Прегледите кај матичниот не се откажани, но каде што ги испитуваат брисевите е затворено и откажано а не се знае до кога
Ја како што те имам читано, и пред да останеш бремена имаше доста недоразбирање со него. Прстен, бебе нема да ја зачуваат врската или бракот. Звучи сурово, ама не си во ситуација да се оптеретуваш како требало и кај си згрешила, затоа што ти се одразува на здравје и плод. Ок е да споделиш и да ти олесни, ама ајде малце поведро најди си сама од кај да црпиш позитивна енергија!
Една моја другарка пред 2 години не направи никакви брисеви ама правела уринокултура. Таа се пораѓаше на државно и не знам тогаш дали барале воопшто нешто. Ама сега гледам дека скоро сите испитуваат. Јас последната недела од месецов треба да одам, тогаш ќе сум 35. Матичнава пак објави ека ќе работи само со хитни случаи оваа недела, а до тогаш има уште време и мене ми е страв каква вест ќе објави следно со оглед на последниве заштитни мерки. Се' е во неизвесност...Така да, најубаво пак со матичната да се слушниш...
Јас го направив кај матичниот , не знам дали треба да биде еден или два брисеви ??? Ептен површински се зема , дај Боже да нема ништо , иначе кај мојот матичен работеа и сестрата ми се филмаше дека ги закажувале пациентките на еден час или час и половина ама не било така докторт закасни па затоа видов дека закажуваат на половина час , и онаму каде треба најповеке да се почитуваат правилата не се почитуваат , замислете ми вика уште не е страшно кај нас , а што треба да се случи ?? Но тоа е , тоа ми беше последно одење сакав квалитетно да се искарам ама реков да не си ја лутам душата
25+6 сум, деновиве како да ми се грчи понекогаш стомакот. Ова ми е ново, не знам што точно се случува, како да се тегни бебуш. Сега баш на едно место го почувствував и потврд стомакот за разлика од другите места. Аиии си викам мама ти си тука... многу се радувам на секое движење на секоја новост. Деновиве е повеќе размрдан, знам дека е се поголем. Се трудам да не се стресувам со ситуацијава со вирусов и се надевам што побрзо ќе помине.
Јас денес се слушнав со мојот матичен, заради шекерот ми закажа во вторник да одам на комплетен преглед и ќе ми издаде потврда за работа ми се расписка зошто сум користела одмор за време на вонредна состојба кога морам да бидам ослободена, не работи тој до понеделник, само за итни случаеви ќе работел.
За боледувања имаше известување од фондот дека матичен гинеколог може 14 дена и плус уште 14 дена.Но во вонредна состојба ние сме ослободени и не ви треба боледување.Добив информација дека гинекологија чаир со закажани термини со упат од матичен примаат пациенти а во гинекологија државна не освен за пораѓај.Од цела државна болница работи само инфективно.
Јас се слушнав со нејзи но ми кажа дека сите брисеви им ги откажале незнаеа и тие до кога ќе биди вака
И во вакви состојби матичен општ лекар и матичен гинеколог не смее да ве врати и да одбие преглед.Ако е на боледување кај замената.Ако и замената не е тука ќе се обратите во фонд на меил info@fzo.org.mk и ќе ве упатат каде да одите.Сето ова е известување од фондот пред 3 дена.Матичните лекари преку меил или пошта ги праќаат боледувањата во фонд ,комисијата во букурешт нема да прима странки.Во гинекологија чаир работи лабараторијата но само за анализи преку крв не за брисеви и треба таму преглед да си закажете па да правите лабараторија.
Бидејќи ништо конкретно немаше кажано за одење на работа во вонредна состојба, дали некој има информација за ова?
Дали сте биле неделава во Чаир за CTG, една пријателка имаше закажано во понеделник (38 недела) и не ја примиле. И рекле само итни примаат за пораѓај.
@srce-9 @Enci200 мислам дека точно ве тагнав, ако сум грешка нека ми извинат женските Јас денес бев на Цтг, мирно беше бебето поспано изгледа, еднаш само јако го осетив баш кога ми го ставија каишот и толку, спиеше ли којзнае после шо беше. Едно 10-15 мин.ништо, доаѓаше докторка, бабица, сестра го надгледуваа Цтг-то, па ај сврти се на лева страна, ај после на другата страна да се разбуди, ништо, ај после ми го растресе стомакот и почна да мрда, се разбуди ваљда госпожата и имаше после неколку ама слаби баш контракции и ништо. Ме виде и на ехо една докторка, таман си е вика со глава доле скроз, 3.500 килажа за 39 недела, имам уште 1 недела до термин, ако до тогаш не ме фатат болки, да идам на 26 ти на терминот шо ми е, да ме видат пак и вика чекаат уште 1 недела после термин, ако и до тогаш ништо не биде, тогаш со провокација ќе почнат. Така да, ајде да се надеваме деновиве да бидне, да не чекам уште многу
Ете,и кај мене слично. Денешниов доктор го виде цтг, мирно, вода има, папочната врска добро работи...не беше нешто оптимистичен за раѓање. Ми се скрши малку филмот. Знам дека не е по порачка, ама скоро се пробав за да убрзам. Сега па и некако појачан ми е секретот, тече нешто поретко, си викам да не е плодова вода... Исто како на тебе, ми рече ако фатат болките супер, ако не, на терминот на раѓање да си идам на цтг. Јас 29 март имам. Ајде држам среќа за сите што сме пред денот д! Да не чекаме многу
Dali nekoja od vas ima iskustvo so heferol za zelezo ?eve go pijam veke skoro 2 nedeli , nekako kako koa ke go ispijam kako da me boli stomak,da me przi zeludnikot kako da me tera za vo toalet ,tezina vo stomak,neznam dali mi e od heferolot ili si imam nekoj drug problem
Нека не чува господ сите. Да ни се родат здрави и прави бебуши и ние да сме живи и здрави! Се надевам ова лудило ќе помине бргу и ќе можеме да здивнеме сите со полни гради
Јас го пијам и мене од почеток ми беше така но потоа ми се навикна желудникот. Не го земај на гладно обавезно најадена па после хеферол.
Ова нешто слично со мојот преглед од пред една недела. Бебе беше заспано па го будеа со растресување на стомакот затоа ми рече да бидам јадена добро да било поактивно. Сега засега е добро, немам болки ќе видиме вечерва како ќе помине. Утре ќе одам на цтг, па се надевам и јас дека ќе биде побрзо
Nikogas ne go pijam na gladno,mene pa obratno,pocetokot ne eve sega vcera denes osekam taka vo stomakot ama neznam dali mi e od heferolot
Абе јас јадев божем пред да тргнам и благо и солено и полна чаша сок си испив и ете, не сакаше многу да ритка, а еве дома не престанува Ајде со лесно утре, извести не што си направила