Zdravo zenski!Pisuvam za da slusnam vase mislenje,bidejkji mene ova mi e prva bremenost i ne sum mnogu uptena vo se.Jas sum sega 18+3 bremena,pred edna nedela bev na pregled kaj maticnata ,fala bogu se bese vo red so bebce,inaku doznavme deka bebeto e zensko Maticnata edvaj me primi za pregled poradi situacijava ,no bidejkji terminot mi go imase zakazano ona uste pred mesec dena nekako se ubedivme da me pregleda.Ona sto me kopka e deka ne mi spomna nisto za koga treba da odam na nareden pregled ,a i jas izumiv da ja prasamCitam po forumive deka naredno e da pravam vtor skrining.Sega i pisav na maticnata koga treba sledno da odam na pregled mi rece na 27.04 ,no deka dopolniteno ke sme se dogovorele za toa.Prasanjeto mi e dali maticnite go pravat toj vtor skrining bidejkji mojava ne mi spomena nisto.Mi e strav da ne odolgovlecam mnogu pa ako treba na privatno da zakazuvam da ne nema termin.izvinete me za dolgiot post! Pozdrav i cuvajte se
Јас вториот скрининг прво го правев во Плодност (сама така си одлучив, таму бев во 21+ недела) и потоа во 23 (или 24 - не памтам баш) недела појдов кај мојата матична (само таа не знаеше дека сум била и на приватно ама немаше никаков проблем), и таа ми направи скрининг. Искрено, позадоволна бев од тој скрининг во Плодност бидејќи ми мереа и цервикс (значи ме виде и вагинално), додека мојава матична ништо не спомна за вагинален преглед (јас не и ни реков бидејќи ете претходната недела веќе ми направија). Додуша, и таа детално и убаво се' ми кажуваше. Така да, ако имаш можност можеш да си видиш и на приватно, а ако си задоволна како ти објаснува матичната-можеш само кај неа. Можат еве и поискусните женски да кажат, а некаде имам читано дека тие два скрининзи убаво е да се прават кај доктор кој има нели подобро ехо, што подобро може да ги анализира ситее органи... Поздрав
So lesno duso neka ti e bremenosta i i spored moe mislenje maticnata treba da te primi bidejki si bremena jas sum od Kicevo i odam na privaten Ginekolog i tamu zakazuvaat termini i pregledi samo ma bremeni zeni znaci ne treba da izostanuvas pregled .. A inace kaj nas Kicevo nema za vtor skrining prviot go napraviv pred edna nedela na privatno i plativ 3800 a za vtoriot skrining mi rekoja deka ako ima lekari vo drzavnata bolnica Skopje tamu ke go napravam ako si od Skopje mozes da go napravis vo drzavnata bolnoca i ako ima doktori ako ne mislam deka e dobro da pobaras i privatno...
Добро утро мешиња. Како сте? Тмурно е надвор ама јас за чудо сум расположена. Ај ве молам која е искусна да ми каже како се чита резултатот од цтг. Докторот го викнаа за итен случај, сестрата ми рече ок е, ако сакам да чекам или да си одам. Си отидов зашто ми се слоши многу од лежењето на грб. Иначе, ми направија подготовка за пораѓај, крв ми земаа, брисот е чист, само за ехо не дочекав. Ќе го видам малото нареден понеделник кога ќе одам за второ цтг.
38+6 нормално ли е бебуш да не е толку активен...си мрдка ама не толку често и ме тепаат негативни мисли у глава... и дали има некој идено во чаир на цтг дали примаат со упат?
Првата линија горе ти се откуцаите на срцето на бебето и супер се од 120 до 160 колку шо видов...а линијата долу е контракциите на матката или болки е за нив незнам многу да ти кажам само гледам ги имаш не многу чести ама ти одат до 80-90 а мислам за пораѓај се до 100...ќе ти кажат поискусниве знат сигурно
Кога веќе сме кај цтг и јас само што завршив пред малку и еве го моето. Кој знае да го протумачи? Докторот рече било во ред, со поминат термин сум јас 41+4 Да очекувам болки па тогаш во болница. Не ми препорачува да одам предвреме заради вирусов. Се надевам дека ќе биде се во ред.
Некој совет да ми дадете како да не легнувам да спијам на грб? На страна заспивам, се на грб се будам Помага трудничка перница за тоа? Од утре 18 недела почнуваме
И јас бев на цтг,мирно,бебе си беше ок,пулс,протоци,вода... Ми рекоа уште 10тина дена би чекале макс,а во меѓувреме ако сакам може да испровоцираат било кога.Ја би да ја оставам природно,кога веќе нема индикации за се вади. Јас сум иначе супер фит,имам енергија,нормално функционирам,само ме фаќа сафра и нервоза на моменти. Среќа времето е ептен убаво па ми влијае на расположение. На преглед бев сама,нема придружба нит посети,маж ке го пуштат само на пораѓај.
Мене перницата ме држи да не се свртам на грб. Ја заглавувам позади и нема мрдање. Кога ќе се свртам на другата страна, исто така правам.
I jas sum ista no ja staiv pernicata i pomaga kolku tolki posto se zaglavuvam u nea i nema kaj da mrdam a i bez nea sega ne bi znaela kako bi spiela ne mi trebase do 7 mi mesec ama sega ne bi mozela da zaspijam nikako da ne mi bese pernicata
Никако, 34+ сум и уште сум така. На страна легнувам на грб се будам, се преместувам но пак исто, ни перница ме додржува ни ништо. И на тросед пробав две вечери демек помал простор нема да се вртам, нема врска пак на грб се будев само се искичмив на троседот. Кога ке се разбудиш сврти се и продолжи со спиење, нека не ти биде опсесија
Кога си пред пораѓај, треба да имаш контракции како таа една што ја имаш што ти оди до 60 и е развлечена. Вистинските контракции одат и до 100, ама се поразвлечени, нешто како таа една, односно траат подолго. И се појавуваат на определен интервал во цтг, слично изгледаат сите. Горното е отчукувањата на срцето. @Jana06 немаш вистински контракции овде..
Јас ништо не осетив од болки, само бебето го осеќав како мрдаше. Дали ова значи дека во скоро би можело да почнат контракции посилни? Сестрата рече очекувај од ноќеска натаму
Скапо е ако е само ехокардиографија ама тој само за тоа е стручен па најверојатно друго ништо не гледа...кај мене само срцето го гледаше и ми кажа како е поставено бебето друго ништо скринингот за другите органи ми беше кај матичната
Срцки далеку е јуни сеуште ќе биде подобро не паничете сами треба да со даваме волја и позитива. Мислам април да помине ќе станува се подобра ситуацијата...