Се нервирам, не ги гледам нотификацииве на време, сама се навраќам на темава и гледам - тагната сум. Извини касно одговарам. Лидера и дезодоранс не оди. Тоа е како да прснеш нивеа , па фа дезодоранс. Значи само лидера мачкаш и тоа тенок слој да упие и толку. @mal.ecka за тоа не знам. Јас користам, не ми текнало да прашам доктор. Не би требало да штети, нема толку хемикалии ко антиперспирантите... :/
Кога бев трудна на почетокот се мачкав со Aromaco на Lush и ми беше ок. Потоа ептен почна да ми мириса потта , па сменив на Nivea (тие без алуминиум од сликата ) и ни тие не ми помагаа. И немав др избор, користев од класичните со алуминиум, не можев да дозволам да мирисам лошо на работа.. сега се уште дојам (бебе е 5 м) и се уште не ми помагаат природниве дезодоранси. Дали и ми се навикна кожава веќе
Ништо не е комплицирано само треба да се сконцентрираш. Обично и акушерките и докторите ти кажуваат како да дишеш. Само треба да се сконцентеираш и да слушаш и соработуваш.
Добро утро жени и мајки и девојки и идни мајки Овде врнежливо од сабајле, за никаде е денес, вчера права пролет... Кажете ми дека не сум единствена која мисли на глупости како се ближи време за пораѓај? Кажете ми дека не сум единствена што мисли негативно толку многу? Единствена ли сум што сонувам се некои за никаде соништа?? Глупости аман веќе. Па и тоа колку мислам да не ми почнат деновиве болките, да седе внатре беба што повеќе, тоа па како за инат се нешто ме заболува, ме сече стомак, ми се стврднува, бело прање многу имам и само осеќам како тече на влошката кога удам у вц гледам бел секрет, среќа без мирис е и е бело, ни жолтеникаво ни розево, си велам уфф добро е, не е чепот За брисеви тука ништо не ми кажаа до сега, ни приватниов кај што одев ни во болница, утре сум на Цтг, да ги прашам дали да правам или касно е веќе? За другите 2 деца никој ништо не ми рече ни тогаш и не сум правела брисеви никако, ни на почеток ни на крај и после се распрашав дека не прават брисеви во бременост туку така, единствено ако има нешто да сумјаат па да прават. А сега од 2 мои познанички тука дознав дека правеле, зависи од докторот изгледа, некој праќа за брисеви некој мисли нема потреба, што знам. Јас утре ќе си прашам за секој случај па и сега во 37 недела да направам не е страшно нели? Има време да се делува ако не дај Боже покаже некоја бактерија или нешто? Како не ми текна минатата недела да ги прашам кога бев, тууу како заборавив, таман сега ќе беа излезени и резултати ако направев брисеви
Те читам и како себе си да се гледам, да не има уште такви у мозокот што триста црни хроники му поминуваат низ главата. И најлошото од се е кога ке заспијам и ете ги нај мрачните сценарија. Јас сум скоро во 34 недела и сакам од една страна побрзо да помине а, од друга страна пак се плашам и за одкако ке го родам како ке биде. Еден ти зборува овака, друг онака да незна човек кај тера. Секретот велат дека е нормален а и кога ке те прегледуваат ке видат ако е проблематичен не го мисли. Ајде малку да се опуштиме нели требало да се ужива [/QUOTE]
Како се справувате со гасови во бременост? Кај мене денес и вчера (18недела) го достигнаа врвот. Ги осеќам во стомак и многу ме нервираат. Вчера бев на ехо, се си беше во ред со бебуш. Одговара за 18+2
Денес контролен преглед, во вистински момент се погоди, дека последните 2 дена ме скинаа контракции цело време. Единствено што сум можела во врска со тоа да сторам (а грешка сум правела до сега) е правилно земање магнезиум. Јас земав 2х400мг ама освен течна столица друго фајде не видов. Докторкава рече дека организмот не може да ги преработи правилно тие количини и затоа се јавуваат само нус појави без посакуваниот ефект. Па отсега ќе земам 3х2 дневно едни мали апченца, кои во тек на целиот ден ќе ме покријат со потребната доза. Ова како мал совет ете може и на некоја друга ќе и користи. Бебче се свртело со главче нагоре, претходно си беше надолу цело време. Редовниот преглед со рака, затворено грло, должина на цервикс уредна дури поголема од претходниот пат дека бебе променило позиција. Тие подготвителни контракции дури биле посакувани да се јавуваат (се додека не кратат грло и не се проследени со болки), телото се спрема за раѓање, што читав дека некои доктори се строго против тоа истиве да се третираат и спречуваат со земање магнезиум. Како и да е, нека си седи внатре бебе каде ќе брза За соновите што сте пишале, ептен ми се реални и живописни моиве, до малку крипи по содржина. Ама не им обрнувам внимание
Ja Jas zemam 2× 250 magnezium na den odednas i posle mesec dena koristenje imam sega tecna stolica ,jas mislec deka e od hrana nekoka sto sum ja jadela no ete moze i od toa da e . A kakvi se tie mali apcenca sto se zamena za manezium ?
