Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Od licno iskustvo koga na eho se utvrduva deka nyhalen nabor e pogolem od granicata,obavezno dopolnitelni ispituvanja.Priska tesot ne e dovolen.
    Kaj mene vo prvata bremenost baraa amniocinteza.
    Isto i preku krv mislam kosta nekade okolu 700€,ako ste vo moznost.

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.272
    А дали правивте и повторен скрининг или веднаш ве пратија за амниоцинтеза ? и како помина ?

3. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Da pravev vo Re Medika nov skrining.i tamu utvrdija niza nepravilnosti kaj plodot.
    Jas bi ti sugerirala nov skrining i sigurno ke ti kazat da napravis amniocinteza.Ako i na vtor skrining nuhalniot nabor e 4 mm,obavezno da prifatis amniociteza zatoa sto tuka veke postoi rizik plodot da ima Daunov Sindrom.

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Anaouou Обавезно што побрзо закажи за второ мислење, оди на уште едно место. И ако сте во можност, направете пренатален тест.
    Се препорачува до 13+9 да се прави прв скрининг.

На eta, maremaca29 и Anaouou им се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Здраво. Може но и не мора да значи дека плодот има хромозомално пореметување. Нухалниот набор е само еден од повеќето софт маркери кои би можеле да укажуваат на такво нешто. Има доста случаи каде и со дебелина над 3мм се родиле здрави бебиња.
    Второ мислење во секој случај да побараш, иако вредноста е измерена во недела каде лимфниот систем на фетусот веќе добро функционира, сепак е битно да го стори тоа специјалист.
    Приска не би ти препорачала, бидејќи е многу несигурна и освен статистичка веројатност друго не покажува. А кај тебе заради вредноста на нухалниот набор, и останати параметри (се внесува, ХЦГ Бета и Папп А од крв, присуство и должина на носна коска, возраст на мајката) може да покаже зголемена веројатност.
    Посигурна варијанта ти е еден од пренаталните тестови, каде се зема твоја крв, со присуство на доволна количина фетални фрагменти во неа, добиваш резултат за недела дена (ова се препорачува да се направи после 9+0 недела, бидејќи претходно присуството на плацентарна односно ДНК од плодот во мајчината крв е многу мало). Ова чини околу 600-700евра.
    Или, инвазивна постапка, земање плодова вода, таа дава најточни резултати, но носи со себе ризик за спонтан абортус, од недај Боже контаминирање на плодовата вода и сл. Секако важна е стручноста на оној кој би ја извршил постапката, па така и докторите се нафаќаат на ова тек после 16 недела најчесто.

Само смирено, размислете за варијантите, и со среќа! Да биде здраво бебче:hug:

На Anaouou, 0ли, tina2018 и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Јас сум дома во Штип, мерев температура, имам околу 37.. Се плашам да не се покачи повеќе. Земав Депон максимум, шумливи таблети од Грција се со 1000мг парацетамол. Ќе го испијам и ќе учам до колку можам, 2 испита ме чекаат..

На Thallia, elenaklasik, ddevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Уште не сум стасала, иако требаше мажот ми таа работа |( :D

Ти како си ?

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.892
    Допаѓања:
    183.134
    на 37 немаш потреба од парацетамол
    ако имаш и други тегоби тогаш ок

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Дур зеде мт бебче ќе пркне к ќе порасне.
    Добра сум јас, фала на прашање. Повремени контракции ама ништо посебно. 41+1 денес, аман не можам веќе да чекам |( Чекат до 10 дена. Ај со бога напред само се молам се да биде во ред.

На 0ли, dunika, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Имам, грлото многу ми е суво и болно,кога кашлам плукам зелен секрет..

11. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Јас ја имав во бременост гинекологот ме чистеше внатре,3 дена канестен и ја снема.

На lovely12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.892
    Допаѓања:
    183.134
    супа од петел со многу лимон и бибер
    на марамче врзи ракија со бибер и така преспиј
    и обавезно прегорен шекер со млеко и маргарин напрај си ке оздравиш за ден два

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Таман работа да не биде..јас мислам ако не ја индуцирав уште ќе бевме во трка, излеа тие шо ѓи надносуваат првите и со вторите е така :D Те мислам секоја ден, и само отворам тука да видам дали има новости, ајде кај и да е ќе се олесниш и ти, и после ќе има плачки бебешки дома :D :* :hug:

На SanelaS, Thallia и ddevojce им се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Како ја имдуцираше?? А добро нели требаше да се пораѓаш у скопје иои јас сум грешка??

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да си идеш утре на лекар за секретот може и бактериско е, па да треба да пиеш антибиотик. Додека не се спуштило на гради, па поголем проблем да си направиш.

На Fallen.Angel и 0ли им се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @Fallen.Angel леле ќути почна и мене да ме греба грло, поткашлувам и затнат нос, баш сега на крај. Зелен секрет од нос колку вадам.

