Немам лигав исцедок, како водичка е, проѕирен. А понекогаш и бел, но кога е бел е поради Утрогестанот што го ставам вагинално. Секој ден имам исцедок, од самиот почеток на бременоста.
Obavezno ke napraaam za streptokoka no neznam dali regularno maticnava ke mi zeme i za drugite ili da i napomenam jas samata zatoa sakav so vas da se iskonsultiram
Ако на ехо е се како што треба може и да не се боцкаш штом си при крај ама кобсултација со гинеколог.Зашто во 9 месец и тие што боцкале им го прекинуваат.
Можеби тоа зависи од докторот и што тој смета дека треба да се провери. Мојава матична обично знам на сите им ги прави истиве брисеви (освен негде ако има потреба за плус/минус испитување, не знам). Пред да ти зема ти можеш да си прашаш дали освен за стрептокока ќе ти земи и за другиве бактерии, па ќе видиш што ќе кажи
Честитки, големи да растете На крај мерките не се многу веродостојни. За првото ми викаа мало мало, 41 се породив 3330 гр, за второто во 39 недела ми вика 3300гр- 3400гр тука некаде, ја се породив 39 +4 малата беше 3680. Остај мерки, може да го надносиш , да го родиш на термин или пред тернин,и да биде 4 кг, и исто може да го надносиш, на термин и пред термин па да биде 3кг или помало. Баталете мерки во 9 ти, фокусирајте се на одмор, средување, како да се справите со бебето, и читајте за доењето.
Оо срцка мене ми е трето, до сега ако не научив како да се справам па од сега ли. За доење исто ми е јасно, порано две одеднаш па не успеав како што сакав, сега со едно се надевам дека ќе е подобро. Јас повеќе се чудам како ќе се справам со тројцата после. Мене за близнаците ми викаа до крај по 2,900 ќе бидат а се родија по 3,200 двете. Ова сега има шанси да е поголемко а ако чекам термин да не претера. Ама ќе го послушам докторот што ќе каже подле 20-ти. Матичната ме виде ама не ми објаснуваше многу и брзо се одвиваше прегледот. Ја виде и циркулацијата рече добро било, грлото 28 мм е само за плодова вода не ја прашав,не пишува ни во извештајот. Матичнава ми вика да примам клексани па ќе размислам до понеделник.
Јас правев пред една недела, ги праев и тие микробиолошките и за стрептокока, односно вкупно 5 брисеви ми зеде. грдо е чувството да, одвратно ... барем мене.. ама чим издржав јас.. ке издржиш и ти
А на ЦТГ кога се оди ? Кога се почнува? Јас сношти се разбудив во 2 наутро со стомак , камен, толку се исплашив , Б6 ,магнезиум ,уште диазепам да се напиев. Бев на ехо само што се раздени. Наводно се е во ред , освен бебушка има правено положба незгодна за матката да ми е цела во грч,со грбчето и ноџињата. 31+1 сум. И пешачењеее а јас од 11март сум дома!
Првото цтг ми беше минатата недела (35+6 бев), денес ми беше второто. Обично мислам од 36 се оди како што имам читано, ама мене матичнава ми даде како за прв пат во 35 ете (али ок, тогаш веќе влегував во 36). Исто на двава прегледи освен цтг ме гледашемна абдоминално ехо. Денес прашав да не треба цервикс да се мери, др рече нема потреба и вагинално не сака да ме прегледа за да не се јави случајно некоја сокрвица. Од недела дека влегувам во 37 веќе се сметало за родилен период, па ми се смееше нека издржи овие 2 дена после удри на пешачење)
Здраво, ве читам скоро секој ден и си наоѓам многу одговори на моите прашања што ми се вртат во главата. Но, сепак решив да пишувам дека неможам да најдам си најдам одговор за мојава ситуација, го прашав докторот ми рече нормално било. 31+5 машко, на последната конторла докторот ми рече дека во постелката гледа некои точки и дека почната е да зрее. Исто така ми спомна дека е можно да се породам 2 недели пред време, 8 јуни ми е последен термин. Дали некоја од вас имала ваква ситуција и дали се породила пред термин? Инаку бебето е плус 4 дена понапред и мислам дека д тоа е нормално.
Zdravo devojce.Kaj mene e taka ima tocki i pocnala postelkata da zdree.Mene dosega nikoj ne mi ima receno deka ke se porodam pred vreme. Vcera bev kaj maticniot vide 3 tocki,gi izmeri i kaza deka e vo red bidejki ne se pogolemi od 2mm i deka skoro sekoja zena gi ima. Na kolku vreme pravis kontroli,ti imaat spomnato da proveris ddimeri?
Со неделиве секогаш не сум на јасно, ама и мојов календар а и кога одам на ехо ми кажуваат исто. Пример, денес сум 36+5, во недела влегувам во 37 и после календаров ми брои секој ден (пр. 37+1,37+2... Од понеделник до сабота ми се со ред :ден 1, ден2...ден 6 а секоја недела влегувам во нова гестациска недела). Појма немам, така досега се раководам...
Здраво, сега ми рече да одам за две недели, правев ддимери околу 730 ми беа. Не ги мереше точките само ми рече можно е да се породиш пред термин, зошто веќе постелката не ќе го хранела бебето. Можно било да добијам болки пред време. Прашав дали е нешто опасно ми рече не е проблем и онака ќе си влезена во 9 месец и не било проблем за бебе да се роди во 37 или 38 недела. Све само можно ми кажа ништо со сигурност. Затоа прашав дали некоја има ваков проблем. Сега за две недели пак ке одам морало да се следи постелката ми рече.