Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Blagodaram

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.929
    Допаѓања:
    142.933
    За тахикардија. Уште пред бременост имав тахикардија и пиев по 1 на ден. После во 8ми појака тахикардија имав и ми препишаа 2х1. Ама сето тоа од кардиолог

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    1.373
    @Dikinzi и едно гратис од мене: Дали се внимава многу на исхраната во пракса заради грчевите,зошто вака како да исчитав многу работи што треба да се избегаваат.. Или зависи тоа кај секој различно?

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Женички искуство со пецкање при мокрење ама не постојано ,веќе 2-3 дена вака,имам закажано на гин во понеделник ,фала виии :inlove::inlove::inlove:

5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Да се потрудам и на двете да ви одговорам, барем тоа што јас го знам и го практикував и го практивувам сега моментално :D Прво да си знаете дека секое бебе е различно, има бебиња цицаат по 10 мин и им е доста, се најадуваат заспиваат и раат :D има бебиња што се доста мрзеливи и може да ви висат на цице по 1 саат и пак да бидат гладни. А има бебиња, цицаат најадени се, ама уште висат на цице убаво им е :D Друга работа, доењето без труд е доста комплицирано, ама воедно најубавата работа на светот :D :inlove: Со труд може да стане лесно, како за бебето така и за мајката, посебно за неа..она треба да биде смирена, опуштена, да прима доста течности, и да го следи бебето..т.е. неговите потреби. Ќе гледате во него додека доите и ќе го учите, за почеток јас се водам според саат, од кога ќе дојде убаво млекото, и коа ќе почне во млазови да иде, бебето ќе почне забрзано да цица, и може да се закашла, и како да се дави..веднаш ќе го кренете да се искашла, и потоа пак ќе го ставите назад да цица. Ао тек на време ќе научи како да се справува со млазот. Имајте на ум, некои бебиња сакаат побрзо да тече млеко, некои не..тие што сакаат побрзо може ќе се бунат, па за да не го слушате како плаче го ставате на друга града..грешка ! Ќе се научи дека може одма од друга, а во другата града ќе се стимулира помалце млекце. Затоа ќе ги мачите малце уште на почетокот, за да може повеќе млеко да се ствара.

Да ви кажам на прашањата :D Грутки се ствараат кога се преполнува града, болни се, ама не дека се и не издржливи. Правам нежни кружни движења околу нив, а со цицање се пуштаат одма, доколку и после цицање има грутки можно е да има запушено каналче, и добро е да се става топла крпа на града, или одма под туш. Градата коа е полна е тврда на допир, и тежи..ама буквално тежи. Од кога ќе ја исцица полната, нареден подој ја нудам од наредната. Ако случајно се разбуди за пола саат, саат.. ја нудам од истата која што цицала, да видам дали сака да цица, или само да спие..ако сака да спие цицнува еднаш..и го плука млекцето, ако се буни, влече влече па пушта..па пак фаќа и пак пушта, знак е дека треба да ја ставам на другата, ама како што кажав не ја ставам одма,, него почекувам малце да си поцица од таа.
    За вежбите не за рачињата,моите раце и се на нејзиното главче, имаме контакт со очи, и така ја поткревам, а за ланолин можеш ако сакаш да почнеш и во 9 ти, ама од кога ќе се породиш обавезно, јас користам Ланолин од ДМ.
    Кога ќе се навикнете и двајцата на доењето, ќе биде многу полесно. Само треба труд, многу труд, и да не се откажувате лесно. Бенефитот е голем и за двете.

Во врска со храната, внимавам на грав, зелка, патлиџан, газирани сокови, алкохол.Викаат до 3 месеца барем..мада искрено да ти кажам имав колешка, што јадеше се, и викаше бебето секако има грчеви.
    Гледам исхраната да нема леб, ама да биде богата со протеини и масти, пијам јогурти, пијам млеко, јадам месо за ручек, за да биде по мрсно млекото, зошто ако не е добра исхраната млекото ќе биде повеќе на вода, и нема да биде токлку хранливо.

