Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Мене поради скратен цервикс секој преглед и вагинално ме гледаа обавезно,не се случи ништо ,сондата не се става кој знае колку длабоко.. ама ова со раката незнам зошто ти го прават,не сум слушнала до сега...

2. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Јас земам по две на ден од 500 заедно со железото кога го пијам а за контрола прошлата недела кога бев на скрининг во 22 недела докторката ме советуваше во 28 да правам брисови и тест за скриен шеќер а во 32 недела уште еден скрининг. Измеѓу 22 и 28 ќе направам уште едно ехо.

Milicka* and lavinija28 like this.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Јас и ти мислам сме 2 дена разлика со термини :) Следен преглед ми е во 32 недела мислам дека е трет скрининг. Ц витамин пијам од 1000мг секој ден од 7-8ма недела досега од било која фирма. Да не се урочам ама болна не сум била.

LadyC, Milicka* and lavinija28 like this.
  4. mamaorhidea

Преглед со рака во првата бременост ми правеа во 9ти месец а сега со вторава стигната сум до 23 недела ме гледаат абдоминално и два пати цервикс ми мереа со вагинално ехо, еднаш на скринингот во 22 и еднаш претходно ми се чини во 16 беше.

LadyC, Milicka* and WonderGuurl like this.
  5. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Море не ќе си барала сама симптоми, него ти се јавиле. Добро ја мислев ептен стручни ср таму, зошто не те виделе убаво. Ајде само да мине по брзо :*

LadyC and ddevojce like this.
  6. Ceculka

Ceculka Истакнат член

здраво,јас сум за два дена 25 недела исто како тебе ,некој ден премногу го осеќам ,вчера денес по слабо,ама што сум читала демек кога раснат се по смирени бебушките :D

LadyC, Maja92@ and Dance27 like this.
  7. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Женски 27ма недела сум. Дали е нормално да ме боли делот кај препоните кога се движам ???

LadyC and lavinija28 like this.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Да. Многу нормална појава. Од тежина, од активност.. И мене ме боли кај препоните, ко мускулна болка. ;)

9. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Е ваш така ко мускулна болка. :)

elenaklasik likes this.
  10. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Сега читам за скриен шеќер јас до сега немам правено матичната не ми спомнала ништо. Секој треба да испита скриен шеќер или ????

11. elenaklasik

Грип во бременост Screenshot_2020-02-27-13-32-54-465_com.instagram.android.png Screenshot_2020-02-27-13-33-11-118_com.instagram.android.png

Dana31, Филотеа and lavinija28 like this.
  12. mamaorhidea

Најдобро да се консултираш со матичната...незнам како е кај другите трудници, мене ме советуваа да правам и брисови и тој ОГТТ тест за шеќер во 28 недела поради предвремено породување со претходната бременост.

LadyC and Bilbilce like this.
  13. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Koja nedela si ? Mene posleden pat vaginalno mi bese koga doznav deka sum.bremrna a toa bese 8 nedela pri kraj i od togas navaka eve veke sum 28 samo exo na stomak i nikako drukse . So isklucok na pregledot so mi beshe za merenje na cerviks ama toa nemoze i da se kaze pregled poso samo stavi sonda izmeri za 5 sekundi i gotovo ,i toa ne sakase ona da meri jas bev inicijator bidejki vika za prvorotki izbegavam da meram . Bas me cudi za tvojte cesti pregledi pa i so raka

14. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

И мене ме чуди, но ете не сум во Мк и овде така е, 1 во месец има преглед не почесто, како што кажав прво со рака проверува па потоа по желба и ехо (не мора).
    Крв до сега еднаш ми проверија на првиот преглед, еве сум 23 недела.
    Брисеви не земаат мерат само пх вредност на вагина.
    Д димери и се друго овде што читам не се проверува.
    Па цела сум збунка, дека се е поразлично и многу поопуштено се гледа на бременоста.
    И така, ајде со Божја помош се надеваме на добро.

