Феминки сакам нешто да ве прашам ама немој да ми се смеете прва бременост ми е и утре треба да одам на CTG и сега ме интересира докторот што ке ми прави???
Daci мила, зошто би ти се смееле, сите ние некоаш за прв пат сме се сретнале со тие поими, испитувања. CTG или Кардиотокографија е за мерење на контракции и фетална срцева акција, се прави во трето тримесечје. На следниов линк http://www.ordinacija-beljo.hr/uploads/ ... rafija.jpg има слика од тоа како изгледа снимањето за да се осигураш дека не е ништо страшно
daci96 Со ЦТГ мерат контракции и го следат срцето на бебето, на стомакот ќе ти стават 2 каиши и и слично како ехо е и не боли Зависи кој доктор е можеби ќе те прегледа вагинално за да види дали си отворена Ние со синко секој ден сме на ЦТГ болки ич, абер немаме за излегување, Си шеткаме и се надеваме дека ќе дојдат болките имајте убав ден
јас од недела навечер чуствувам болки во долниот дел на стомакот и кичмата некогаш се појаки некогаш се послаби и бебенцето нон-стоп мрда ме фаќа паника сакам што побрзо да излезе да си го видам
уште 2дена влевам во 36недела, синко секој ден се повеќе мртка целиот стомак ми се поместува де налево де надесно, навечер имам слаби болки како контракции меѓутоа несакам да мислам на тоа сеуште е рано, во вц сум нонстоп тешко на мм неможе да доје на ред од мене и секој ден ми е се потешко едвај се искачувам по скали најверојатно нормално е прочитав за цтг па ме интересира кога се почнува со тоа? и некој да ми објасни каков е тој документ за крвна слика и каде можам да го набавам? јас знам која крвна група сум но немам никаков документ, а некна ја прашав сестрата што работи кај матичниот гинеколог но и она нема поима за каков документ ја прашувам (толку обучена е нема поима од ништо)
Па тоа е ливче со твојата крвна група и RH фактор. Мене матичната ми рече дека пожелно е да се има за да не се испитува тогаш пред самото породување. Јас кога испитував д-димери и ф-ри на хемостаза на трансфузиологија и тоа ми го пиша докторката на упатот и сега си го имам.
Девојки, имам прашање, знам дека не е за овде, но не најдов соодветна тема Нека го преместат ако треба. Спојлер Од почетокот на Април сум на боледување заради патолошка бременост. Има некој искуство на колку време фондот ги исплаќа средствата? Памтам сестра ми кога имаше патолошка бременост во 2009 година, чекаше околу 6 месеци за да и ги исплатат средствата, иако најредовно ја средуваше и доставуваше документацијата во фондот. Имате некои посвежи информации со која динамика оди ова сега? Некоја има искуство? Ви благодарам однапред на информација
nie denes bevme kaj Dimcev na skrining vo 22 nedela i super sme Go gledase mozoceto ,srceto,broese prsti na racinja i nozinja i se e kako sto treba.Imame 573 gr i ne sme pomali kako sto mi kaza mene maticniot.Vika dimcev sto saka tvojata doktorka za 22 nedeli kolkavo bebe imate skoro pola kilo Mi go ukina utrogestanot bidejki sme vo red i hematomot vekje go nema.Samo vitaminska terapija i na kontrola kaj nego za 8 nedeli .Taka da sega mirnicki sme bebceto inaki celo vreme se vrtsese so gazeto nakaj monitorot mn bese palava
И јас имам цисти, минатата недела докторката ми кажа, но пријателка ми е, па и верувам, ми рече да не се грижам. Едната е 5мм, другата 7-8мм. Се надевам ќе се повлечат како што викате вие, а и докторката.
мамички не се грижете за цистите,и бебушка моја во бременоста имаше две цисти во главата,некаде 30недела исчеззна и еве се роди и ги нема Не е страшно,сами ке згинат,не се грижете
Meshinja nie popladne kje odime na ctg povtorno. Do deneska tochno edna nedela pominat termin znachi polna 41nedela. Nemozham da izdrzham vekje se sheknav, mn mi e teshko. Se mislam dali da pobaram sega od doktorite carski, shto mislite dali kje dozvolat? Ova za na gak. Ve molam nekoj da mi odgovori pobrzo dokolku saka.
Ако др што ќе те пораѓа ти е врска, може! А ако немаш врски тешко. Сестра ми на гак си отиде на закажан царски ама др што ја пораѓаше и беше ептен близок и си се договорија кој ден у колку саат и тоа во 37-8 недела ја породи.
Еве ме и мене пак Жива ненаспана од синоќа . Болките во грбот ми беа неподносливи и стварно незнам како да се справам со нив. Пробав со перници, масажи....ништо не помага. Инаку бебушкиве прв пат ги почувствував претходниот четврток (во 20та недела) и еве од синоќа мислам дека водат борба внатре ( срциња тие на мама ). Утре сме на контрола па се надевам на се најдобро Имајте убав ден
Ај и јас да прашам, вчера од што неможев да чекам повеќе направив тест за бременост кој според мене излезе позитивен (втората цртка се гледа многу бледо, сигурно станува збор за рана бременост нели..) Е сега ме интересира за колку време може да се види на ехо...
Најпрво честитки за бременоста и со лесно Обично бледата цртичка се појавува во 5-та недела, па најубаво е да си закажеш преглед за 2 недели за во едно да се види и срцевата акција. Можеш и сега да отидеш ама пак ке ти закажат за 2 недели, сега е премногу рано за било што да ти каже, меѓутоа е убаво да му се јавиш на матичниот гинеколог, да кажеш за тестот и да прецизирате термин. Поздрав!
Здраво, еве и јас сакам да се придружам на темава. Вчера конечно си го видов + на тестот за бременост. На 5ти мај имам закажано преглед на гинеколог. Незнам која недела би можело да сум, ама нели според некој калкулации мислам дека сум во 3та недела. Последен пат ми дојде на 14 март и траеше до 22 март.