Немој никако одеднаш, тоа се нус појавите од магнезиумот не ти е од храна. Magnesium Verla се викаат, не знам дали ги има во Мк ама верувам дека замена за истите има. Поентата е во малото дозирање па така може да се распоредат во текот на цел ден и правилно да се апсорбираат од телото.
A ja pa sum mislela sosema obratno , deka poubavo e da se zima cela doza odednas a ne posebno . Znaes otplika kokku vreme pomegu da ostavam za da ima dejstvo pravilno ? Iako da ti kazam koga zimav 1× 250 imav grcevi a koga pocnav eve posledniot mesec da zimam odednas 2×250 nemam tolku grcevi vo nozete kako predhodno,pa i zaradi toa mislev deka pravilno gi zimam . Ama ete pa od druga strana sto pravat
Јас би ги распоредила пример едно околу 1-2ч и друго околу 8-9ч (дека наутро кога телото е одморено поретко се јавуваат било какви грчеви). Сепак консултирај се со доктор, сите сме различни а и не сум некоја компетентна за да кажувам јас
Јас на почетокот пиев магнезиум директ од 375 по едно на ден,потоа Др ми препорача да ја зголемам дозата и да пијам два пати поточно едно наутро и едно навечер.Сепак за да си раат консултирај се најдобро со лекар
Pa mislam deka ja imam prasano i mi ima receno nautro bilo podobro i mi ima kazano deka apcinjata se podobri bidejko bile cist magnezium a ovie so se direkt se so zasladuvaci i nemaat tolku dejstvo,pa sega neznam sto e pravilno
Охххх бе секој лекар значи си има своја политика и од ракав кажуваат како ке ги прифати тешко на сите нас.
Девојки ајде помош зш јас сум преплашена , на преглед др рече дека видел мала аритмија вика ништо страшно не е , мн често се јавува ама јас сум цела во грч ке прашам и ке отидам кај некоја Лилјана во Струга дс видине што ке каже ама до тогаш ве молам за совет дали некоја има вакво искуство ?? Плс хелпп
Јас пијам 2х 250мг дозата ми е 500 мг на ден и никако неможев да ја искомбинирам со тие ќесичките директ ,аптекарката ми рече вака само таблети и супер ми се,во ќесичките имало и шеќер па ми рече ако пиеш повеќе од една ќесичка тоа е многу шеќер за организмот затоа зедов таблети
Ако ти е за утеха, јас сум една Гооолема паничарка! Порано од крв земање се онесвестував (сега се навикнав веќе) и секогаш одев со придружба. Имам фобија од болници, заболекари, мирис на болница Сега сум 31+3 и веќе се'поредовно мислам на главниот чин. Прашувам по блиски за искуства, некои стварно ме смируваат. Размислувам постојано дали за пораѓај во мојот град или на приватно. Арно што работам па во тоа време сум зафатена и не мислам на ништо А сонови- редовно си ги има, кој повеќе кој помалку чудни) Сношти баш глупости сонував...Мене највеќе ми е страв од самиот пораѓај бидејќи не знам како ќе ги издржам болките бидејќи порано од менструални болки имав мака и одма пиев аналгин за да ми помини побрзо. Ова знам дека ќе е мн посилно. За после пораѓај не се плашам што и како, здравје ќе се свикнеме (оти со прво сум) , само да помини Најстрашното (мислам, мене што ми е најстрашно). И така....
Да се пријавам и јас Денес на преглед бевме, 23+3 сум. Бебка тежи 600 грама. Се израдував. Докторот рече дека се е добро и дека може да ја прекинеме терапијата, да прекинеме со боцкање прогестерон и со утрогестанот што ги пијам. Ама го прашав дали може да продолжиме до 7ми месец со боцкање и терапија, дека ми е страв да не се случи нешто. Рече ако ,нема проблем вели и до 40та недела ако сакаш ќе продолжиме со терапија . Така да до 27ма недела ќе си продолжам си терапија