувам и дека на болницс нешто ке кажат , а стравот постои кај секоја мајка но силни сме ние лавици ***
Значи сите истите стравови и размислувања ги имаме, посебно ние што за прв пат треба да раѓаме... Многу ми е мило што форумов е место каде може да се едуцираме, советуваме, споделуваме проблем и си помагаме. А дали епидурална нудат секаде? Или треба да си побараш да ти стават? Дали бараат некоја согласност претходно? Како е кај нас во клиниките (и за државните и за приватните прашувам)? @green.eyes со лесно, наскоро ќе се гушкате со принцезите Те чекаме со убави вести
Јас немам испитувано скриен шеќер не ми кажал гинекологот. Веќе сум 34+2 ваљда веќе и касно е не знам.. ама штом не ми кажал најверојатно немало потреба. Вие сите ли имате испитувано или само ако каже гинеколог?
И јас се крстам на форумов. Искрено сите до сега што сум им побарала помош ми помагале. За епидурална имам исчитано многу, скоро цела тема уназад ја пребарав. Знам дека во приватните клиники ја даваат. На државно мислам дека не. Некои имаа споменато дека врски требало, ама мислам дека сепак не ја даваат. Како што знам било каква анестезија и да треба, до пациентот мора да има анестезиолог, а многу малку анестезиолози имаме по клиниките, а мислам дека при итни случаеви, сообраќајки или донесени критични пациенти анестезиологот таму е поважен отколку кај трудница. Така имам слушано. Прашај баш, и јас би сакала епидурална да добијам, а планирам на државно да се пораѓам.
Мора да се пие течноста. Поентата на самото испитување е да се види како организмот ти се справува со оптеретување со шеќер, затоа се пие течноста . Не се секирај, еднаш се пие и толку. Гадничко е, ама се издржува. Мене па проблемот ми беше трите боцкања во вена, ептен слабо стојам со вени, плус стално сум под стрес пред боцкање од вена, а тоа дополнително придонесува да се повлечат вените надолу. А тоа дополнително ја отежнува работата кај мене за време на секое боцкање во вена. Девојки, фала на сите до една за поддршката Смирена сум, психички секогаш се спремав за план Б, т.е. за предвремено породување. Голема сигурност ми влева и болницата и персоналот, редовно контролираат се’ и цтг и колку сум отворена и бебињата како се..... сега за сега е се’ во ред
Jas prv pat se poragjav pred 8 godini... poragjajot bese vo privatna bolnica vo cenata me sleduvase spinalna anestezija ama ne sakav so nea. Epiduralnata ti ja nudat kako opcija i vo toa vreme kostase 100€. Soglasnost mislam deka potpisuvas kako i za sekoja druga anestezija. Od koga ti ja stavat se do samiot poragjaj imas anestezija. Koga pocnuva poragajot ti ja isklucuvaat za da cuvstvuvas koga treba da davas naponi. I vo toa e vsusnost ubavinata so epiduralnata. Bolkite dodeka se otvaras gi nema ama na posledniot cin ti cuvstvuvas se i ne si kako mrtvo parce beso bez nikakvi refleksi.
Исто како да какаш душо, исто ти иде чувството, на пример коа ќе ти дојде да одиш во вц поголема нужда, запомни си како како буткаш за да се искакаш, ете тоа е тоа..и нема срам околу ова, јас сум многу благодарна една женичка со првото ми кажа , и дома коа бев во вц, се потрудив да запомнам со што да буткам. Ако не ти каже некој, а погрешно буткаш, ни ќе го бутнеш, а ќе се расцепиш само. Нема шанси да не се снајдеш, одма иде мајчинскиот инстикт. Сите ќе ти трубат околу тебеа само ти за една недела ќе знаеш за шо плаче, никој друг Мила, ти ја пуштам целата среќа, со лесно
Ти дадоа ли нешто да пиеш? И јас имам сега во 14 недела. Ми дадоа антибиотик алмацин и вагиналети. Се надевам дека до наредната контрола ке се исчисти.
Многу не се разбирам ама без терапија како ке ја исчистиш кандидата. А вагиналетите што ми ги даде матичната се полигинакс. Тоа е терапија гинеколог што ми ја даде, тебе ништо не ти дале или пиеш нешто па повторно имаш кандида?
Да преку крв се испитува, ама пред тоа ви даваат од течноста. Не е воопшто страшно ни гадно. Има далеку понезгодни испитувања, не знам зошто толку паники околу таа течност се креваат
Поима немам ни јас тоа ми даде, тоа пијам Ај можеби ке напише и друга членка искуство како ја излечила кандидата...
Здраво Фемина ! Сакам да прашам мислење и совет кој има одено кај Д-Р Митко Ивановски во Систина ?Сакам таму да одам кај него на преглед и сите анализи да ги направам кај него ? Поздрав и ве молам за одговор! Убав ден