На Dikinzi и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    За температура 37 не се пие Парацетамол, нормална температура за бременост е тоа. Оди направи брисеви од грло и нос, да се види бактерија да не имаш штом е зелен секретот.
    Грицкај зрно од црн пипер, топли супи сркај, пиј витамин Ц, консултирај се со доктор дали може и цинк да земеш.

На Dikinzi, eta и ddevojce им се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    3.998
    Добро утро драги трудници. Јас веќе 2 недели сум со затнат нос, болка во грло и кашлица со шлајм. Бев и на општ доктор и на ОРЛ и ништо немам, грлото дури не ми е толку црвено, надразнето ми е од кашлањето ми вика докторката по ОРЛ, секретот ми беше на почеток зелен скроз па жолт и сега се избистри прозирен е, ама нон стоп си го има, по цел ден сум со палома во рака. Рани ми излегоа на носот од толку дување.
    Грлото ме болеше па ми помина ден, два па пак почна да ме боли. Во меѓувреме пијам чаеви, правам гаргара со морска вода, прополисот го потрошив цел и го фрлив нема фајде, купив еден сируп на природна база е со билки само, за кашлањето, за грлото и општо за настинки и грип е, тука во Гр и многу го рекламираат дури по Тв, го земав и него почнав трет ден да го пијам. Антибиотикот денес го завршувам. Спрејови 2 за нос шприцам и луѓеее не мине и не минеее., таман ќе поднамали малку, си викам добро е, почнало да делува нешто од сите 300 работи што ставам и правам и пак исто. Поготово навечер во спиење како да ми се суши грлото и ме боли повеќе, преку ден не толку...
    Не знам што да правам више, ова во живот не ми се десило толку долго да ме држи болка во грло, ај носот и кашлањето знам и по месец знае да држи, ама грлото толку долго да боли?? Не е некоја ненормална болка ама при голтање осеќам една нелагодност неубаво нешто и не е нон стоп, во тек на денот не ме боли некогаш.....пффф хормони ли се, како што ми кажа една тука што се породи пред 2 месеци, ми вика од хормоните е и неа и била исто така, во 7 ми месец како ја фати вика дури после пораѓај ја пуштило....wooow викам добро е, како шо гледам и мене така ќе ме држи (facepalm)
    Ај да не примам витамини ама јас нема што не зимам дневно и ете мноогу споро мине, многу :(

А друг проблем пак ноќеска што ми се деси, одам да мочкам како и секоја ноќ што станувам по 2-3 пати и при бришење гледам една точка крв, црвена, свежа. Шок! Срцето ми застана на момент. Викам не е можно, рано е, 34 недела од денес, немам болки, немам ништо. Земам огледалото ставам одоздола и гледам, истражувам од каде е таа точка, се бришам пак нема, се пребришувам пак нема, ахх боже викам од каде е ова сега, гледам гледам и горе на усната една гледам една линија црвена како да сум се исекла со нешто, како кога се бричеме и така ќе се пресечеш, е така исто. Ама работата е што не сум се бричела скоро ниту односи сме имале деновиве, ништо. Не ми е јасно како и што е сега тоа??:^)
    Се измив со бетадин и почна да ме штипи, па ставив кантарионово масло, сменив долен веш и си легнав.
    Сабајле немаше ништо на бришење ама ме штипе кога се бришам горе кај тоа баш дека е, а што е не знам, како исечено ми делува, а од што така, не ми е јасно.
    Да не ми пукнал капилар викам, после се мислам да не е од напонот што кашлам по цел ден па ми испукал некој капилар...не знам стварно ид што ми е така.
    Среќа што е од таму и не е од внатре крвта, иначе ќе збеснев....

На green.eyes, Dikinzi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Што знам, мене секогаш ми е ниска телесната температура ми се движи околу 35, највисоко ми било 36.5 и во бременост и пред тоа толку ми се движи.. После ќе одам до матичната..Одам сега на испит држете среќа..ќе ми треба..

На Nairobi88, Kate Rina 93, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ај едно домаќинско прашање.:D
    Штетно ли е често наведнување при чистење? Тоа дека ептен брзо се уморувам, веќе е јасно, за средства внимавам да не се многу јаки да не вдишувам отрови. Ама ете вчера чистев тоалет и нормално додека ја изрибам кадата сум свиткана цело време... после ме јаде совест:(
    Штетно ли е тоа за бебе?
    Потоа седнувам и не знам каде попрво ме боли.
    И уште нешто, веќе 5-6 ноќи по ред ќе се разбудам со болки низ цел грб, а најмногу во половината и десниот колк... се истегнувам убаво и малку отпушта. Има некое чаре за ова или така ќе си остане до пораѓај?

На Bebac и Fallen.Angel им се допаѓа ова.