:* :inlove: :hug:

На Pocahontas9, CareTee, WonderGuurl и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Познавам сестри и докторки што работат таму. Ми имаат кажувано дека навистина се случуваат тие работи. Крадат бебиња и прават бизнис ги продаваат. Обично на жени на кои им е второ или трето дете. Цела бременост им ја полнат главата дека бебето е на ризик и такви работи и на крај им го земаат по раѓањето. Не знам колку е точно, ама ова ми е кажано од медицинска сестра која работи таму.

На LadyC, RAK91 и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  7. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    Фала.Мн ти беше висок пулсот?Мене знае до 110 ,115 да ми оди

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    Секаде во странство ,мртвите родени им ги даваат на родителите да си ги погребаат.Само на Балканов тоа не се случува.Еве и зошто...

На Fallen.Angel, Meckicja и lovely12 им се допаѓа ова.
  9. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    1.373
    @Dikinzi Благодариме многу,душа си :angel::hug::hug::hug:

На Dikinzi, Thallia, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Не би ме изненадило да има такви работи, со оглед дека немаш пристап во многу работи. Искрено мене кога ми почина бебето ме викнаа и ми кажаа дека по службено го праќаат на обдукција. Доколку сакам да одам пред да оди на обдукција да барам со потпис да го земам. Ама јас немав сила и умрено да го видам...сепак моето беше родено 26недела...;(

11. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    Жал ми е....

На SunnyGirl2 и lovely12 им се допаѓа ова.
  12. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.281
    @Dikinzi :bow: фала премногу! :* Те најде бељата со нас, да знајш :D

На Jana06, Milicka*, Dikinzi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ines24

Ines24 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Здраво драги мамички и мамички ту би.
    Имам едно прашање.
    11та недела сум, осеќам повремено тапи болки во долниот дел од стомакот, бев денеска на гинеколог и рече дека нема место за паника, само што заминав по неполн час почнав да имам страшни болки во желудникот (инаку имам активен хелико), е сега тие болки како да ги осеќам преку цел стомак и имам чувство на издуеност и чувство за у ВЦ а не можам ништо да направам.
    Слично искуство?

14. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2019
    Пораки:
    2.599
    Допаѓања:
    6.162
    Никаква беља, таман работа, што знам ќе кажам ќе помогнам, на ФБ лајкнете ја групата Поддршка на доењето, од таму јас уште и учам :* :hug:

На Thallia, lavinija28, Milicka* и 3 други им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.929
    Допаѓања:
    142.933
    Во 8ми месец и до 120 ми отиде. Ама одма отидов на кардиолог(иако викаат нормално е во временост), ми правеше ехо и екг и се беше добро. Но, ми ја зголеми дозата.

Мој совет ти е, доколку е почесто толку пулсот да си се консултираш со кардиолог

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    Ајде ајде па ко ке се породиш ти од нас беља ке те најт и така во круг хахаха :)

На Dikinzi, elenaklasik и Ann.loves.you им се допаѓа ова.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas ja bataliv taa grupa oti po niedna cena ne preporacuvaat ad a ima slucai kako mojot koga zaradi moi zdravstveni pricini morav da prekinam so doenje sega sum clen na grupata soba za doenje I ad I e mnogu podobra grupa nikoj nikogo ne osuduva

18. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    И јас тој период имав такви тапи болки во долниот дел а желудникот до 13 недела ме изнамачи невидено...Баш и јас дека сум со прва бременост не знаев што е нормално но и др а и членките кои се поускусни во групава ми кажаа дека тие тапи болки во долниот дел се нормални бидејки матка се шири, лигаменти.Мене и во одење ме болеше, па до кај 12 недела мн ретко пешачев и само во тоалет одев да проверам да не ми е дојдено...

На Dikinzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ines24

Ines24 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2020
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Истата сум, само трепкам не дај Боже да не има нешто.
    Не верував дека некогаш можам да мислам песимистички особено не во бременост.

Ти благодарам многу

На Dikinzi и lavinija28 им се допаѓа ова.
  20. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.083
    А притисокот?Мене ми е низок,а со верапамил се спуштал уште...