Pa sega koa se konsul. So maticnata mi rece da izmeram,pritisokot mi bese 118/68 a pulsot 85. Pretezno imam nizok pritisok. Dosega nemam.zabelezano pogolem porast na pritisokot ,poveke od 130/140 ne mi bil mada i toa e retko dosega samo ednas ili 2 pati imam nacekano da mi e tolku, i togas koga sum proveruvala bilo cisto onaka da vidam kolku mi e bez nekakvi simptomi.
Најдобро да разговараш со гинеколог. Мене на секој преглед ме прашува дали имам отоци, засега немам за две недели ќе влезам во девети месец.
@Joki99 јас ќе ти пишам какви документи ми барат мене, само не сум во мкд: Стрептокока брисеви од анус и вагина, хив, хепатит ц и б, скрининзи (1,3), крвна група со актуелното презиме. Другата цела документација се носи, во случај да побараат нешто. За облека немој да го прегреваш бебето, боди, шпикозни и капче ќе му биде доста. А секако кога ќе бидете надвор 5-10 мин до кола, ќе си го покриете со кебенце. Ако колата е затоплена, кебенцето го тргате
Добар ден Јас ноќеска воопшто не спиев, бебе кога се размрда како лудо, болки се појаки, дури и кичмата почна да ме боли, на неколку минути како грчење и стегање, и помислив готово ова е тоа но се тоа траеше до 2 часот и престана Легнав на лева страна и бебе по некое време се смири и сум заспала. Ме фати страв, утре е слободен сопругот да одиме на цтг, незнам како ќе издржам до утре ме фаќа малку паника акк пак почне истото
Неее, каква паника, треба да се радуваш. И кај мене вчера исто некои тежини имаше. Го изодив мојот круг од 3 км и осеќав долу тежина некоја, а и нешто малку розевко имав од сабајле. Сега ќе одиме на цтг, се молам да почнало отварањето (оти уште мин. недела беше меко и скратено). Ќе ги носиме и торбите за пораѓај, па дај боже да речат да останам
Знам дека треба да се радувам, се приближува времето за средба со бебето, но ете...фаќа паника несвесно Утрово ништо, нема болки а и бебе помалку мрда, ќе видиме утре на цтг што ќе покаже. Можеби кај тебе веќе почнал процесот со тоа розевиот исцедок. Со лесно
Утрово бев на гинекологија за да ја примам инекцијата immunorho. Хаос беше сите доктори,сестри и болничари испаничени и видно преплашени. Моментално сум 29+1, мојот матичен е во карантин, морав да одам кај доктор кој е негова замена.Едвај ми заврши работа, ги бркаше сите пациенти, примал само итни случаеви. За 2 недели најкасно треба да одам на преглед, но како што гледам ситуацијата не се смирува, само посериозно станува, изгледа ќе се прескокнат прегледи и други анализи. Во болницата не пуштаат без маска, секаде има средства за дезинфекција. Докторот прво не избрка од чекална во ходник, од ходник повторно се развика и излеговме надвор да чекаме. Маска купив од железара и ја платив 60 денари, за еднократна употреба. На гинекологија ме пречека многу фина сестра. Ме боцна, ми кажа да внимавам на себе и си направивме муабет за килажата. Ми рече дека сум со прекумерна тежина и да внимавам на исхрана, да внимавам отоци да не ми се појават и ме советуваше редовно да го мерам и следам притисокот. Ми измери притисок ми рече дека ми е низок и дека срцето некако слабо и испрекинато ми чука. Вчера и завчера никаде не излегов, цел ден бев дома и одвреме навреме одев на воздух на тераса. Се изморив вчера цел ден чистев низ дома, ми помагаше и сопругот. Прекинав со се кога осетив блага болка во стомакот и половината. Лежев 10-ина минути и ми се смири болката. Синоќа до 3 не заспав бидејќи бебето беше многу активно и си добивав силни удари. Само се надевам дека се ќе биде во ред. Не шетам никаде, ни по аптеки ни по маркети. Праќам други да ми земаат што ми треба. Залихи никакви немаме натрупано дома. Конечно некако излегов на крај со свекрвата и ја убедивме да не чекаме гости во недела за Младенци. Прво се бунеше, што ќе речеле луѓето, како ќе сме ги враќале гостите. Тоа било една вечер, ќе се издржело, ќе правела она слатки, ќе печела кифли, ќе спремела се. Но сега изгледа и таа се освести и нема кажано ниту збор. Јас и сопругот уште од почеток кога ќе не прашаше некој кажувавме дека попаметно е да не доаѓа никој моментално, сега веќе и официјално кажуваме дека нема да пречекуваме гости. Средство за дезинфекција имам едно во ташна, едно во кола и едно за дома. Денес само дојдов до кај татко ми бидејќи долго време немав го видено. Од тука ќе одам право дома и не мрдам никаде. Не знам колку ќе потрае оваа ситуација, ама признавам дека и јас сум малку исплашена. Извинете на долгиот пост, одамна немав се искажано овдека.. Останете ми сите добри и смирени.
