Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Joy,пожелно е повеќе течности во текот на една бременост да се внесуваат ,ама нема некое посебно правило по колку литри дневно треба да се конзумира,пиј колку ти бара душа :)

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.365
    Допаѓања:
    148.572
    сакам да искоментирам нешто во врска со големината на плодот оти како што ве читам многу од вас се загрижени во врска со податоците што ги добиваат од ехо мерките.апсолутно не се точни туку се отприлика .мене во 9ти месец докторката ми велеше ова бебе најмногу 3 кила ке биде ,а синко се роди 3600гр.јас само меше напред ,ситна по раст (155см- 50 кгр)не ни претпоставував дека може толкаво бебе да родам .кога го измерија веднаш по порогајот јас бев ваква :o .

На babyane18, Agrona, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.720
    Допаѓања:
    107.016
    Женски,абе не се замарајте со бројкиве,важно е да е живо и здраво,па што е важно колку е големо :?:
    прво скоро никогаш овие бројќи не се точни,ни апаратите точно неможат да знаат колку ќе биде бебето на крај. Мене ми викаа дека ќерка ми кога ќе се роди ќе биде околу 3,500 , а се роди 2600 со 49 см во 38 недела и јас викав малецка е малецка па што еве ја сега 3 години и ништо не и фали :) затоа уживајте си во бременоста и не се занимавајте со бројкиве,на крај немаат никаква врска

На mila25ve и Agrona им се допаѓа ова.
  4. D-E-L-F-I-N-A

D-E-L-F-I-N-A Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    22
    Дали некој ги има употребувано апчињата Aquaflow за отоци што се,да ми кажи како се земаат :?:

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    24 nedela e 5 ti ili 6 ti mesec bremenost.Po moe e petti po tabelite na net e sesti mesec

6. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас мислам дека е крај на 6 месец, барем јас така си рачунам...со тоа што ги бројам 10месеци до термин, нели така др ги рачунаат 40 недели - 10 месеци, па според тоа 24 недела е последна недела од 6 месец, 25 недела се влегува во 7 месец....може грешам, незнам ама ја моите така си ги рачунам, па ми се вклопуваат со терминот :) ајде некој поискусен у месециве-неделиве може да би подобјасни :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    На Amorce2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    24 г.н. значи си влезена во шести месец ( од 22 до 26 е шести месец )

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.834
    Допаѓања:
    325.659
    e sega me fati panika :D sum nemala uste mnogu,a jas celo vreme si se racunam 5 ti mesec.Koga ke mi tekne kolku stvari treba da se sredat podobro da si se fatam za rabota :)

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.292
    Ајде мешиња ако има некоја да ми помогне отворена сум за совети.Вака бремена сум 10+6 досега сум чуствувала некои тапи болку долу во јајниците ама ми викаат дека било нормално се ширела матката,вчера мн ме болеше стомак(горе кај папокот отприлика) лежев едно пола саат саат и ми се смири и сум заспала.Денес цел ден некако имам како болки за добивање и стомакот доле ми жежи-гори внатрешно како огон да ми се има запалено.На гинеколог можам да одам дури во вторник.Па би ве замолила ако има некоја вакво искуство нека каже,некој совет нешто било што мн сум уплашена и ви благодарам однапред.позз

11. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    јас би ти те советувала стриктно само да лежиш/одмараш до вторник,додека отидеш на гинеколог.

12. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Bolki slicni ili isti kako predmenstrualnite vo ovaa nedela, ne se strasni....barem mene taka mi vikase dr i traea nekade do kaj 12n, isto mi tece deka e od sirenje na matkata i postepenoto pomestuvanje, taka sto ne bi trebalo da e nesto strasno ama stom ke odis na ginekolog vo vtornik do togas odmaraj si, poveke lezi...pa ke ti kaze dr.

Ajde i na mene help! :)
    I jas sum so bolki, jas sum 17n+3 so bliznaci i me boli mnogu kicmata dole nisko koga odam ama ajde taa bolka ja zanemaruvam, ama poslednava nedela mi se javi bolka vo levata noga od kolk pa nadole i najveke me sekira i plasi sto me boli dole levata strana megjunozete (se izvinuvam za detalnovo objasnuvanje ama da dolovam - leviot del (breg) od vaginata). Ne mozam da sedam, nitu da odam...samo koga lezam pomalku me boli, koga sakam da se svrtam na strana i da se potpram na taa noga mnogu tesko ide od bolka.
    Na ginekolog imam zakazano tek na 15.05, si vikam deka nema panika za odenje porano.
    Ima li nekoj meshko so vakvo iskustvo da pomogne? :)
    Izvinete za latinica i za dolgiov post :*

