Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Девојки ке ве молам за совет.
    Во темата забите во бременоста не се баш активни затоа пишувам и тука. 23та недела сум,веќе два дена како ме боли заб на кој имам ставено коронка...Поради ситуацијата со Корона вирусот матичниот стоматолог не ми работи а плус и викенд. Се слушнав со неа на телефон и крајно незаинтересирано ми рече дека тие сега прегледуваат само сериозни случаи(како јас ради досада би отишла кај неа) и најдобро е да си земам некој антибиотик. Сега не може да ми направат ренѓен за да се види коренот но од ноќва почнав да чувствувам биење на забот. Совет или слично искуство?

2. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    139
    Луѓе ме фати инсомниа, сте пиеле ли некои апчиња за спиење во бременост? Има ли некои дозволени за пиење? Или нешто друго. Цел живот мака мачам со ова спиење ама ке испиев дијазепам бар, сега што? :(

3. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    На своја рака ништо не се зема! Посебно за дијазепам консултација со доктор обавезно!

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  4. stefanijata

stefanijata Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    139

Не не , сега во бременост не сум пиела сама таман работа, само ме интересира има ли нешто на природна база за трудници, или да пробам чај од маточина

На Lavce20 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.678
    Допаѓања:
    3.994
    Добро утро. Како сте? Тука почна да врне, затемнето е никакво време и само на спиење тера :(
    Јас спиев супер, вчера од попладнето кај 17 часот па се до 11 некаде имав скамњнување на стомакот па пуштање, па пресекување па пуштање, бебе риташе многу, ми го изместуваше цел стомак и не знаев што да правам, болки немав туку ете тоа скаменувањето ми матеше малку ум, толку многу прв пат да ме држеше па си викав изглеа ноќта ќе ме фатат болки кај и да е.
    Ама ноќта мирно ја поминав, сум заспала и ништо не сум осетила.
    Сега е мирно, немам ни К од тоа вчера што имав. Бебе е мирно денес, тук там ќе ја осетам.
    Ајде нека биде веќе, за 10 дена ми е терминот, се измачив, се изморив овој месец ептен тежок ми е :(

На Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Како сте мешиња? Како го минете периодов? Мене од вчера ме фати некоја паника, не знам како ќе се издржи периодов со корона вирусот. Од најпозитивна особа станав најголем паничар.Дајте рецепт за расположение.

На Butterfly1107 и LadyC им се допаѓа ова.
  7. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Мислам дека по потреба може да се пие Дијазепам.
    Јас имам проблеми со притисокот почна да ми се качува.Др ми даде апчиња за притисокот и плус ми кажа ако ми се качи над 140 пред спиење еден Дијазепам од 5mg да се напијам,се разбира не нон стоп(еднаш-два пати во неделата).Се консултирав во врска со дијазепамот и со друг Др и тој ми потврди дека може да се пие и вика дека освен што ќе те опушти и заспие друго ништо нема да се случи.Сепак прво прашај си го својот лекар,секој си е посебен случај,секој различна терапија прима па можеби од Х причини поради некои лекарства нема да иде во комбинација и да смее да се пие.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Едно прашање- а во која недела ти правеа преглед таму на 4 март кога си била (и каков преглед) и сега кога треба пак да одиш која недела ќе бидиш? Прашувам бидејќи и јас се мислам за таму, амс одамна не сум била на преглед...

На BY<3 и LadyC им се допаѓа ова.
  9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    На колку време мериш притисок и колку ти е?

10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мене искрено периодов некако лошо ми оди- се трудам да останам позитивна ама ми излегоа некои фамилијарни и финансиски проблеми , само на плачење ме тера и капак ова со коронава да не знаеш на што си...Пораѓај се ближи, сакам во Плодност ама нешто финансииве ме кочат (со мм приватно работиме и двајцата и сега со вирусов сме стопирани)... Само се молам се' да е во ред со бебче и со мене и брзо да врват проблемиве...

11. Aleksandra997

Aleksandra997 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Zdravo
    Zosto plakjam privatna bolnica koga me pregleduvaat 5 min
    Odbrav doktor vo sistina za poragjaj bev na prv pregled kaj nego vo 35ta ned togas mi kaza ke dojdes nareden pregled vo 37ma ke napraveme krvna slika nekoj pretragi i ke te pratam da se konsultiras so anesteziolog i koga bev na pregled vo 37ma pregledot kaj nego traese 5 min i toa vo sred razgovor si stana i taka izleze vo hodnik kako ajde zavrsivme stanuvajte niedna analiza ne napraviv nitu pak bev da razgovaram so anesteziolog za 2 dena vleguvam vo 39ta a nareden pregled mi zakaza vo sreda...
    Nz dali jas ocekuvam mn ili toj e tolku nonsarlanten i ne mu se raboti inaku se raboti za dr Palcevski ako nekoj ima iskustvo so nego za poragjaj neka spodeli

