Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. IvanaAni

IvanaAni Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    344
    Како да читав за мене и мене ми рече дека по спонтаниот никогаш нема веќе да родам, дека треба матка да ми се отстрани и јајници и дека лошо ми се пишува. Откако на ГАК ми кажаа се спротивно од ова едвај го задржав маж ми да не направи глупост откако ни го загорчи животот. Не сакам да влеваме страв не ни е темата за тоа , ама убаво е да се чујат искуствата. Имате поддршка за петиција од мене :handshake:

На Mami3, Milicka*, Brpbrp и 3 други им се допаѓа ова.
  2. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Јас едно време сакав тужба да и пуштам.(откако останав бремена и откако се породив, ама за на таквите не вреди ни плунка да фрлиш а не па внимание да посветиш) . сепак претрпев многу.. кај ми рече дека ми е вонматерична бременоста.. кај имав спонтан.. за после да дознам дека сум имала полицистични јајници и дека никогаш нема да станам мајка.. за на крај капак на се беше упатот за операција (вадење на јајници) .. такви вести се шок за една особа која прв пат останала бремена ... ама тоа е... почна да губи многу пациенти па може затоа на некои наплаќа на некои не (моја претпоставка)

За петицијата и јас ќе се потпишам и тоа со двете раце.. треба веднаш да и се одземе дозволата за работа... да не ги плаши веќе трудниците и останатите жени... која како излегуваше од кај неа беше бледа и со насолзени очи.. првиот пат кога отидов кај неа се прашував зошто вакви излегуваат но после сфатив зошто... и од тогаш веќе не е мој матичен и нема никогаш да биде (и да нема други гинеколкзи кај неа веќе никогаш)

Последна измена од модератор: 16 март 2020
    На Milicka*, IvanaAni, Butterfly1107 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    За ситуацијава со корона вирусов, никаде не се спомнуваат бремените жени. Само постари и хронично болни, еве сега и училиштата можно е да се распуштат. Што е со нас, дел од нас работиме во здравствени установи, болници, аптеки и сме во контакт со болни луѓе, а дел работиме во маркети или други продавници каде што постојано сме во контакт со луѓе и пари.

На BY<3, Филотеа, Среќичка и 3 други им се допаѓа ова.
  4. eliii89

eliii89 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    634
    Fala ti mnogu

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Јас денес пишав до министерство за здравство маил дали може поради вирусов да се избегне деновиве одење на трансфузиологија и извештај да ми даде матичен гинеколог за редундирање на клексани и тие ми вратија дека морам да одам на клиника за тоа. И баш кога владее паника и баш кога не се знае колку таму се заразени од вирусот. Се надевам дека барем вас ќе ве ослободат од работа.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Девојки ајде да превземеме нешто. Пишав маил до влада и здравство за да забранат одење на работа. Ако има повеќе можеби ќе не земат во предвид. Ако знаете уште некој маил пишете.
    Pr@zdravstvo.gov.mk i info@vlada.gov.mk

На Thallia, Филотеа, Brpbrp и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    им пишав и јас,пишувајте и другите !

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Пишав!

На Butterfly1107 и Bella* им се допаѓа ова.
  9. Rainbowbaby

Rainbowbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    1.036
    Мислам дека темава не е место за плукање по доктори во случајов плукање по Героска. Да убаво е да се сподели сечие искуство, но во соодветна тема.
    Да не бидам сфатена погрешно не ја бранам, 10 години одев на друг гинеколог ( после спонтан го сменив) но бременоста ми е во нејзини раце веќе 5 месеци и колку и да имам доверба во нејзе не ми е сеедно ова што го читам...

На Zuza28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Сепак мислам дека подобро е да искочи се на виделина и да си бидеш во сигурни раце ние не пишуваме тука за да внесеме страв само за некои работи дека треба да се припазува. Имаш гинеколози што си ги гледаат пациентите и се свесни за одредени последици,а има некои гинеколози што не заслужуваат ни доктор да се нарече а не па да одиш кај него. Секако твое право си е тоа каде ќе одиш и кај кого...али реално оваа дотична со такво однесување добро е и што има пациенти. И мислам дека се ретки луѓето што водат веќе бременост кај матичен сите фрламе пари за систина,ремедика,плодност. Бидејќи не остана асален матичен

На Sofi.ja, IvanaAni и beba@meba им се допаѓа ова.
  11. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    2.465
    Пишав и јас на овие маилови.

12. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Потполно се согласувам со пишаново...
    @Rainbowbaby ако можеш смени ја .. распрашај се дали може во бременост да се смени гинеколог, дали е дозволено и бегај од таму дур и тебе не те исплашила...најискрено ти кажувам.. не сум само јас оштетена од нејзина страна.. има и други тука по форумов а и во моја близина има.. мојата јатрва идеше кај неа за во 6 месец да и каже ти ептен ниско го носиш, нема да можеш да го доносиш до крај, строго да мируваш но не ти е гаранција дека ќе го задржиш плодот.. и јатрвата моја испаничена заминан одма на второ мислење ... второто мислење беше сосема спротивно од дотичната... значи да ниско беше носењето но не ептен толку ниско како шо и кажала таа... па си одеше приватно на прегледи за да види до кај и е бременоста и ако ти се верува една недела го надноси бебето (од шо толку ептен ниско го носела)

На Sofi.ja и Brpbrp им се допаѓа ова.
  13. Rainbowbaby

Rainbowbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    1.036
    Се согласувам дека не останаа асални гинеколози. Но секој неможе да си дозволи да даде 50 евра за преглед на 2 недели. Како што кажав моето искуство кај нејзе е поинакво од вашите искуства. Имав спонтан, после тешко успеав да останам бремена и кога прокрварев сите доктори стегаа раменици дека тешко ке опстане бременоста, освен нејзе која ми влеваше позитивна енергија и покрај мојот страв на секој преглед ми кажуваше дека се ќе биде во ред. Да има и мани, не е идеална можда. Ама верувај дека за било кој доктор да почнеме да коментираме ќе има дел задоволни, но ќе има и дел што се незадоволни.
    Само сакав да посочам дека не мора толку во детали да влегувате, барем во оваа тема затоа што читајќи ве и покрај тоа што на сите прегледи беше се во ред почнав да мислам дека можеби со моето бебе нешто не е добро бидејќи еве докторкава прави пропусти .
    Како што кажав во соодветна тема убаво е да се споделат искуствата, па кој бара препорака ке прочита, овде мислам дека не е во ред...

14. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.105
    Пратено!

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    444
    Сега одлучија на прес - конференција на Канал 5 министерот Венко Филипче изјави дека бремените жени нема да одат на работа.

Последна измена: 10 март 2020
    На Thallia, Enci200, Butterfly1107 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Кај нас на работа бидејќи сме малку повеќе од 50 души во една канцеларија. Од денеска скоро пола вработени сме пуштени од дома да работиме, бидејќи сите релатино сме млади, нормално се дава предност на бремени жени.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Но дали тоа важи и за приватен и за државен сектор? Мислите ние вработени во приватен сектор туку така ќе не пуштат дома? Дај Боже ,еве јас немам замена и не верувам дека 2 недели ќе биде затворен дуќанов

На Isabel и Joki99 им се допаѓа ова.
  18. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.105
  19. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.105
    Пред малку, на пресот, министерот кажа дека мерките важат и за приватен сектор.

На Chuchanov, Brpbrp, Butterfly1107 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Joki99

Joki99 Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    444
    Да и за приватен сектор