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Последниве неколку дена синко нон стоп мрда, само сега не клоца веќе како порано туку буквално бутка, како да му е тесно и да сака да си направи место. Ми го тегне стомакот на сите страни, мислам ќе ми го скине. Ама мене ми е убаво тоа чувство. Не ми е баш пријатно кога ика, а тоа го прави едно 3-4 пати на ден сигурно :worried:

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    ^
    Исто и синко мој така бутка сега на сите страни, не клоца како што клоцаше па затоа цел стомак ми се превртува сега и ме притиска ме стега на желудник на срце и најмногу ме бутка на ребрата. :)
    И мене не ми е баш пријатно кога ика и навистина ика по едно 3-4 пати на ден ми потскокнува стомакот. Откако ќе се најадам ика и тоа по 5 мин. си ика мажево мое.
    Инаку ние тераме во 35/36 недела за некој ден и официјално ќе влезам во 9 месец. Уште еден месец скоро па ќе си го видам синчето мое со душа чекам да си го видам и да си се олеснам. Наредна недела сум на последен преглед и после тоа ќе си одиме на цтг. Уште една недела на работа па одиме на одмор 10 дена и отвораме породилно доста е.
    Имајте убав ден иако времето е вакво за нигде ајде со надеж дека за брзо ќе огрее сонценце. :hug:

На Adina и Lollipop им се допаѓа ова.
  15. Lollipop

Lollipop Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    31
    Еве една убава страница каде ке можеш да процитас буквално се што те интересира

http://www.baby2see.com/development/index.html

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Здраво Мамички,

Еве и јас да напишам нешто најдов време секој ден ве читам ама никако да се логирам да напишам не најдов време.Да се пофалам и јас бев на контрола го видов синко мој многу добро напредува и со тежина и све, ама никако не моежеме да го сликаме во портерет се инаети многу, ама има на кого да личи :D секако на тато ;) :lol:
    А јас никако не можам да се решам од хемороидите катастрофа од нив имам и пролив два три пати на ден обавезно и ослабев 2 кг оваа време баш сега кога треба да се поправим ама еве од киселините повраќам ниту можам да јадам ништо.Ама најважно бебето беше добро и си напредуваше.Ќе трпим вакви маки исгледа до крај, не сакам да ве плашам ама последните месеци биле навистина најтешки од цела бременост.Нема место на телото каде не боли кога ќе се сфртим кога се обидувам да заспијам ама се тешам со тоа што нема уште многу време.

Поздрав :*

17. meli23

meli23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    122
    феминки јас еве веќе 37+5 дена времето се ближи и веќе една недела навечер не можам да заспијам,за 24 часа спијам само по 2-3 часа,дали паника ме фаќа не знам ни јас сама :( времето си помина 2 недели до термин ,ај ситно е ќе помине брзо се надевам :D

18. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.365
    Допаѓања:
    148.572
    ти изгледа вежбаш за од кога ке се роди бебушот :D спиј сега оти за кратко време ке заборавиш што беше сон.молам за 4-5 часа континуиран сон...ама изгледа ке попричекам :(

19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.522
    Допаѓања:
    35.448
    Тука сме и ние, почнавме да го ситнеме и 7от месец, од утре офизијално 28 ма недела. Јас и мм често знаеме да се позафркаваме, кога ова наше бебе спие, дење- ноќе е активно, и плус мислам дека прави салта во стомак, зашто нема одредена позиција и положба, туку мрда на различни страни во текот на денот. Тоа за мама е богатство, иако спие само на грб(и тоа со чести будења) мама е најсреќна кога бебушка дава некаков знак. :D Проблемот со кичмата си стои на место, па слегува де во левата де во десната нога, но ќе издржеме, како велат стари - овие болки се најубави и се забораваат набрзо.
    Имајте убав ден мешковци!!!!

20. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    добар ден мешиња да ве поздравам и да ви посакам убав ден, ние денеска ги земавме резултатите од последните брисеви се е во ред нема никаква инфекција и сега ни останува уште да одмараме и да го чекаме моментот кога нашиот синко ќе дојде на свет. Во понеделник сум на цтг, а денеска го видовме на ехо синко си преткаше кај мама во стомак си уживаше, добро напредува 2800 е момче мое најмило. Дефинитивно последните месеци се најтешки ама секоја мајка ќе издржи се и ќе заборави на се кога ќе го земе своето чедо во раце. И јас неможам да спијам често се будам, проблемот со киселини си е веќе стандард константно ги имам и веќе навикнав на нив, и сношти прв пат ми отекоа нозете малку повеќе ама тоа е затоа што вчера цел ден бевме на нозе. Денеска завршивме со шопингот се ни е спремно за синко и облека и играчки и креветче количка, транспортер, сега останува уште да го чекаме денот кога за прв пат ќе ги видам тие рачиња што ме гребат и ми мават боксови, и тие ножиња што ми риткаат клоци, со лесно нека ни е на сите мешиња

На Agrona, TIGARCE86, artemidis и 1 друга личност им се допаѓа ова.