Мене така ми пoчна прoцесoт на пoраѓаj. Првата кoнтракциjа oкoлу 5 наутрo, вo 7 гo имав истoтo какo ти на бришење. Дo вечера се пoрoдив. Сo леснo
Која недела си? Со Второто дете така ми почна пораѓајот, по 2 дена од тоа лигавото со крв кафеаво,розево,жолто не обична боја беше, ме фатија болки и за неколку часа се породив. Со лесно
Да тоа со цигарата и ден денес го прави. Највеќе ми пречи што одам таму бремена со прво дете и незнам што, како и кога треба, А таа е толку не заинтересирана и за секој преглед јас треба да ја потсетувам дека треба да го направам. Нели кога водиш бременост па треба да го следиш тоа. а приметив дека кога ке влезам со маж ми малку по нормално се однесува, незнам дали е страв ама не се дере ко по обичај
Зависи од трансфузиологот, јас имав од ре медика ама не го призна пак ме боцкаа по веродостојни им биле од трансфузиологија
И моево е помирно деновиве, ептен му се радувам кога ќе мрдни. Пред 2-3 дена само што ќе станев од кревет веднаш мрдаше и тоа дури се познаваше и мешето како се мрда, а сега е помирно со понежни движења 24+4 сум.
Се загрижив да ти кажам малце, ме фати шубе... Ем знам дека е нормално, обично се помирни на промена на време, ама мајка. Фала ти што сподели. Јас сум 18+5
И јас бев кај нејзе од 2011 до лани, сепак еве ова беше моето искуство. Ама никогаш не добив бесплатен преглед. И да баш ме присети за цигарите, обично беше нервозна па ја чекав да пуши па после да се почне прегледот. Имаше многу пациенти и воопшто не обрнува внимание, ама од лани знам дека многу мои познанички ја сменија како матичен.
Zdravo sakam da prasam sto znaci deka sum otvorena eden prst vcera bev na pregled i doktorot toa mi go kaza vaka imam nekoj slabi menstrualni bolki veke nanazad 2-3 dena odvreme navreme Stv ne znam dali doslo vreme ili e uste rano koga go prasav doktorot mi rece bozja rabota demek ne mozel da predvidi koga ke mi pocnal poragjajot mozelo so nedeli da sum vaka ili pak nekolku dena nemalo pravilo... Vase mislenje?
Да, може и со денови да бидеш отворена, 1 прст ништо не е, ако се слаби менструалните болки, исчезнуваат и не доаѓаат пак, тогаш ништо, не му е време, треба да бидат константни постојани болките, во рок од 10 мин да бидат, па се намалуваат на 5 мин и тоа нон стоп така, нема престан, е тогаш значи дека му се излегува на бебе. Гледај како ќе си со болки, денес, утре. Цтг правеше ли? Која недела си?
Незнам твое е размисли, не сакам да ти набивам бубачки во глава ама и кај мене беше исто нема потреба па еве излезе дека и те како имало потреба и на клексани сум. Нашите доктори на молење функционираат и мојава кога ги виде резултатите уште ми вика што си чекала до сега па не си проветила. Така да размисли си ти знаеш најдобро
Znaci rano e da ne si pravam stresovi Pravev vcera ctg mi kazaa deka e uredno inaku od utre 38ma ned ne e strasno blisku sum do terminot
Сега си во сигурна зона, времето си е таман кога и да се породиш во 9 месец си, не се секирај и денес и утре да биде, таман си е. Со лесно и тебе и пиши кога ќе се гушкате со бебуш
Добро е не сум сама јас сум 33+6 денес и чувствувсм дека ке почнам на фотелја да спијам , се будам на секој час се вртам мн и може и од тоа да осеќам вака , ама лесно ми е пошо гледам не сум сама и не е нешто невообичаено
Героска нема поим од живот а не пак од гинекологија.. пишував еднаш за неа ќе пишам и пак.. таа дотична госпоѓа (гинеколог не сакам да ја наречам зашто е дупка по тоа) ми рече дека не можам да останам бремена никогаш бидејќи сум имала вонматерична бременост и полицистични јајници... ме прати на операција да ги извадам јајниците... но среќа кога собрав сили од спонтаниот отидов на приватно во ремедика .. таму ми кажаа шо и како .. ми се смееа кога им кажав шо ми рече Героска... ниту сум имала полицистични јајници и дека повторно ќе си останам бремена.. и навистина така беше.. јас си останав бремена .. и си гушкам 8 ипол месечно синче... не ги оперирав јајниците но ја сменив дотичната.. сега сум си кај Васо и сега за сега сум задоволна од него... Се спремам со синчето да и отидам на дотичната и да и речам еве од шо не можев да останам бремена јас си родив бебе... таа е срам за гинеколозите.. ја резили струката.. треба дозволата да и се одземе под хитно
Дајте бе за таквите да потпишеме петиции, дајте да ги отстраниме, значи некогаш и скапо ги плаќаме такви ко нив. Стресот е голем, разочарувањето што ќе го предизвика еден е*ан коментар. Срам и арам да им е! Репродуктивно здравје не е шала, осетлива тема е. Срам да им е! Се нашле на такви позиции, па сега ќе се тренираат и лечат фрустрации на пациентки. Една пациентка да не им остане на таквите. Значи јас ако одев кај некоја таква недозреана, по вонматеричната моја бременост и отстранување на еден канал, таа ќе ми речеше дека не можам да забременам! А кај приватниот гинеколог кадешто се прегледувам години кога го прашав дали со еден канал ќе забременам, ми одговори- секако дека да, нема никаква пречка. Го плаќам десет пати поскапо и ќе го плаќам кога заслужува. Една матична гинеколог жена веќе ја менав, недозреана беше, сега овој ради протокол што ми се води ко матичен, еден одвеан и него ќе го менам, болесна работа. Место со човечност да пристапат со етика докторска, тие...обратно, ние нив да ги лечиме ако не па.