LadyC and Milicka* like this.
  15. eliii89

eliii89 Истакнат член

Ne se plasi ke te sredat ,samo neznam kako mozele da ne vidat do sega tri dena lezis ,sepak na vreme e vo bolnica si ke te sredat ne se nerviraj ke zavrsi so lesno samo bez nervozi

I mene sekoja kontrola i na tri nedeli mi merat cerviks ,so raka isto i eho mi pravat

Ednas dnevno 1000 mg na natural

Kolku ti e cerviksot mm i i koja nedela si

Last edited by a moderator: Feb 28, 2020
    LadyC, lavinija28 and Milicka* like this.
  16. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Веќе сум на крај 38ма ќе влезам и не ми го мереа,незнам колку е. Иначе цела бременост стоеше 25-6 мм ама со лежење

LadyC, Dikinzi, eliii89 and 1 other person like this.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Здраво мешиња,
    Да ве поздравам само:hai:Јас од старата постава сум:D.
    Инаку еве мене во цела бременост ми проверуваа цервикс вагинално. И тоа никогаш не направи проблем. Јас си имав болки во стомак и после 300 прегледи докторката(2 докторки) заклучија дека ми е осетлива матката, плус се шири и затоа се тие болки. Така да, ако брисевите, уринокултурата се во ред не се секирајте. И секако, ако докторите по направениот преглед велат така.
    Ви посакувам на сите лесна бременост и лесњн и брз пораѓај

@ddevojce ептен на мака те ставиле. Ти посакувам да се среди се, да помине се побрзо:hug:

Last edited: Feb 27, 2020
    LadyC, Dikinzi, eta and 9 others like this.
  18. Milicka*

Milicka* Популарен член

Добро само мене ми рекоа дека не треба трет скрининг ? Пак ли треба доктор да менувам ? :) Ми се смачи некако како ич среќа да немам со докториве :) иначе 32+1 сум и наредна недела сум на преглед , мене пд 26 недела наваму цервикс ми мереа секои две недели вагинално бидејки имаше потреба и сега во 33 та пак ке ми мери да видиме како е , ама ова со скринингов ме замисли зш прашав др ми рече тие се скрининзите , во однос на болки мислам дека синко ке ми ја отчаши деснава нога :) јајникот исто ме умира од болка кога турка ама ете се е нормално ке издржиме :)

LadyC, eta, eliii89 and 1 other person like this.
  19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Скрининзите јас мислам дека за нас се подобро да ги правиме, да си знаеме чисто што, како, колку си расте бебче, докторите ич гајле не им е и да го правиш и да не го правиш, ама лично јас не би изджала да не направам скрининг или пример да не идам на ехо. Никој на сила не не тера мислам. И мене докторот сега не ми спомна ништо за третиот скрининг, само ми рече само се гледаме за 4 недели, ама лично јас сама си сакав да си го направам, да си знам каква е состојбата со мене и со бебето, да си го видам на 4Д, значи лично за мене си го направив, докторот нити ми спомна нешто, а и не видов нешто разлучно да ми каже кога му ги однесов резултатите на наредната контрола. Баш им е гајле искрено.
    Ако си во можност и ако сакаш лично за тебе, направи си го и третиот скрининг. Ама твоја одлука си е. Докторите работат како по книга, научиле што треба и не треба и така тераат скоро сите.
    Со среќа што и да одлучиш :)

Да се редактирам и за скриениот шеќер не налагаат да се направи ама по мое, треба да се наорави затоа што колку и да немаш симптоми, може да покаже дека имаш не за џабе се вика скриен.
    Јас пред 2 месеци му реков на мојот доктор да ми стави и Тсх за тироидната, немам тироида ама во претходните бремености ми беше малку покачена и му реков сакам да видам и сега како е, ми вика ок, иначе не ставаат во проверка секој месец и тироидна и кога ја направив оп пак малку покачена. Ете гледаш му викам, а да не ти речев да ја провериме немаше ни да знам дека ми се покачила.
    Така да, што сакаш ти тоа можеш да си правиш, твој избор е, твое бебе ќе раѓаш, за твое здравје се работи :)

warrior, LadyC, Dikinzi and 4 others like this.
  20. elenaklasik

Во Плодност така ти рекоа? Па како скрининг, демек подетален преглед, може но и не е непходен. Ама мора да ти проверат постелка, протоци, движења на бебе, значи мора пак ехо да има.

А да прашам, еве од тие што знам дека сте во 9ти @Kallias2 , @Sexybaby86? (ако не грешам) @Ann.loves.you и кои бевте други..не ми текнува

На ехо во последниов месец ви даваат сликички? Баш на прегледот вчера прашав во Плодност како е завртено со лицето, дали накај внатрешните органи и докторката ми вика тоа се мести на само породување, ама сега за сличиња не се гледа. А и мојов гинеколог во Охрид, едвај фати сличе, ама тоа дека со рачињата беше на очиња ко стуткано, ко во спиење. Значи, дали ехото може од било кој агол да го фати лицето?