Јас купив облека за старт, верувам дека нема да надрасне се за 1 месец, па ќе имам алишта и за вториот. Купив вчера Ариел течен и Дуел бебешки омекнувач и планирам овие денови да направам место (имам многу фиоки во плакарот и планирам да ги ослободам за бебето). Утре полнам 34 недели, па здравје наредната 35 ќе си перам полека, ќе пеглам и да ги наредам. Пред неколку месеци многу се замарав како ќе го изнесам од болница, па дали е убава облеката што ја купив. Сега? Сега само се молам ова да заврши, ќе го изнесам во било што зависи времето какво ќе биде. Секако мм ќе дојде по нас и после никој нема дома да ми дојде. Е само ќебенце ми фали ама чекам да видам колку ќе биде топло/ладно да знам какво да купам. Креветче и количка уште немам, јас за тоа си се нервирам. Ќе треба тоа да го нарачувам на невидено.
Велешка болница е фантастична, реновирано, вц-ња супер, топла вода секој момент, во соба само два кревета, со мали креветчиња за бебето до тебе, со чешма за миење, шкавчиња, тераса воздух да те фане, бокс.за пресоблекување на бебе, бебето е со тебе 24 саата. Персонал супер, до душа кој ќе ти се погоди, ама повеќето супер.За бебе се треба да носиш, храна одлична, пораѓајот немам зборови, ме пораѓаше докторка Силвија , до акушерка Ана, Ана ме отвори за 2 саати 6 прста, жената со искуство 30 години, додека имав контракции со раце ме отвараше. Еден спазмекс, уште еден спазмекс, ми го пукнаа водењакот. Претходно провокација ми дадоа. Во 18h провокација, веќе од 21h посилни болки ама ништо страшно, некаде од 22 h почнаа јаќите, во 22:15 ми го пукнаа, од 22:30 почнаа напоните во 22 :55 се породив. Лесно брзо, не испукав скоро ич,дали 2 конци ми ставија, е само замерка имам по не ѓи ранат бебињата, дохрана нема, пиштат вриштат, цело време на цицка дреме, не можеш да мочаш, да јадеш да одмориш. Само тоа ми беше најголем проблем. Иначе другото топ топ топ.
Како не бараат?! Мене кога ми отвараа историја ми побараа резултати од бирсевите кои се правени во 37 недела.. плус и крвна група ми побараа...
Dali koga mocate vi e nekako tesko? Vo posledno vreme koa mocam kako mocniot meur da mi e vrzan i mnogu po malku tece i kako zatnato e. Ne znam
Цервикс мене со близнаците со вагинално ехо од 5 месец почна да ми мери докторот и до 35 недела некој си 4 пати.Не е мерило зашто јас во четврток бев на ехо а во сабота се породив без болки тргнав за друго завршив на итен царски зашто отворена 7 см и едното бебе беше тргнато да излегува.
И мене ми мереа само во 18та и тоа само затоа што се раскрварив од брисевите, иначе немаше да ми мерат. Од тогаш ништо.
Гледам од една страна Kids Zone Macedonia на фб , па имам одбрано неколку работи ама немам порачано сеуште. Сега се задумав, дали да купувам 0-3 или 3-6 бидејќи мислам кај нас даваат да се носи широк повој и не знам дали 0-3 ќе биде точно... Ај другиве девојки што веќе купиле, кои бројки ги земате??
Јас зедов 0-3 некои работи на нив пишува 56cm. И неколку од 3-6 сепак се зависи од бебето колку ќе се роди.
Jas si poracav bodinja od taa stranica i bas se odlicni.I materijalot e odlicen. Nekolku bodinja naracav 0-3,nekolku od 3-6
Izvini od Kids Zone zemav 3 delen komplet so dolgi rakavi i kapcinja. Se zbunav bidejki bodinja gi naracav od druga strana. Ako sakas ke stavam link,navistina se ubavi.
Мене првпат ми измерија цервикс вагинално во 25 недела и тоа зошто јас ептен ја напнав матичната пошто до тогаш никој ми немаше измерено и цело време на мисла ми беше . Тогаш ми беше 40 мм . И мислам дека доколку нема потреба нема ни да ми измери пак скоро , зошто не е препорачливо често да не чепкаат , секако ако нема индикации од претходно.
Ај да прашам штом ја начнавте темата околу припреми за бебе Треба да се породам крај на јули и претпоставувам дека треба да купувам гардероба за беба по кратки, но дали и колку да купам по долги? Воопшто незнам летни новороденчиња како се облекуваат
Прашањево не е за овде, ама не можам да барам. Ве молам кажете ми за поспородилно крварење и контракции на матка, дали е нормално болки во јајници како грчења? Во десниот повеќе ме стега