На Cosmi и LadyC им се допаѓа ова.
  12. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Од кога забременив па се до 17 недела не ми беше мерено притисок.
    Пред бременоста кога мерев секогаш беше во рамки на нормалата 120/80; 120/90
    На преглед на второ мислење кај Др лекар случајно ми го измери и ми беше 180/100 со што одма ме стави на лекарства.Ете веќе 10 недели секој ден го проверувам најмногу до 130/95 ми се качува, оттогаш само два три пати 140 ми се има качено.
    Успевам некако со лекарствата да го држам под контрола.Избегавам сол кисело и така.Се трудам најмногу што можам.
    Се за бебчо :muscle: :sun:

13. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.271
    Ве молам да ми кажете нешто околу вториот скрининг како оди кога се поточно прави дали матилниот го прави или како? јас како што го разбрав оној де ми кажа дојди за 3 недели да видиме резултати од брис бидејќи ми зема брис и вика да закажеме втор скрининг ? па не знам дали во болница се прави или како ?

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Гледај вечерата да ти биде до кај 18-19h и да легнеш до 23h. Додека да легнеш пиј само вода. За боцкањето пиј магнезиум.
    И можеш да почнеш да си мериш сама притисок секој ден во различно време.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Јас сум кај Кацарска. Палчевски многу го фалат, предобар доктор е не се секирај.
    Сум разбрала и гледам по муабет со други кои се пораѓаат во Систина не ми ја сакаат Ана дека била арогантна. Сама ми има кажано дека пациенти кои ги следи од почеток си ги третира на еден начин, а пациенти кои само ги пораѓа немаат ист третман. Може ви звучи грубо, оти ПАРИ се фрлаат, ама па еве за мене кога се пораѓав со Константин се знаеше, цела историја, од хематом крварење, до покачен притисок, до бубрези проблем...
    Ич не ги оправдувам, напротив... Ама па и не се детални реално како мојот матичен. Секој преглед притисок, тежина, па крв, мокрача, се, се. У Систина тоа не се десило. Само на крај некаде мислам прават (пред пород царски се ми направија од крв , урина а у ) и тоа е тоа.

Инаку за корона вирусов ако ви е утеха вака ќе кажам.
    Работам приватно, козметичар сум. Дали знаете колку на дневно ниво губам во најмала рака?
    Ништо не заработувам = на нема плата. И седам. Не работам од средата ич.
    Ужасно ми смета што сум дома, среќа додуша избегав во Бгд кај свеки па си муабетам со неа, оти сама со дете ќе полудам , па башка и трудна. :D
    Овде има двор, надвор си игра он и сите намирени.
    Инаку ми фалат многу клиентките. Толку сум приврзана со нив,не можам да ви објаснам колку многу... Си ги сакам сите од помали до постари ептен. Погодени ми се, а и животарам од нив. Ама не се плашам ич од коронава. Не ми е сеедно, ама не се плашам.
    Бог да ги чува оние со проблем. Сите нас трудни и со мали деца да не чува.
    И не се предавајте! Ќе мине и ова! :*
    @Среќичка @monka_bonbonka што ќе правите со скринингот? На 2ри април ни е нели? Јас се мислам да замолам моиве доктори и кај Гетов у Валандово да правам. Инаку ќе морам специјално у Ск за тоа да идам.

Последна измена: 15 март 2020
    На monka_bonbonka, elcezelce, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Јас втор ќе правам по препорака на матичен во 22ра. Најголем е плодот и најубаво се гледа.инаку може од 20-22ра недела. :)

На Anaouou и Thallia им се допаѓа ова.
  17. tubus

tubus Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    30
    mozebi maleckoto mrdka i taka te potsetuva deka e i toa tuka.zastituvajte se od virus ,barem trudnici se zastiteni sega ,pogrizite se za VAS,za izleguvanja i rabota ima vreme cel zivot e pred nas,......

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Мила јас вториот скрининг го правив кај Маџунков во Струмица.Си отвори приватна поликлиника значи стварно е врв докторот 40мин ми траеше прегледот од А до Ш се објаснува детално и срценцето ни го пушти на екран објасни како работи,проток на крв мереше значи се се!
    А за Гетов баш сношти мислам дека некоја беше пишала дека не бил на работа бил во изолација во карантин (колку е точно незнам)

На eta и LadyC им се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ааајдеее. А ќе ме прими оти не ме води, не сум му пациентка?

20. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Даваат ли лесно патолошка бжво приватните болници? Јас сум 27 недела од фирмата ми бараат боледување за да седам дома за време на короната