Како доаѓам во 8-ма недела некако имам поголеми мачнини. Почнаа вртоглавици, посилни гадења, апетитот скрос ми го снема... Но, тоа и не ми е главен проблем...Од понеделникот наваму се осеќам психички лошо после цела серија ужасни расправии и навреди со него... Од понеделникот наваму ги прекинавме контактите...После такви инциденти не ми паѓа на памет сега да му попуштам или сл... Не ми е поента да замарам со приватни работи туку проблемот ми е што ми се врати депресијата и анксиозноста. Се осеќам крајно лошо, бременоста веќе ја осеќам како терет, како измачување... Не знам дали да закажам кај психијатарката преглед, не знам дали работат сега и дали би ми помогнала некоја терапија... Не можам да издржам веќе, можда и на бебето му се одразува ова све...
Zdravo ubavici Izgleda se blizi denot koga ke ja zapoznaam mojta princeza Imam edno prasanje vcera koga bev za vaginalen pregled doktorot me "razbrka" dole i mi kaza da ocekuvam nesto kako sluz da mi se pojavi do vecer ili utre Mene sabajle mi se pojavi temno zoltenikava sluz taka nakaj kafeno kako so mnogu malku kafena zasirena krv dali e ova cepot padnal ili nesto drugo moze da e?
Имам една дилема. Јас сум 30+4 , што значи 7ми месец така? 8ми месец се почнува во 31ва недела , така? Имам слика од она кој месец која недела. Е сега дилемата ми е, докторка една, на другарка која е исто бремена со мене 30+3(е таа) , и кажала дека е 8ми месец, односно дека од 28ма до 32ра недела е 8ми месец, од 32ра недела до 36та недела е 9ти месец, а од 36та недела до 40та веќе се чека бебето.. Некако не ми се поклопува ништо од ова што го кажала докторкава со тоа што го има секаде... Ај хелп
Еве јас по оваа апликација се водам. Не верувам да и кажала така докторката, ептен ми нема логика гинеколог да не знае таква основна работа..
Утре требаше да го правам брисот што е во 35 недела но се е затворено и одложено дали е битен тој брис и дали можам без него на порајѓај?
Од 28 до 31 е 7 месец, јас сум 29+1 и се рачунам 7 месец . Од 31 или 32 до 36 е 8ми. Од 36 до 40 е 9 месец и се вели дека од 36 недела кога ќе влезеш си во безбедна зона за да се да се пораѓаш. @Joki99 не сум се пораѓала до сега, ама кажуваат дека е битен за да се изолира постоењето на некоја бактерија или инфекција, ако е случај да има нешто даваат антибиотик за да се исчисти до пораѓај. Ваква каква што е ситуацијата, се е стопирано и заглавено не знам дали ќе можеш некаде да испитуваш ама ако не можеш контактирај го само матичниот гинеколог за да ти каже што како. Не би требало да ти прават проблем, не зависи ништо од тебе моментално.
Бременоста е тешка и физички и психички. Кај мене беше планирана и тоа со мм сме заедно 7 години плус две во брак па пак се чувствував лошо. На почетокот бев среќна, после тоа исплашена и на моменти си викав што ми требаше сега ова.... Тоа е нормален процес ми се чини. Ниту една врска не е совршена, низ овој период и јас учам многу за нашиот однос. Сме се скарале неколку пати и еднаш му реков си одам Чао сама ќе си го чувам. Се смирив, се извини он, јас и помина Најбитно од се е ти да расчистиш што ти сакаш. Јас на пример знам дека јас го сакам ова дете и ќе го родам и не прифаќам компромиси за ништо. Финансиски сум скроз стабилна, не зависам од никој. И да останам сама со бебето ќе можам да се издржувам. Тоа ми дава сила да верувам во своите одлуки и да не слушам други (свекрви, мајки, золви....). Компромис имам само со мм, колку и да се лутам јас сум сигурна во неговата љубов за мене и во мојата за него. Караници секогаш ќе има.... Ако навистина се сакате, простор за инает нема... Подобро е искрен разговор... Што ти смета, што му смета... Ако не си сигурна во љубовта тогаш ќе си одлучиш што понатака... Дали ќе сакаш сама да си го чуваш бебето или не... Размисли со ладна глава...
Каде требаше да го правиш и на која болница мислиш конкретно дека е затворена, во смисла за прегледи? Зашто јас треба за 2 недели максимум да правам, па не знам дали воопшто да закажувам.
Така и кажа. Имам screenshot од разговорот. Прашав и друга докторка, истото ми го кажа. По нивно веќе 2 недели сме 8ми месец. Само не можам да ја сконтам разликата од нивното до нашето. А тие рачунале до 42ра недела, а не до 40та.